Allehanda

Två reklamationer

Jag beklagade mig i ett inlägg förra söndagen att mitt Internet var synnerligen trögt och opålitligt men inte förrän i fredags fick jag tummarna loss till att ringa upp Telia och framföra mina bekymmer. Jag behövde inte alls vänta länge förrän en finskspråkig svarade som naturligtvis inte kunde säga ens God dag på svenska. Jag bad om svensk service något som utlovades på en blandning av svenska, finska och engelska. Gott så, efter en liten stund svarade en svensktalande person som hummande lyssnade på mitt klagomål men kunde inte heller hjälpa mig utan vidarebefordrade mig till tekniska avdelningen. Efter en kort stund svarade tekniska avdelningen förstås på finska av en person som inte heller han kunde säga ens Adjö på svenska men på engelska förklarade han att han skulle meddela en svensktalande som skulle ringa upp. Strax därefter fick jag ett SMS att någon skulle ringa mig på lördagen.

Igår ringde denna svensktalande människa upp och tog sig an mina problem. Routerns mjukvara kollades av mig och jag på inrådan letade jag efter någon funktion där man kunde skifta frekvens i routern men någon sådan fanns i min router. Den som ringde upp mig förklarade att det såg ut som att min router hoppar mellan två olika master, den som finns 400 meter bort från mig och en mast i Kaitsor, drygt 5 kilometer bort och då kunde hastigheten på Internet snabbt ändras till det sämre. Jag misstänker att det är något fel på masten nära mig och därför väljer min router allt som oftast Kaitsormasten. Han lovade att skriva en note som han sade och skicka dit någon för att kolla detta närmare och det är jag naturligtvis glad åt. Vi får hoppas att så sker.

Lösningen för tillfället är att jag, på eget initiativ, tvingar routern att välja enbart 4G mot tidigare att den prioriterade 4G (en viss skillnad), något som inte fungerade i vintras när jag då också testade detta. Så nu verkar Internet vara stadigt och utan krångel, något som jag är tacksam för. Det finns inget mera irriterande än när nätet segar och krånglar.

Jag är i alla fall glad att supporten på Telia fungerade trots inledande svårigheter med språket. Det är viktigt att vi svenspråkiga i Finland kräver service på svenska och inte faller till föga och, som i mitt fall, försöker på knagglig finska. Som kund har man alltid rätt, finns det visst ett ordspråk som säger. Är det ingen som kräver bemötande på svenska så tolkar troligen många företag det som att det inte finns något behov av svensk service i Finland.

Den som ringde upp igår verkade trevlig och intresserad. Han ville verkligen hjälpa mig och det känns bra och därför får Telias kundservice fullt godkänt från mig och jag behövde inte heller vänta länge i telefonkön. Tyvärr är det inte alltid så när man ringer upp olika företag och vill ha hjälp.

Min andra reklamation är till BestCanvas från vilken jag beställde fem fototavlor. De kom tidigare i veckan. De fyra fototavlorna med träram (30×40) är till belåtenhet men canvastavlan (40×60), som jag verkligen såg fram emot, är inte alls bra. De blev alldeles för blåtonad mot den gråvita ton som finns i själva fotografiet. Det blev en besvikelse. Som det flinka företag BestCanvas verkar vara så fick jag epost från dem där de bad om respons. Jag svarade på detta och skickade också med två bilder så att de kan jämföra. Så nu är det spännande att se vad de svarar i början på veckan. Erbjuder de mig en ny tavla i rätt färgton eller kommer bortförklaring? Fortsättning följer.

Tavlor

Den första placeringen av de små fototavlorna fick jag överge och i stället får den målade tavlan från Åreskutan med vattnet Lillådammen i förgrunden (konstnär Kenny Sjöström) samsas med nykomlingarna. Helst hade jag sett att Lillådammen fått vara ensam ovanför min tupplurssoffa men tyvärr har jag inte så många lediga väggytor i stugan. Jag kommer senare att komplettera med ytterligare tavlor runt stortavlan och då också flytta lite grann tavlan med fyren.

Österö

Så här såg originalbilden ut till canvastavlan…

Tavla

…och så här blev resultatet. En viss skillnad eller hur?

Glasskiosk i Oravais

Till sist en nykomling i Oravais, en glasskiosk! Ett mycket fint plåtarbete eller hur? Jag är ingen glassmänniska men när de öppnar skall jag prova en glass där.  Stugan bakom är inte heller dum.


Telia.fi – Deras hemsida. Inledningen ser bra ut men det mesta är på finska, en lättja och ett ofog de delar med många andra företag.  Därför får deras hemsida tummen ned från mig.

BestCanvas – Deras hemsida. Till saken hör att tavlorna skickades från Köln i Tyskland. Tio dagar tog beställningen.

7 kommentarer

 • Wesber

  Jag förstår att du blev besvilen på canvastavla, inte alls lika som orginalet utan mycket murrigare. Jag har alltid lämnat in till en fotofirma i Borlänge när jag gjort canvastavlor och aldrig har jag blivit besviken. Inte heller blev jag besviken på min fotobok från Pastbook över 2020 års instabilder, den blev jättefin. Här är det regnigt och kallt idag, i övermorgon tisdag ska vi iväg och få vår andra vaccinspruta, då har det gått precis 6 veckor sen första. Nu är det bara mellansonen Conny som inte är vaccinerad men han har redan haft covid 19. Fotot på glasskiosken i Årvas var jättefint.Glad fortsättning på pingsthelgen.

  • Per

   Vi får se vad de svarar men den första versionen var inte ok. Annars var utförandet i sig bra men fel färgton.
   Det måste ha bivit en stor fotobok om du tog med alla dina bilder från Instagram, du är ju en flitig fotograf, eller gjorde du ett urval? Eller många små bilder per sida?
   Här är det också kallt och ruskigt, våren är på stå fast snart är sommar.
   Aha, så ni får andra efter sex veckor, här är det tolv veckor så det blir i böjran på juli.

 • Wesber

  Det blir inte så många bilder som man skulle kunna tro, under 2020 var det vara 147 foton i boken, nu under de första 5 månaderna är jag uppe i 111 och det tack vare att det var så otroligt fin vinter med mycket snö i januari där fotoviljan var stor och det blev otroligt vackra kort. Jag behöver inte göra nånting i fotoboken bara skicka över fotona till pastbook , det går på några minuter så har jag hela årets bilder skickade till mig för förhandsgranskning med 2 foton på varje sida, visst kan man ändra om man vill men det behövs inte, det enda jag ändrade var fotot på framsidan. Texten man skrivit kommer också med om det inte är för långt, då blir det avkortat , ett roligt minne från januari till december för kommande generationer.

  • Per

   Då är det en till stora delar automatiserad fotobok och inte så mycket handarbete. Säkert roligt att ha en sådan bok per år. Själv brukar jag välja ut de bästa bilderna per år och beställa vanliga bilder som jag sätter in i ett fotoalbum. Ganska mycket jobb men bra att ha som backup. Jag brukar tänka att sådana bilder, som fotobok eller vanliga pappersbilder, kan vara lämpliga den dagen man kanske inte mera kan hantera en dator eller förstå sig på så mycket annat.

   Du är mycket flitig och fina bilder har du på Instagram.

 • annepauline

  Vilken ovanlig men trevlig glasskiosk! Ser lite ryskinspirerad ut.

  Nä, canvastavlan har de inte fått till med färgerna. Den ser väldigt grå och mörk ut. Där får de göra om och göra rätt.

  Vilken tur att du efter mycket om och men fick tag på en svenskatalande person på Telia. Det är ju märkligt, ska det vara så himla svårt. – Själv fick jag nyligen en ny tandhygienist för min vanliga har gått på föräldraledighet. Tandhygienisten pratade och pratade och jag förstod inte många ord. Vet inte vilket land hon kom ifrån. Till sist låtsades jag förstå och sa ja och nej där jag tyckte det bäst passade in. Ska det vara så här? Nu talar jag faktiskt svenska i Sverige, ska jag vara tvungen att ha tolk med mig när jag går till tandhygienisten? Det står på tandläkarmottagningens hemsida: Om du behöver tolk, kontakta mottagningen. Då får jag göra det vid nästa besök.

  • Per

   Jag tycker den ser lite ut som en stämpel men visst är den fin.

   Haha… jag tycker absolut att du skall begära tolk nästa gång, hon kan ju ha något viktigt att förmedla.
   Du kunde kanske ha frågat varifrån hon härstammade? Fast då kanske hon tagit på näsan; den frågan är inte alltid välkommen.

   Denna är bra:
   https://youtu.be/crAv5ttax2I

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »