Allehanda

Radio, något jag inte kan vara utan

Visserligen är Greklands ekonomi på obestånd men den senaste åtgärden att stänga ned ERT, den statliga radion i Grekland är ändå väl dramatisk. Det är som att frånta ett folk all heder och ära, dess röst, dess information, Greklands röst både i landet och internationellt. Att det fortfarande är stora problem med ekonomin visar denna åtgärd. Förhoppningsvis är det en fint från regeringen för att genomföra en reform av radion och Tv:n i landet. Kanske de tog till storsläggan och drämde till för att få igång en reform, för att visa allvaret i situationen; alternativet hade varit en långsam process med ständiga protester, förhalningar och i slutändan ett magert resultat. Det verkar nu som vissa sändningar har återupptagits och vi får hoppas det blir en lösning som både främjar ekonomin och behovet av public service som inte privata mediabolag tillhandahåller.

Jag lyssnar en hel del på radion medan Tv-tittandet nu är på ganska låg nivå. Jag såg ett program häromkvällen, Adress New York från YLE5, den svenska Tv-kanalen i republiken. Annars kan det gå veckor innan jag tittar på TV. Det jag tittar sker via nätet.

Jag kom att tänka på vilken förlust det skulle vara om t.ex. den statliga radion i republiken och i kungariket skulle stänga ned. Vi i Pampas har ju tillgång till båda och många fina program kan vi lyssna på via etern. Jag listar några program som jag anser vara värdefulla och som jag regelbundet, om inte alltid, lyssnar till, via nätet eller etern.

Kaffekvarnen (Radio Vega) – programmet som spelar gammeldagsmusik, allt fram till 60-talet kan man säga. Ibland brukar jag skicka in en och annan önskning.

Café Continental (Radio Vega) – musik från hela världen, sådant man normalt inte hör i skvalradion.

Människor och minnen (Radio Vega) – säger självt vad det handlar om.

Samtal om livet (Radio Vega) – Intressant program med många människoöden.

Slaget efter tolv (Radio Vega) – Debattprogram

Vegas sommarpratare (Radio Vega) – sommarpratare

Sedan har vi också lokala program som Firarsvängen som är ett program från Pampas där folk hälsar till och lyckönskar till sina vänner och bekanta.

Språket (P1) – intressant program om svenska språket

Ring så spelar vi (P4) – lördagsmorgon i lugn och ro, långsam frukost och så detta sympatiska program.

Kalejdoskop (P2) – ett program med lite allt möjligt

Lanzkampen (P1) – Annika Lanz i full gång

OBS (P1) – Många intressanta ämnen tas upp

På minuten (P1) – ett program som är ett kaos, ett roligt kaos!

Vetandets värld (P1) – vad mycket nytt man får lära sig

Det blev mycket P1 och P2 från Sveriges Radio och det visar bara hur viktig en oberoende radiokanal är. Kommersiell radio skulle inte komma ens i närheten av den mångfald som statliga radion i Norden bjuder på. Jag betalar gladeligen den mediaskatt som är nytt i republiken i stället för TV-licensen.

antennträd
Mitt antennträd från vilka mina riktantenner utgår från. Det låter mystiskt men jag lyssnar på hela världen, via etern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »