Allehanda,  Livet på landet

Det blev en Lucia ändå

Det är mindre än två veckor till jul och förberedelserna är i full gång även om firandet detta år blir mera dämpat på grund av pandemin. Många inhiberar säkert sin julresa och träffar med släkten hålls på en låg nivå.

Det jag lade märke till idag var att julgransrallyt kommit igång på allvar. Under dagens promenad kom flera bilar med släpvagn där det låg en eller två granar. Om alla granar var huggna på eget skifte eller med lov må vara osagt men granen är alltjämt viktig för många. Själv har jag ingen julgran för de har jag omkring mig till vardags och där får de stå. Överhuvudtaget pyntar jag ganska litet inför jul och först sista veckan innan jul brukar jag sätta upp några grejor: ljusstake, julstjärna i fönstret och kanske någon gammeldags löpare.

I år blev jag tvungen att investera i en ny pappersstjärna för fönstret. Den gamla var sönder och slarvig. Gammeldags pappersstjärna skall det vara! Lite krånglig att förstå sig på och den lilla lappen med information på estniska var inte alls till hjälp. Jag hann säga några fula ord innan jag till sist kunde montera lampan och snöra ihop. Tänk vad man kan hetsa upp sig över en småsak.

Lucia idag. Även det ganska spartanskt. Såg på YLE:s nyheter att Finlands Lucia var ensam i kyrkan idag. Ganska märkligt. Däremot tittade jag i efterhand på Luciafirandet i Jukkasjärvi på Svt. Det firades utomhus och var riktigt fint med sång och musik. Jag tittade också ikväll på en live konsert från konserthuset i Piteå med Lena Willemark, Lisa Rydberg och Lisa Långbacka. Underbart så jag är tacksam att jag fick tips! Så jag tycker att jag ändå fått mig till livs både musik och stämning denna Luciadag. Kanske till och med mera än andra år vid Lucia.

En rolig grej i konserten var att Lena Willemark också sjöng någon låt på älvdalska. Jag förstod nästan inte ett ord av vad hon sjöng när hon som sista låt sjöng O Helga Natt på älvdalska. Jag vill påstå att älvdalska är klart svårare att förstå än närpesiska här i Österbotten. Det finns också de som anser att älvdalska är ett eget språk och jag är benägen att hålla med.

Har ni kommit igång med julpyntandet, julklapparna och planeringen av julmaten? Blir det traditionellt firande med hela släkten eller bara själva hushållet?

Jag har snurrat runt lite i landskapet och då också uppmärksammat juldekorationer och pynt av diverse slag som lyser upp. Vi tittar på några bilder.

Klemetsgårdarna i Kärklax, Maxmo, med enkla ljus i fönstren. Jag gillar verkligen dessa röda hus med vita knutar där de tronar på backen när man kommer körande längs riksåttan.

Lite längre bort i Kärklax har man satsat på stort och verkligen tagit detta med juldekorationer utomhus på allvar. Några andra gårdar i närheten hade också anammat stilen och ville inte vara sämre.

Här i Oxkangar har byarådet satt upp julgranen och diverse slingor vid bystugan. Hur det blir med nyårskaffet i år återstår att se.

Vid Vörå kyrka har de satt upp en utställning som i korthet visar julevangeliet. Detta skall föreställa stallet där Jesus föddes.

Hmm, Josef ser lite skum ut med sin mundering. Åsnan ser inte heller ut att må riktigt bra.
Vad kaninerna har där att göra förstår jag inte. Är det inte till påsk det skall vara kaniner och harar?
Nåja, det är den goda tanken som räknas. Alla får vara med i nutida versionen, även kaniner.


Luciamorgon från Jukkasjärvi – Svt. Går också att se utrikes på Internet

I Vinterskrud – Konsert från Piteå på Facebook. Knäpp på ljudet så hör ni också.

 

4 kommentarer

 • Wesber

  Sååå vackra foton från Klemetsgårdarna, bystugan och husen med julbelysning. Josef ser skum ut, mötte jag honom i skymningen så la jag benen på ryggen och sprang, åsnan är då mera kobent än vad jag är, säkert är ånsnan trööött och håller på att knäa ihop. Ha en härlig måndag.

  • Per

   Visst kan det vara fint även om vädret mest varit grått och tråkigt. Lite julbelysning, utejulgran och lite vitt på marken hjälper en hel del för humöret. Jo, honom hade man inte velat möta i en mörk gränd. Fast hur hade du kunnat springa om du lagt benen på ryggen? Kanske i en ryggsäck? Tack det samma för måndagshälsningen!

 • annepauline

  Vilka fina stämningsfulla bilder! Josef ser riktigt skum ut. Som en bild på en förstklassig rånare på någon övervakningskamera. Åsnan ser ut att ha problem att hålla sig på benen, den har väl inte tagit sig några huttar innanför pälsen? – Här är det också en hel del julpyntat, ljusslingor och grejer, en del väldigt vackert, lyser upp i gråvädret. En bit ifrån mig finns ett hus där de har liksom en hel ”matta” med blinkande små lampor i olika färger som hänger ner över hela balkongräcket. Haha, jag är tvungen att titta åt ett annat håll när jag går förbi för annars får jag snudd på ett epileptiskt anfall. Jag förstår inte hur de står ut inne i lägenheten med dessa frenetiskt blinkande lampor. Undrar hur grannarna står ut! Jaja, smaken är olika. Jag funderar på om jag ska köpa mig en pytteliten julgran. Jag brukar ha gran varje jul men varje år tänker jag: Nej, i år struntar jag i gran. Sen springer jag i sista sekund och köper en i alla fall. Får se om jag gör det i år också.

  • Per

   En riktig skumtomte är han, den gode Josef. Jo, god dessutom. Åsnan har säkert smuttat på den spetsade glöggen lite väl mycket. Kan vara svårt att hålla sig på mattan.

   Vissa hus är helt nedlusade med elektriska arrangemang. Samma är det på många långtradare och timmerbilar. Rena julgranar. Förr i världen var det noga med hur bilens extraljus var placerade, rätt vinkel och inget extra lull-lull. Då kom farbror polisen och delade ut böter. Nu verkar det vara fritt fram för vad som helst.

   Jo men visst skall du ha en julgran, pytteliten eller ej. Men blinkande slingor, extraljus och massor med bollar som lysa i alla de färger. På kvistarna lägger du skumtomtar som du kan gå och äta av vart efter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »