Allehanda

Gratis preventivmedel till ungdomar?

Fördelen med en lokaltidning är att man genom insändare får inblick i tankegångar och åsikter bland de i provinsen boende. Ibland arga sådana, ibland rena personangrepp. Ibland berömmande men mest kritiserande. Min lokala tidning är Vasabladet. Samgången mellan Korsholm och Vasa är en sådan följetong, gratis preventivmedel till ungdomar en annan.

Jag tar mig an den sistnämnda, den om gratis preventivmedel för ungdomar. Expert som jag är, hö, hö.

Bakgrunden är att kommuner överväger att ge gratis preventivmedel till så unga som 13-åringar med motiveringen att antalet oönskade graviditeter minskar och spridning av könssjukdomar förhindras. I Helsingfors har det tagits beslut om gratis preventivmedel för kvinnor under 25 år och i Korsholm har Svensk Ungdom lämnat in en liknande motion.

Själva sakfrågan är en sak, är det en god idé att ge unga personer gratis preventivmedel? Den andra frågeställningen i debatten är om Mårten Streng, den som skrev första insändaren (8.2), är en svavelpredikant.

Streng fick svar på tal den 10 februari och kallades då svavelpredikant i rubriken på insändaren, ”Lyssna inte på svavelpredikanten!”. I samma insändare finns en definition på svavelpredikant som tydligen redaktionen infört.  ”Svavelpredikant som på ett skrämmande sätt predikar om helvetets fasor”. Hämtat ur Nationalencyklopedin.

Jag gjorde själv en sökning på Google och fann följande: Predikant som i starka ordalag predikar om helvetets fasor.

Efter genomläsning av Strengs insändare kunde jag inte finna belägg för att han är en svavelpredikant därför att han inte vid något tillfälle i insändaren nämnde helvetet eller andra fasor som straff för människans synder, inklusive förbjuden sexuell aktivitet enligt kristna läran. Att han däremot har en konservativ livssyn och en sträng kristen syn på detta med sexualitet är det ingen tvekan om. Bl.a. talar han om Guds väg och att bevara hjärtat och samvetet rent men mera än så blir det inte. Därmed kan vi ta bort ordet svavel från hans titel.

Däremot trampar han snett några gånger i sitt skriveri. Han insinuerar att gratis preventivmedel för unga skulle i det närmaste bli en inkörsport för tidig sexuell debut. Nästan så att ungdomar föses fram till detta fördärv.

Så tror jag inte det är. I alla tider, även när jag var ung och långt tillbaka i historien, har det funnits ungdomar som i tidiga tonåren provat på detta med sexuell debut. Vissa är brådmogna, de flesta väntar till övre tonåren och många väntar ännu längre.

Jag tror helt enkelt inte att ungdomar i åldern 13-15 triggas till tidig sexuell debut därför att preventivmedel är gratis utan att det är andra faktorer som spelar in, inte minst grupptryck. Därför är det viktigt att ungdomar har en bra och öppen relation till sina föräldrar och att de kan tala om detta på ett tryggt och bekvämt sätt. Även skolhälsovården har ett viktigt budskap att förmedla, att det inte är något onormalt och skamligt att vänta med sin sexdebut några år. Och, om det händer, att de inte skuldbeläggs utan ser till att de har kunskap om sex, relationer och preventivmedel. Det, tror jag är det viktiga.

Att preventivmedel kan kosta en del, speciellt för flickor, är ett faktum. Kan man bara undvika oönskade graviditeter och könssjukdomar är det värt att ha gratis preventivmedel även för tidiga tonåringar. Vi kommer ändå inte att nämnvärt kunna påverka de som har tidig sexdebut. Så har det varit i alla tider och då gäller det att göra det bästa av saken.

60 000 euro per år sägs det kosta i Korsholm men kan det bara förhindra en eller två oönskade graviditeter har det betalt sin kostnad skulle jag tro, för att inte tala om det den vånda det innebär för de unga tu. Ungefär som när det talas om att gratis dela ut broddar till äldre personer och på så sätt förhindra benbrott vid fall.

För Streng och andra insändarskribenter med en rigorös syn på detta med sexualitet kan förslaget vara provokativt och det må vara deras ensak. Vad jag däremot inte gillar är att det bland insändarna finns uppmaning till censur och att det insinueras att gratis preventivmedel för unga på något sätt skulle legitimera att vuxna sexuellt utnyttjar barn under 15 år. Detta är det verkligen inte fråga om. Slikt skriveri blir en svartmålning och tolkning som skjuter bra mycket över målet. Sådant bidrar inte till en konstruktiv debatt, ej heller att kalla varandra vid kränkande tillmälen. Där får båda sidor ta sig en funderare.

Jag tror debatten om detta, för ungdomar i tidiga tonåren, i de flesta fall är en storm i ett vattenglas. Vasabladet kunde gärna ha en artikel där högstadieelever får fundera kring detta och ge sina svar. Det tror jag ungdomarna är kapabla till.


Sex i tonåren 

Förbjuden frukt eller något nyttigt och naturligt?

11 kommentarer

 • annepauline

  Kommer du ihåg Åkerblomrörelsen? Maria Åkerblom var väl en riktig svavelpredikant. Fascinerande människa på något märkligt vis. – Gratis preventivmedel till unga, jag måste le, det som gäller är väl att preventivmedlen finns till hands och verkligen används när det ”behövs”. Hur många preventivmedel, säg per månad, kan 13 åringar behöva?
  Att dela ut broddar, hm. Samma sak där: Det gäller att de används när det behövs. När det är halka. ( Nu var jag lite fräck, men det är ju fredag. )

  • PJ

   Ja, jag minns namnet och har väl också läst något om henne. Hela historien är i klass med det mera aktuella Knutby-fallet som var på Tv härom dagen. Maria Åkerblom anklagades ju också för skottlossning samt satt även fängslad flera gånger

   Som jag skrev så är det närmast som en storm i ett vattenglas. Visst finns det 13-14-åringar som är sexuellt aktiva men de är ändå, skulle jag tro, en minoritet. Enligt statistik sker sexdebuten med samlag i övre tonåren för majoriteten av ungdomar. För religiöst fundamentala av olika grad är framför allt utomäktenskaplig sexualitet, som det oftast är för ungdomar, som ett rött skynke. Avhållsamhet och inget annat predikas. Verkligheten torde vara en annan.

 • Anonym

  Skall 13 åriga barn ha sex? Nej, de ska de inte. Har 13 åriga barn sex? Ja, de händer. Ska vuxna säga att de är rätt och ok att 13 åriga barn har sex? För de är just de vi gör när vi lägger åldern på gratis preventivmedel från 13 år. Finns de någon förälder som tycker det är okej och bra att deras 13åring har sex? De betvivlar jag men nyfiken på om de finns såna föräldrar. ?

  • PJ

   Tack för din kommentar!
   Kanske du lade märke till en passus i mitt inlägg som förhoppningsvis förklarar min syn på saken med minderårigas sexuella debut. Jag citerar:
   ”Därför är det viktigt att ungdomar har en bra och öppen relation till sina föräldrar och att de kan tala om detta på ett tryggt och bekvämt sätt. Även skolhälsovården har ett viktigt budskap att förmedla, att det inte är något onormalt och skamligt att vänta med sin sexdebut några år. Och, om det händer, att de inte skuldbeläggs utan ser till att de har kunskap om sex, relationer och preventivmedel. Det, tror jag är det viktiga.”

   Som du skriver ”Har 13 åriga barn sex? Ja, de händer.” – Sådan kan verkligheten vara – även om jag tror att det sist och slutligen är en minoritet i den åldergruppen – och när det händer bör de få den hjälp och det stöd de förtjänar.

 • annepauline

  Från det ena till det andra undrar jag var i Korsholm som det finns stora cannabisodlingar? Läste en rubrik om det på Vasabladet. Det kanske är något som man får EU bidrag till nu för tiden, hahaa.

  • PJ

   Jag antar att du bara såg rubriken ifall du inte har prenumererat. Nyhet även för mig och jag blev tvungen att kolla bladet. Om bidrag betalats ut vet jag ej men jag skulle tippa att odlingarna inte uppfyller de kriterier som fordras för EU-bidrag. Det verkar vara en man, född 1981, som dels i en höghuslägenhet i Vasa odlat 37 st. cannabisplantor, dels i en byggnad på Fågelberget nära Karlebyvägen där 95 plantor hittades i bästa välmåga. I Vasa gick det bra ända tills grannen inunder blev blöt i huvudet. Sedan kom farbror polisen och verksamheten avslutades abrupt. Detta hindrade dock inte mannen ifråga att fem månader senare tillsammans med en annan man, född 1982, bli fast för fortsatt odling på Fågelberget. Dit flög den odlingen får mans säga, men så var det ju också på Fågelberget. De lär nu få skaka galler en tid innan nästa odling planteras.
   För något år sedan vill jag minnas att det också i Vörå hittades en större odling men detaljerna minns jag inte.

 • notgubben

  Hallå PJ! Jag anar att du avsåg min insändare då du skrev ”insinuationer”. Föreslår att du läser den igen, denna gång med neutrala glasögon.

  Mvh. Bengt-Eric Rönn

  • PJ

   Nå, då får jag putsa glasögonen och göra ett nytt försök.
   Insändaren jag hängde upp mig på var den som publicerades 13.2 i Vbl av herr Österbacka. Det fanns nämligen ett extra ord ”med” som jag inte tyckte passade in i sammanhanget. Han skrev ”En sak är att lagen inte ger tillåtelse till sexuellt umgänge MED 13-15 åringar. Sådant kallas sexuellt utnyttjande av barn och är straffbart”. Jag kan för allt i världen inte begripa vad detta har med gratis preventivmedel för unga att göra. Hade han skrivit mellan istället för med hade jag förstått bättre även om det i så fall hade varit en feltolkning av lagen. Varför dra in pedofili i detta när det handlar om något helt annat. Det tycker inte jag är fair play.

   Eftersom du kände dig trampad på tårna blev jag tvungen att läsa din insändare (13.2 samma datum, tydligen) en gång till, och mycket riktigt, denna gång fann jag också detta erbarmliga MED sist i din insändare. Jag förstår din reaktion. – Citat ”Jag undrar om det också är straffbart att uppmuntra och underlätta sex MED och mellan barn”

   Visserligen har du också garderat med ett ”mellan” men likväl åsyftar du uppenbart pedofili, d.v.s. vuxna människor som utnyttjar barn. Är inte det lite onödigt i sammanhanget?

   Mvh Per-Johan Nylund

 • notgubben

  Får jag ännu vara lite tjatig och förtydliga mig. Vad jag förstått är man sexuellt myndig vid 16. Då får man fortfarande barnbidrag. Sex mellan en sextonåring och en femtonåring, är det MED eller MELLAN barn? Är då sextonåringen en pedofil samtidigt som han ännu får barnbidraget? Det var min något otydliga tankegång.

  • PJ

   Jag hoppas och tror att den otydligheten var omedveten.

   Mitt svar på din fråga:
   Som jag ser det, ja, det är mellan barn. När sedan barndom i praktiken övergår i ungdom/vuxenliv är högst individuellt.

   Detta har naturligtvis att göra med vilken praxis domstolarna tillämpar. Det kan jag tyvärr inte upplysa om var gränsen går eftersom jag inte är insatt men jag kan tänka mig att +-1 år är fullt godtagbart. Låt säga att en flicka och en pojke som går på samma klass i högstadiet är ett par, vilket inte alls är ovanligt. Den dag en av dem, det kan mycket väl vara flickan, passerar 16 så skulle hen då per automatik bli pedofil; det skulle verkligen förvåna mig om en domstol dömer så.

   En sak som är betydligt viktigare att debattera än att förarga sig över gratis preventivmedel till ungdomar är pornografin som finns fritt tillgängligt på Internet. Även små barn kan idag se mycket grov porr och det är ett betydligt större problem där speciellt pojkar är utsatta eftersom de kan få en snedvriden syn på kvinnan och sex. DET tycker jag är ett stort problem. Porrfilter finns men räcker det och fungerar det? Även här har föräldrar ock skola en stor uppgift att behärska. Det handlar mycket om kommunikation och förtroende. Jag utgår från att vi i denna fråga har en samsyn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *