Livet på landet

Fastlagstisdag, soppa, bulle och igår ett lass

Nyss lidna Alla hjärtans dag lockade inte så mycket men fastlagstisdagen som inföll idag är däremot mera uppskattad för då brukar sister Jane från andra sidan vägen bjuda på ljuvligt god fastlagssoppa och ofta också fastlagsbulle. Så även i år. Soppan kokades redan i söndags om jag inte är helt fel underrättad och en soppa blir bara bättre och bättre med några dagars väntan. Med klimp och mörkokt kött. Mycket god och jag lät mig väl smaka. Även fastlagsbullen från Malax fick godkänt med mycket grädde och marsipan. Inte behöver jag gå hungrig till sängs denna kväll!

Igår hände det också saker. Då kom svåger och sister Jane från den lyckliga staden hit och startade deras traktor och så for vi till min villa och samlade ihop ett lass med ved som jag högg i höstas efter stormen den stora. Så nu har jag att göra när solen stiger allt högre på himlen för varje dag och våren närmar sig. Det känns som om vintern åtminstone formellt tar avsked i och med fastlagstisdagen. Samtidigt vet jag att än kan både storm och kyla hota. Men solen, den runda och goda, är åter tillbaka och våren närmar sig.

Det finns en hel del snö och idag trampade jag upp en väg till några björkar som även de i höstas drösade i marken och blev liggandes. De skall jag först såg upp och släpa hem, det är inte alls lång väg, och sedan tar jag mig an hopen. Vedarbete är egentligen ganska roligt om man ordnat det på rätt sätt. Man får vara ute och om vedbacken är hemma på gården så är det inte långt att gå och man kan ta paus när man vill. Efter ett pass med jobb ser man en ny hög med ved som väntar på två somrars torkning och under välförtjänt vilopaus kan man studera naturen och kanske se ett och annat vårtecken. Förhoppningsvis är jag klar med vedarbetet i april.

Inte alls dumt med uteliv nu, speciellt när solen varit oss nådig några dagar.

Har du varit ute i skidspår, på isen, i skogen eller bara lapat sol när tillfälle ges? Fastlagssoppa, fanns den på bordet i dag? Och det eviga dilemmat fastlagsbulle eller semla! Huvudsaken är att den är god!

 

vedkörning
Det var inget stort lass men det finns mera under snön och så har jag några björkar som vänta i skogsbrynet.

Alldeles nära kan man se mycket spår efter rådjur och älg. Snön ställer till det för dem och man kan se att de sökt mat genom att skrapa undan snön på många ställen. När det är mycket snö i naturen så söker sig också djuren till vägar och gårdar vilket kan skapa trafikolyckor. På andra sidan Kvarken har renhjordar setts på havsisen nära stranden. Tänk om de får det för sig att promenera hit!

Fastlagssoppa

Mums filibabba! Fastlagssoppa, en delikatess!

Jag har en känsla av att jag skrivit om fastlagstisdagen, bullen och soppan vid tidigare tillfällen. Tydligen ett kärt ämne.

 

2 kommentarer

 • annepauline

  Jag köpte en fastlagsbulle/semla till mig själv igår. Stor bulle, mycket mandelmassa och rejält med grädde. Det var riktigt gott. Jag blev proppmätt utan soppa. Men inte har de äkta vispgrädde i grädden. Grädden är kritvit, det lutar mera åt att det är uppskrämd lättmjölk. Nåja, det var sött och gott i alla fall. Förresten så var det ett bageri här som annonserade om äkta finska fastlagsbullar. Enligt annonsen var det både mandelmassa, hallonsylt och grädde i deras ”äkta finska fastlagsbullar”. Har man även hallonsylt i fastlagsbullarna i Finland? Det har jag aldrig hört talas om förr.

  Det är mycket arbete med att fixa ved. Du behöver inte kosta pengar på att gå till gym. Det är många procedurer innan veden är klar att bära in och börja elda med. Skönt är det att dagarna blir längre och längre. Än en gång. Det kan i alla fall inte pandemin ändra på. Mildare väder har vi fått, runt fem minusgrader. Tur är det, en elkabel hade gått av här utanför så det har varit värsta pådraget för elbolaget att hitta felet. Ett reservkraftverk har stått här utanför och dundrat i tre dygn. Då skulle det varit guld värt att ha någon form av vedeldning. Visserligen är veden svindyr här men det skulle man gladeligen betala när elen försvinner av en eller annan anledning. Har man någon form av vedeldning klarar man sig alltid.

  • Per

   ”Äkta finska fastlagsbullar” får det att låta som om det är orginalet till fastlagsbullen men så är det inte. Sylt är nog senare tiders påhitt och jag kan inte förstå att man kan blanda sylt och mandelmassa. Vilken gegga! Det ena eller andra men helst mandelmassa. Vilken sylt som används vet jag inte för sådan bullar befattar jag mig inte med.

   Veden värmer flera gånger brukar det sägas och så sant. Huggning, hemtransport, kapning och klyvning, stapla för torkning och till sist in i vedlidret. Jodå, många kalorier går det åt om man inte köper färdigtorkad ved direkt hemkört. Med vedeldning klarar man sig alltid för att få grundbehovet av värme men då får man nog bo på landet och ha spisel, kakelugn eller öppenspis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.