Allehanda

Det kom ett paket

Bruntes startförmåga är inte den bästa när det är -20 C och lägre. Batteriet har sett sina bästa dagar och blir det ingen körning på ett par dagar när det är sträng kyla så kan det fort hända att det enda som hörs, när startnyckeln vrids om, är ett par stön och en djup suck. Inget mera.

Därför är det bra att ta ut Brunte på en tur för att få lite ork. Passligt idag så kom ett SMS om att jag hade ett paket att hämta i kyrkbyn på bensinstationen. Jag passade på samma gång att fylla på bränsle. Handskarna glömde jag i bilen när jag skulle tanka så där stod jag med händerna kring iskall metall. Knappt så jag kunde stå ut den korta stund det tog att fylla tanken.

Jo, paketet. Från AdLibris hade jag beställt några böcker som kom idag. Något måste jag ha att läsa nu när det är kallt ute. Tjärdalen med Sara Lidman (hennes debutroman), Röster i Västerbotten (antologi) av Åke Lundgren och Långa lappflickan av Åke Lundgren finns nu på kö. Den sista boken handlar om en verklig person, nämligen Stor-Stina, sameflickan från Malå, född 1819 som blev hela 218 cm lång och som visades upp i många europiska länder för sin längd. ”Lapplands jättinna – världens längsta kvinna” fick hon bland annat heta. Den tiden var det vanligt att folk med ovanligt lyte eller som annars utmärkte sig på något sätt eller avvek från normen visades upp mot betalning runt om i landet.

Visst har jag annat att läsa också men jag gillar att ha en liten hög med böcker som väntar.

böcker
Jag tror jag börjar med Tjärdalen.
hackspett
Nämen titta vem som fikar efter godis! Ryktet går. Den stannade dock inte länge utan flög raskt vidare till en elstolpe där den frenetiskt började hacka på en plåtlåda. Det hördes ända i stugan hur den höll på. Som ett maskingevär.

0 kommentarer

  • PJ

   Jag hoppas det, att de är läsvärda. Det finns annars en hel del på nätet om långa lappflickan men boken ger säkert betydligt mer. I slutet finns också biografin. Förutom hennes eget öde är det också intressant att läsa om hur livet tedde sig den tiden, både för samerna och övriga världen.

  • PJ

   Det är lätt att beställa via nätet och utbudet är stort. Men jag saknar lite grann att få bläddra i en tilltänkt bok innan köpbeslut. Istället får man förlita sig på recensioner, tips och följa med vad som är på gång. Kanske det i framtiden kommer ännu bättre sätt att bekanta sig med böcker på nätet?

 • annepauline

  Tadaa! Nu har jag klickat hem boken om långa lappflickan. Klickade hem ”Axel var en idiot” när jag ändå höll på. Det är intressant att läsa om annorlunda levnadsöden från förr. Hur tiden var då och om hur folk blev behandlade.

  • PJ

   Se där, snabba ryck! Jag hoppas att du blir nöjd med boken. Själv hoppas jag också det för egen del. Jag har inte läst den ännu men bläddrat och den verkar intressant.

  • PJ

   Det fungerar säkert om jag bara skulle orka. Vill man vara 100 % säker att batteriet ger tillräcklig kraft är det att rekommendera. T.ex. om man har en viktig tid att passa och det är smällkallt en tidig morgon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »