Livet på landet

Sista dagen, lapp på luckan

En butik som jag länge beundrat för dess uthållighet – i en tid av centralisering, butiksdöd i glesbygd och minskande befolkning – är Skärgårdens Handelskompani i Österö, som in i det sista kämpat för sin existens. Idag var det sista dagen (2021-12-04) som denna affär öppnade och stängde sin dörr för gott. Efter 72 år finns inte längre förutsättningar för en fortsatt drift. Österö Handelskompani var den sista bybutiken i Maxmo skärgård.

Jag beslöt att göra ett sista besök även om jag inte vanligtvis är kund på grund av avståndet. På sommaren kunde de hända sig att jag stack mig in för inköp av gris och lemonad i samband med skärgårdmarknaden i byn.

På plats fanns några bybor, bland annat kusin med fru. Glögg och pepparkaka bjöds och jag köpte det sista paketet te som fanns i hyllan. Jag antar att de flesta i byn gjorde sig ärende till butiken denna dag även om utbudet var mycket begränsat. Lagret måste tömmas. En era är förbi, sorgligt men sant.

På 60-talet var far och mor leverantörer av ägg till Skärgårdens Handelskompani. Ett par gånger i veckan skickades en trälåda (blåmålad vill jag minnas)  med ägg från gårdens hönseri till Österö med Halldins buss som den tiden trafikerade rutten. Vi barn fick ofta sitta och vakta lådan och hejda bussen när den kom uppför backen. Innan dess skulle äggen tvättas och göras presentabla. Minnas jag inte helt fel hette föreståndaren för Skärgårdens Handelskompani den tiden Elna?

Dock finns aktiviteter och folk kvar på Österö. Jag noterar nybyggda hus, en fin om än undangömd simstrand, skärgårdsmarknaden varje sommar (undantag för coronatider), hamnen och grillkiosken sommartid med utomordentligt goda hamburgare och annan grillmat. Och naturligtvis läget vid havet åt ena hållet och inre skärgården åt andra hållet.

Österö må finnas vid vägs ände ute i skärgården men finns det liv finns det hopp!

Österö Handelskompani

En typisk bybutik, Österö Handelskompani, som ej längre finns. Jag har länge funderat på ordet ”kompani” i butiksnamnet. Företaget grundades 1949, kanske det då var vanligt med kompani i firmanamnet? Möjligen med påverkan från Nordamerika?

Österö Handelskompani

Vid kassan denna sista dag sitter Anna-Lisa Koivisto. Som synes är hyllorna nästan helt tomma men detta är verkligheten vid en butiksnedläggning.

Österö

Här väljer man om man kör till hamnen vid Stråka Viken eller till höger där butiken tidigare fanns.

Stråka viken Österö

Vid Stråkaviken på Österö tränger sig vintern på även om Gloppet ännu är farbart med båt.

4 kommentarer

 • Wesber

  Så sorgligt, vi brukade alltid stanna och handla lite där när vi for förbi. Vilken tur att jag har foton kvar därifrån som minne. Vi var in och köpte glass där sist vi var hem 2019 och folk brukar titta lite konstigt på mig men sen fick jag höra att någon sagt till min kusin Monica som bor där att dom sett en i butiken som såg ut som henne. Här är det kallt och lite snö har vi fått men det kommer mera på onsdag förhoppningsvis.

  • Per

   Jo, det är tråkigt att även butiken i Österö fick avsluta sin verksamhet. De har stretat på länge och det skall de ha en eloge för. Där ser man, en livslevande gengångare. Ni måste vara bra lika varandra.
   Här är det kallt, -19 C på förmiddagen occh snö har vi precis lagom mycket.

 • annepauline

  Förr fanns fyra lanthandlare på lagom avstånd från där vi bodde i Finland. Alla är förstås borta sedan många år. Så himla trist. Men ”alla” började ju åka till Prisma och Citymarket och köpte i bästa fall ett par liter mjölk i den lokala handeln. Så går det förstås inte att driva en affär. Bybutikerna var ju också liksom en samlingsplats för byborna. Där träffades man och pratade väder och vind samtidigt som man handlade. Ack ja, det var bättre förr när det var sämre.

  Kallt här också, 10 minusgrader och isande vind. Ska visst bli 14 minusgrader nattetid. Vad ska detta bli för vargavinter?

  • Per

   I vår by fanns ett tidevarv två butiker, postkontor samt bank hos handelsmannen i byn. Och skolan förstås. Sådan är utvecklingen, eller skall vi hellre säga avvecklingen, efter att vi blivit mera mobila och folk har flyttat. Främst är det äldre personer utan bil och internet som drabbas när bybutiken försvinner. Idag ka man beställa hem mat och annat nödvändigt som körs ända fram till trappan men då bör man helst ha internet och göra sina beställningar där. En annan sak är den sociala biten som en bybutik utgör. Som tur är kommer Gunnars butiksbil att också börja köra till Österö vilket säkert uppskattas av de tidigare gick till butiken.

   Här kan vi ståta med -20 C ikväll och mera utlovas, brrrr…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *