Livet på landet

Vårkänning

Jag gick till postlådan här i kvällningen efter klockan sju. För första gången kände jag att nu har våren kommit även om snötäcket ännu är tjockt på sina ställen. Visserligen har det varit soligt och ganska skönt i solboet tidigare denna månad men det är på kvällarna när ljuset dröjer allt längre och det känns nästan lite ljumt i luften när kvällspromenaden spatseras som jag verkligen känner av vårens ankomst. Det är snart april och jag älskar de blå aprilkvällarna med vårens alla dofter och ljud. En föraning om detta ikväll.

Ljudet ikväll var det vanliga byljudet, inte oljudet, en fridfull vårkväll. Någon maskin hördes långt borta, en lastbil brummade, en hund skällde och en kråka kraxade. Visst var det någon som med yxa klöv ved till kaminens sköna kvällsvärme? En bit in i skogen hördes spillkråkan med sitt gälla läte. Den måste ha sitt bo där för den hörs dagligen.

På tal om spillkråka och kråkor så minns jag med munterhet deras genomträngande ljud tidiga morgnar på Urkult just när folk äntligen lyckats somna in efter en hektisk natt med musik och fest – och så kommer dessa marodörer till fåglar. Först spillkråkan som flyger kors och tvärs genom campingen och tutar högljutt ut sitt budskap i skogen. Den hade sina rundor och den var en utmärkt väckarklocka. En stund senare kommer ett kompani kråkor och håller skränigt möte i trädtopparna. Själv låg jag och fnissade med tanke på den förargelse de måste ha väckt i tälten runt om när festprissarna äntligen försökte få sig en blund. Jag hade inget problem med ”fågelsången”, jag vaknade ändå den vanliga tiden kring sex. Jag vill påpeka att på Näsåkers camping strax intill festplatsen var det ändå inga stora problem med fester och stök. De flesta var lugna och hänsynsfulla men vissa var uppspelta och hade svårt att somna efter en upplivande dag och natt.

Vägverket (Destia) kapade snökarmarna från landsvägen förra veckan och på långa sträckor är vägen snö- och isfri. På andra, skuggiga ställen finns en förrädisk halka kvar men den retirerar centimeter för centimeter varje dag och snart kan jag ta fram cykeln. Få se om hur många kilometer det blir kommande säsong? Ifjol ökade jag antalet kilometer på cykel men det blev långt ifrån så långt som jag planterat. Jag har problem med blodcirkulationen i fingrarna när jag cyklar längre sträckor.

Så vill jag också proklamera att jag har vinterns vedarbete nästan helt avklarat. Bara några få pinnar finns kvar inbäddad i is och snö. De tar jag om en vecka eller två när snön smält. Kanske en kvarts arbete. Senare när snön smält bort helt och innan gräset samt myggorna kommer så plockar jag veden i prydliga travar för torkning i somrarna två. Någon nytta gjorde ändå stormen Aila i höstas. Ved fick jag i mängd.

Har du fått vårkänslor redan och har du sett vårtecken?

Oxkangar

Så ser det ut just nu i Oxkangar, om en vecka eller två är kanske det mesta av snön borta.


Spillkråkans läte – skruva volymen till max och tryck på play, hihi

6 kommentarer

 • annepauline

  Här är det varannandagsväder. I måndags var det 14 plusgrader, vindstilla och sol. Nu är det 4 plusgrader och en iskall nordanvind. Men fåglarna har minsann vårkänslor, det kvittrar och svirrar överallt så fort det ljusnar på morgonen och det gör det tidigt nu. Spillkråkor finns här också och en förskräcklig massa harar. Vad gör hararna, jo, nya harar förstås! – Det ”värsta” med ljuset är allt damm som syns inne. Bladen på växterna är ju gråa av damm. För att inte tala om fönstren… Ska man nu bli tvungen att vårstäda? Det kan man kanske kalla vårkänslor.

  • Per

   Harar, ja visst, det är ju snart påsk och då skall det finnas harar. Hoppas de hinner bli tillräckligt många till påsk! Det är en lurig jävel, det är han som gömmer äggen…. Du har väl sett Johan Glans påsknummer?
   https://youtu.be/9HzRNs2xWBI

   Sofia Jannok är tydligen i Stockholm nu och hon hade också upptäckt harar i Humlegården. Det tyckte hon var exotiskt. haha
   Städa, skura och feja var det visst Siw Malmqist som sjöng eller rättare sagt sa? Jo, det är vår! 🙂

 • annepauline

  Jag undrar om det är harar i Humlegården. Det lutar mera åt kaniner. Folk ger sina ungar kaniner i julklapp och efter ett par tre månader har förstås ungarna för länge sedan tröttnat på att ”sköta kaninen alldeles själv”, Då släpps kaniner ut hejvilt i parker och grönområden och de gör i rask takt fler kaniner de också precis som hararna gör fler harar. Mitt i sommaren är det proppfullt med kaniner i alla möjliga färger och storlekar i parkerna i staden.

  Jojo, det är sååå exotiskt!

  • Per

   Hmm, det var ett inlägg på Instagram där hon filmade men jag känner inte till stället. Kan också ha varit kanin för jag tyckte de såg lite mörka ut. Proppfullt med kaniner i stan på sommaren, haha…. det var inte dåligt 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »