Allehanda

19:11

19:11 idag, då infaller midvintersolståndet i republiken och just i den minuten publiceras detta inlägg. Vi på norra halvklotet befinner oss just då som allra längst bort från solen och därefter blir det bara ljusare, även om det inte syns med det samma. Vid ett visst datum blir dagsljuset ett tuppfjät längre. Jag tror det är på Staffan-dagen, den 26 december. Ett tuppfjät är inte långt men alltid något.

Jag tog mig en stilla promenad i dag. Jag ville prova en ny app jag lagt till i telefonen, nämligen Sportstracker som registerar förutom tid, avstånd, kaloriåtgång även ens framfart på kartan. Intressant för noggrannheten är stor på kartan. T.ex. kunde jag se när jag bytte från ena sidan av vägen till den andra och det är ju inte många meter. Man kan också visa sina aktiviteter på Internet men det tror jag att jag avstår ifrån för jag har på känn att ibland kan det bli lite tunnsått.

Jag har också den ovanan att avvika på stig och väg och plötsligt befann jag mig i skogen vid den lilla tjärn som jag besökte i våras och då tog en film plus foton. Idag var det helt annorlunda men film och lite bilder blev ändå skörden. I våras var det alldeles tyst, inte en fågel, bara myggsurr; idag hördes en motorsåg och röjsåg i syd, någon höll på med skogsarbete.

Det är alltid uppfriskande att gå på rask promenad, jag får tankarna rensade, nya idéer kommer och jag känner mig på bra humör efteråt. I skogen känner jag däremot ro, nästan vördnad inför de stora och små träd som bildar skogen, träsk och diken, mossbelupna stenar och murkna trädstammar som också ger liv åt nya växter eller mat åt fåglar som söker godbitar som kanske gömmer sig i det döda trädet. Med höga tallar runt om är det som att sitta i en katedral.

Ja, det var ju appen som fick mig ut idag. En annan app i telefonen fick jag också användning för, nämligen Flightradar24. Jag hörde ett flygplan högt upp i det blå, eller skall vi säga grå, idag på eftermiddagen. Jag fiskade snabbt upp telefonen ur fickan och kunde på kartan se flygplanets bana, höjd och fart. Flyget kom från Tokyo och skulle till London. 2 timmar och 48 minuter senare skulle det landa upplyste mig appen om. Tänk vad bra att veta när jag traskade runt där i skogen. 😉

Själv strosade jag vidare och fick höra och se ett halvdussin småfåglar som med musliknande pip gav sig tillkänna i ett buskage. Vilken sort vet jag inte men roligt verkade de ha.

skogstjärn
Med ett öga mitt i.
tallebarr
Varför gråter du, lilla tallekvist?
tall
Här får du en kram, du knotiga!
stenar
Titta, där är ju stenarna jag placerade ut ifjol!

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »