Funderingar,  Upplevelser

Min fantasiresa, del 1

Det är kanske inte så konstigt att vi längtar bort i dessa tider när vi är internerade – i praktiken är gränserna stängda. Det skall vara så bökigt och krångligt att resa att ingen vill resa och vad skall vi resa till när det mesta ändå är stängt. I Helsinkifors kommer det att bli tvärtom, de ”onödiga” affärerna får också ha öppet under kommande utegångsförbud men ingen får gå dit. Haha, snacka om att vara fiffig att hitta på fanstyg.

Jag försöker ofta ha med något evenemang när jag planerar mina resor. Inte bara åka dit och gå omkring och shoppa, äta gott, sitta på utflyktsbuss och kolla de vanligaste turistfällorna, utan också ha en eller ett par programpunkter som är själsligt upplyftande, kulturellt intressanta. Musik, teater, cirkus, utställning, mässa eller happening av något slag. Och så förstås eget fotograferande.

Häromkvällen satt jag och fantiserade om min drömresa. Kanske inte jorden-runt men ändå en god bit ut i välden för att uppleva något annat än byn, det snöiga och samma tråkiga rutiner som blivit vardag det senaste året.

Låt höra! Först skulle jag ta färjan till Holmsund (naturligtvis ingår ett smakligt skärgårdsbord ombord) och sedan in till Umeå där jag skulle gå på hela två konserter!

Förra fredagen släppte Sofia Jannok sitt senaste album, ”LÁVV U”. Naturligtvis skulle hon hållit en stor releasekonsert på Idun-teatern inför fullsatt salong. Så blev det inte utan i stället blev det i en lávvu (kåta) på Gammlia och streaming på Instagram. Också det helt bra i all sin enkelhet men visst hade det varit roligt att vara med i en stor entusiastisk publik och få se Sofia på scen. Behöver jag säga att jag gillar hennes senaste album och att jag tittade på hennes release i lávvun där hon också bjöd på kokkaffe av eget märke?

En annan, också inflyttad umebo, som även hon helt nyligen släppt ett album med musik, hennes första soloalbum ”Drömmaren”, är Elin Jonsson. Ursprungligen från Strömsund. Egenkomponerad fiolmusik som spelas med hjälp av loopmaskin. Musik som får en att drömma om sommar, ljumma kvällar och ljud långt borta. Hon skulle på min fantasiresa också hållit sin releasekonsert men denna gång i Vävens stora café nere vid älven, denna byggnad som är både älskad och avskydd. Själv gillar jag Väven, den är ett välkommet avbrott i den annars ställvis ganska tråkiga Ume-arkitekturen.

Elin är riksspelman och också medlem av den norsk-svenska gruppen Rim. Ofta när jag besöker en konsert, speciellt om det är en mindre känd artist/grupp, brukar jag köpa en CD som minne och som ett stöd till musiken jag nyss hörde. Så gjorde jag även denna gång men det fick bli den digitala vägen. Skivan anlände en vecka senare signerad och klar att spelas.

Jag ser fram emot att i sommar åka ut till min sommarstuga och i samband med solnedgången en varm kväll sitta på verandan och titta ut över fjärden och medan skymningen sänker sig över skärgården lyssnar jag på musiken från Drömmaren. Vad passar då bättre än att avsluta dagen med sista låten i albumet, ”Sov gott”?

Därefter beger jag mig söderut med tåg. Det kunde ha blivit till Dalarna men det blev Malmö (min stad) där jag också njuter en musikalisk upplevelse. På 70-talet när jag först flyttade till Malmö gjorde jag denna tågresa några gånger. Sovvagn gungandes fram genom Sverige. Gott sov jag förutom när tåget blev stående på något ställe och allt blev knäpptyst, då vaknade jag.

Ale Möller och hans album ”XenoMania”, som också släpptes detta år, spelas under min resa på Victoriateatern. Musiken hörde jag redan 2019 på Urkult men nu finns den som album. Så bra, helt underbar! Förutom musiken är Ale Möller en utomordentligt intressant person. Jag gillar hans stil och livshistoria. Såg ni förresten programmet Sverige! i fredags (19.3) där han i Malmö öppenhjärtig berättade om sitt liv och sitt musicerande? Skåning, nu förtiden är han bosatt i Dalarna.

Det som gjorde djupt intryck på mig var när han från Stora Scenen på Urkult berättade att han var xenoman, det vill säga en som är intresserad av eller känner glädje inför det främmande i motsats till en xenofob som är främlingsfientlig och känner olust inför det främmande. Han menade att vi inte skall moralisera alltför mycket inför denna skillnad men när någon försöker göra dålig politik av detta skall vi säga stopp. Jag har faktiskt sparat en liten ljudfil med detta lilla tal han höll.

Jag är själv lite grann på det sättet, något jag tror jag ärvt efter min far. Jag vill gärna utforska och bekanta mig med det främmande och det jag inte förstår. Det må då gälla en maskin, konst, musik, datorproblem, naturen eller en annan människa. Varför, vem, vad, varifrån, hur?

Här sätter jag punkt för denna gång i min fantasiresa. Annars blir inlägget för långt och det gillar ni inte? Men jag fortsätter en annan gång med fler stopp på min fantasiresa ut i världen. Världen är full av musik, konster och upplevelser!

Vart går din drömresa nu i fantasin eller i framtiden när pandemin är över?

Umeå Väven

Visserligen en novemberbild men jag antar att det snart, en kort tid, också ser ut så i Umeå. Vita Väven med bland annat stadsbiblioteket och utrymmen för evenemang och konserter.

Umeälv vid Umeå

Vänder vi blickarna mot Umeälv kan det se ut så även denna vår innan allt det gröna kommer tillbaka. Teg på andra sidan älven.

Malmö, Skomakaregatan

Så är vi framme i Malmö och Skomakaregatan. Som jag längtar efter att snart få bete mig som folk! Strosa runt, sätta mig på en gatuservering och bara njuta av stunden. Umgås! Jag hoppas att vi inte glömmer det ordet!

Malmö LIlla torg

Några steg till och vi befinner oss på Lilla Torg i Malmö. Detta lilla torg med de många restaurangerna och gatuserveringarna. Och så alla cyklarna. Cyklar är något som förenar Umeå och Malmö.

Hud Krig Hem (2018)
”En föreställning om att vara på gränsen,
på gränsen till att rämna och falla ihop men också på gränsen till att hitta någon som vill oss väl.
Någon som öppnar avspärrningarna och säger välkommen,
någon som öppnar famnen”

En föreställning som jag aldrig såg.


LÁVV U – Sofia Jannok – Spotify

Drömmaren – Elin Jonsson – Spotify

XenoMania – Ale Möller – Spotify

Sverige! – Programmet på Svt där Ale Möller finns med 8 minuter in i programmet. (19 mars 2021)

 

4 kommentarer

 • annepauline

  Det är en trevlig tripp du tar dig i fantasin. Nu kommer larmrapporter om ”den tredje vågen” från alla världens hörn så det blir nog att bara resa i fantasin ett bra tag framöver. Vaccinet och vaccineringen verkar det inte bli någon ordning på. Det kommer ut annonser om resor men inte vågar man boka när man inte vet hur smittläget kommer att ändras och vilka restriktioner det blir. Jag tänkte ju trotsa min flygrädsla och boka en tripp till Transylvanien men det är nog inte att tänka på. Haha, jag vågar ju inte ens ta tunnelbanan in till staden och besöka Akademibokhandels rea. DET skulle minsann vara en nyhetens behag resa! Men så står det stora plakat utanför affärerna: Max 8 besökare samtidigt i affären! Hm, då ska man alltså hålla koll på det, hur ska man då kunna gå igenom boksortimentet? – För övrigt fick jag reda på att man visst ska ställa om klockan till sommartid i natt. Var det inte det som skulle slopas från och med i år? Pust och stön säger jag.

  • Per

   ”Den tredje vågen”, det låter som namnet på en film och då en katastroffilm. Det skulle inte förvåna mig om det filmnamnet redan är upptaget. Jag tror vi får slopa numreringen av vågor; pandemin kommer att bölja fram och tillbaka ännu en lång tid. De städer och regioner som nyss klarat sig bra finner sig plötsligt mitt uppe i en våg. Västerbotten är ett exempel. Samma med länder, ingen kan slå sig för bröstet att hurra vad bra vi är, plötsligt väller det bara in.

   Jag tror också att folk avvaktar med att beställa resor så du är nog inte ensam om att vila på hanen vad gäller din resa till Transsylvanien. Förresten, hur kom du på den idéen? Åtminstone för mig låter det som ett lite udda resmål. Udda men säkert spännande.

   Max. 8 personer i affären… en av alla rekommendationer och restriktioner som finns. Själva har jag tappat kollen på alla dessa råd och påbud. Det kommer nya hela tiden eller så tas de bort. Hoppas i alla fall att du hittar något läsbart på ett eller annat sätt.

 • Wesber

  Nä vi får nog se i stjärnorna efter vaccinet, det händer absolut ingenting. Nu läste jag en notis om vad som kan vara orsaken till att 20-30 personer dött i blodproppar efter att dom vaccinerats. okunnigt folk som tas in för att vaccinera på löpande band och som inte kan sitt jobb, vaccinet ska sprutas in i en muskel vid axeln men det har i ställets sprutats in i ett blodkärl och gått direkt ut i blodet. Det är inte bara så enkelt att ta in folk som vaccinatörer för att det ska gå undan, må man då inte få en klåpare som sticker in sprutan den dag vi ska vaccineras jag och guben. Jag ville ju åka till Gotland i sommar men det blir nog inget, vi får nog hålla oss hemmavid i år igen. Ja huvaligen, tur att man är 65 och slipper leva 50 år till , det är nog inte sista pandemin vi ser, det kommer mera. Trevlig lördag.

  • Per

   Usch ja, vad det dröjer. Jag läste också om denna fadäs som tydligen hänt här och där. Jag har också sett detta på tv att de tycker dit nålen och sedan direkt skjuter in vaccinet.
   Ack ja, få se hur det går med allt resande som folk planerar och längtar till. Nåja, mycket kan också hända fram till sommaren. Ännu nästan 3 månader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.