Allehanda

Som vi färdas fram

Ibland läxar jag upp mina medtrafikanter! Pådyvlar dem diverse öknamn; idiot är vanligt förekommande men söndagskörare, snigel och drullputte finns också i vokabulären. Tur att de inte hör mina utskällningar.

Låt mig säga som så att jag inte följer lagens bokstav till 100 % när det gäller trafiken men vissa principer har jag ändå. Numero 1: håll avståndet! Numero dos: använd blinkers i god tid och numero kolme: anpassa hastighet och framfart till rådande väglag och trafiktäthet.

Det jag retar mig mest på är att folk inte håller avståndet till framförvarande trafikant. Ligger du i en kö och inte tänker köra om; se till att du kan stanna innan det smäller och ge rum för de som kör om!

Ett annat ofog är långsam acceleration. Låt säga att man kör en vägsträcka med 80 km/h som ändras till 100 km/h. Varför i hela fridens namn tar det 2 km eller mera innan vissa bilister kommer upp i tillåten hastighet med i övrigt perfekta trafikförhållanden? Sitter de och sover? Har gaspedalen frusit fast?

Ok, jag kan köpa att man av ekonomiska skäl inte kör fortare än 80 km/h (lägre bränslekostnad) men hur många har den medvetna inställningen?

Jag tar ett dagsfärskt exempel. Jag svängde in på pulsådern (R8) genom provinsen. En annan bilist framför mig gjorde samma sak. Långsamt ökade farten men nådde aldrig mera än 70 km/h de första två km trots att hastighetsbegränsningen var 80 km/h. Jag gjorde bedömningen att framförvarande bilist inte tänkte köra mera än 70 km/h p.g.a. viss sidovind, lite snömodd på vägen och kanske lite halka. Helt ok för mig, något jag respekterar. Jag kör om på första bästa raksträcka utan problem. Vad händer? Jo, nu fick söndagsköraren upp farten och låg hack i häl på min Brunte. Hur kan det komma sig? Vad hade hänt om jag tvärnitat av en eller annan orsak?

Något annat som irriterar mig är användandet av dimljus. Redan vid viss tillstymmelse av dimma och lätt snörök verkar somliga bilister vara väldigt flitiga med att knäppa på knappen för dimljusen bakåt. Varför? För mig är det ytterst irriterande att upptäcka en röd, strålande punkt flera kilometer framför, för att inte tala om hur störande det är några hundra meter framför. Vissa knappar är till för extrema situationer!

Och du, trixa inte med din mobiltelefon medan du kör! Färdigt predikat för denna kväll!

nissus-2016-12-02
Långsamhetens lov. Ikväll skottade jag lite snö, 15 cm, med min snöskyffel. I morgon bitti kommer min granne med sin traktor och fixar resten av gårdstunet. Vintern är här!

6 kommentarer

 • Wesber

  Tänk på hjärtat PJ, själv har jag slutat reta mig på andra trafikanter men förr när jag var lite yngre kunde jag reta mig till vansinne på gubbar och tanter som stod med sina kundvagnar mitt i stråket i affärerna och blockerade vägen. Jag tror att det jobbet jag har nu där så många yngre och äldre har gått bort i svåra sjukdomar har gjort att jag slutat reta mig på sånt som jag bara tycker är petitesser. Att få en bil i bakhasorna gör min gubbe tokig så ni karlar kanske retar er mer på det än vi kvinnor gör.

  • PJ

   Ni kvinnor borde också reta er på korkat beteende i trafiken, det handlar om trafiksäkerhet och smidig trafik. En grej som också irriterar mig är ojämn körning, d.v.s farten varierar med +-10 km/h. Jag misstänker att de håller på med sin mobiltelefon, något som är ytterst farligt.

   Ok, visserligen hjälper det inte att reta upp sig men jag skulle bra gärna vilja titta i in i hjärnkontoret på dessa vägsabotörer. Hur tänker de?

 • Wesber

  Nä, det är ingen ide att slösa energi på dom, vart man än åker så är det nån tokstolle som hänger fast sig i bakhasorna på bilen. Att tvärbromsa för att lära dom en läxa törs man inte heller, tänk om det sitter en psykopat i bilen bakom som får för sig att hämnas. det har hänt har jag läst. Försiktighet är en dygd i denna galna värld.

  • PJ

   Slösa energi och hämta energi är två varandras motsatser. Följande inlägg, som publicerades ikväll lördag, handlar mera om att hämta energi.

 • annepauline

  Haha, det där känns igen alltför väl. I Finland, ja kanske rentav mest i Österbotten, kör bilar ofta i klungor på fem och fem eller sju och sju. Mellan klungorna är det hur långt som helst fri väg. Då brukar jag grymta för mig själv: ”Rad i rad som Rimal korna.” ( Gammalt uttryck som min mor brukade säga. )

  • PJ

   Kolonnkörning för säkerhets skull. Man vet aldrig vad som kan inträffa. Skämt å sido så finns på vissa sträckor få möjligheter till omkörning, norr om Vassor fjärden, och då blir det rad i rad om inte bil nummer två vågar sig på en omkörning de få gånger som ges.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »