Allehanda

Kvasibohem på cykel

Idag begav jag mig ut på säsongens första cykeltur. Jag köpte ny cykeldator igår och installerade manicken efter lunch. Naturligtvis måste jag ut på en provtur. Det blev inte så långt, bara 15 km, men manicken fungerade utmärkt. Medelhastigheten var blyga 15 km/h men så var det mera en nöjestur än ett tävlingslopp. Kameran var naturligtvis med.

En annan cyklist var Henry Miller. Han dök upp i senaste programmet från Kobra (sevärt). Han framställdes som bohem och det var han väl, speciellt när han bodde i Paris på 1930-talet. Han är en av de författare som jag anser vara en av de verkligt stora, jämngammal med min farfar.

Jag har läst ett flertal av hans böcker och beundrar hans stil. Kanske inte så mycket för hans frispråkighet vad gäller sexualitet utan för hans respektlöshet för det normativa och hans språkbruk. Känner jag mig lite deppad någon dag brukar jag läsa några valfria sidor av hans alster och snart känner jag mig piggare och åter på språng.

Skall jag säga som det är ser jag hellre Kobra än en deckare eller actionfilm på TV.

Jag hade  hellre varit bohem än jobbare i saltgruvan men av bekvämlighetsskäl föredrar jag regelbunden inkomst även om det också har sitt pris. Men man kan ju ändra sig på gamla dar.

Cykelturen gick genom byn förbi de tre broar som förbinder oss med fastlandet. Det var ganska kyligt trots plusgrader. Det var tur att jag monterat långkalsonger på vevstakarna som utförde trampjobbet.

I grannbyn svängde jag in till en medarbetare från saltgruvan. Han och hans lagvigda höll på med att fylla på vedförrådet inför kommande vinter. Han klöv och hon plockade klabbar. Båda såg småsvettiga ut. Vi fick en liten pratstund. Jag kom att tänka på att redan nu när våren knappt har gjort sin entré planerar folk för nästa vinter. Träd skall fällas i skogen, hemkörning ordnas och klyvning sker på tunet vid stugan. Sådant är livet på landet. Själv har jag ved för flera år på backen.

Cykelturen var uppfriskande och efter chorizo-korv med leverlåda som enkel middag tog jag mig en tupplur på soffan. Tänk att livet som kvasibohem ändå är rätt skönt.

 

Tillfälle för fotografering

 

Än är drivorna höga men hjulen de börjar snurra

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »