Funderingar,  Upplevelser

Ranarim och något om sommarens program

En av Sveriges absolut bästa folkmusikgrupper Ranarim, sedan mera än tio år upplöst, annonserar att de åter kommer att spela tillsammans. Så glad jag blev för detta är en dröm att få se dem på scen tillsammans med sin repertoar. Bland annat i Stockholm kommer de att spela på folkmusikscenen Stallet. Något datum för detta vet jag inte men däremot blev glädjen ännu större när jag igår fann att de spelar på Thuleteatern i Örnsköldsvik den 2 april! Inom räckhåll och detta måste jag bara uppleva och det är ju snart!

Omgående satte jag i gång att utforska hotell och tidtabeller. Allt såg bra ut tills hemresan söndagen den 3april. Jag hade nämligen tänkt ta tåget mellan Umeå och Ö:vik efter färjan över till Holmsund. Ett mycket tidigt tåg på söndagsmorgonen var inte det optimala och sedan inget mera som passade Wasalines tidtabell den dagen. Uhuuu… Jo, det hade gått att köra bil ensam men det hade blivit så mycket dyrare och någon måtta får det vara.

Något dyster insåg jag att det inte blir något besök i Ö:vik om drygt två veckor. Senare på dagen fick jag nys om att de kommer att spela på Urkult första helgen i augusti och dit kommer jag helt säkert att åka om jag har hälsan och får leva. Så bra, nästan ännu bättre än Thuleteatern även om väntans tid blir lång.

Urkult plockar nu på löpande band fram fler och fler akter inför årets upplaga. Folkrockbandet Gåte, Sara Parkman, rumänska Fanfare Ciocărlia, Slow Gold, Tamikrest med ursprung i Mali och nämnda Ranarim är nu kända. Det drar ihop sig i gammal säker Urkult-stil!

Skärifolk, festivalen på Bergö här i Österbotten, är däremot inställd. Synd för jag gillade det lilla formatet, sandstranden och musikvalet från de två tidigare festivalerna.

Jag får trösta mig med Kaustbyfestivalen 11-17 juli och den kör om någon med stort format. De bullar upp med bland annat Mari Boine, Spöket i köket, Värttinä och många, många flera.

En nykomling för mig är Haapavesi Folkmusik Festival 30 juni till 2 juli. Många intressanta artister på gång, bland annat mina favoriter Enkel. Få se om jag vågar mig dit?

Ett evenemang här i Österbotten som helt säkert får mig som besökare denna sommar är Oravais Teater med bopålar vid Kyroboas i Kimo. De skall nämligen sätta upp ”Populärmusik från Vittula” efter boken som Mikael Niemi skrev. Jag är övertygad om att det kommer att bli succé! Frågan är om jag skall läsa boken en gång till innan eller se teatern rakt av? Jag tror det blir det senare.

Vi får hoppas att denna sommar blir något mera normal och att vi kan njuta det som bjuds av både väder och evenemang… om det inte vore för detta förödande krig som rasar i Ukraina och som sänder en lång skugga över sommaren. Vi får göra det bästa av situationen hur den än blir.

Har du planerat att besöka något speciellt evenemang denna sommar?

Urkult Näsåker

Ack ja, snart är vi där även om snön ännu ligger på däld och fjäll.
Urkult 2017 med folket som satt i slänten vid Stora scenen och åsåg Ane Brun den gången.


Ranarim spelar igen! – Hemsida för Niklas Roswall

Tilläggas kan att medlemmarna fortfarande spelar och uppträder i olika grupper och konstellationer. Bland annat Ulrika Bodén har jag sett ett flertal gånger under årens lopp. Niklas Roswall är en annan av gruppens medlemmar och som jag också sett.

Ranarim – Wikipedia

Urkult – Hemida

Kaustinen Folk Music Festival – hemsida

Oravais Teater – hemsida

Haapavesi Folk – hemsida


Till sist hela  albumet ”Morgonstjärna” med Ranarim för den som vill bekanta sig med deras musik. En och annan reklam förekommer men det får vi stå ut med.

 

Eller så lyssnar man på Spotify om man har den tjänsten

2 kommentarer

 • annepauline

  Men! Populärmusik från Vittula på Kyroboas i Kimo! Två favoriter för mig, dels Kyroboas och dels Populärmusik från Vittula. DET kommer att bli succe! Förmodligen en pjäs de kommer att spela två somrar. Hjälp, nu gav du mig problem! Ojoj, hur ska jag få till detta…fundera, fundera…

  • Per

   Absolut värt att satsa på om du har möjlighet. Ännu ingen spelplan med bokning men det lär väl komma.
   Ja, vem vet, blir uppsättningen populär kanske den spelas två somrar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »