Livet på landet

Det stora klubbekriget

I natt har jag sovit dåligt, riktigt dåligt, och en stund innan telefonen larmade så steg jag upp. Lönlöst att ligga kvar. En stor del av natten har jag jagat mygg och jag begriper inte varifrån de kommit. Du surrar runt och även om jag klubbat en så finns det tusende åter. Lägg därtill att för varje dödad mygga så har jag gjort tre tidigare försök. Det blir mycket fäktande i onödan. Märkligt att de kan glida undan trots att man har dem mitt för näsan och borde få dem direkt.

Att jag sedan har god hörsel och är lättväckt gör inte saken bättre. Det är som om jag nästan ligger vaken för att höra när nästa mygga är på inflygning. Till sist steg jag upp och smetade på mig myggolja men inte vet jag om det hjälpte. Kanske den är för gammal, borde köpa nytt?

Till saken hör att jag i torsdags köpte en Silverline myggväktare, eller vad man skall kalla den, från Clas Olsson. En sådan man sätter i vägguttaget och som producerar ett ljud som skall hålla honmyggen borta. Tydligen är det så att hanmyggen inte bits utan de lever på växter.  Och hur fungerade apparaten? Nästan inte alls. I alla fall har den ingen avgörande betydelse vad jag kan notera. Även när jag placerade den 30 cm från min kudde kom de till synes berusade flygfäna ändå inflygande och gjorde sina försök till attack. Jag har god lust att lämna den tillbaka.

Tidigare använde jag en annan typ av myggbekämpare som man också satte i vägguttaget men den gav inte ifrån sig ljud utan någon slags doft som myggen inte gillade. Den var nästan 100 % effektiv. Tyvärr gick den sönder och nu hittar jag inte heller nya ”tabletter” som jag bytte en gång om året. Jag får fortsätta leta.

Salig mor var en ivrig mygg- och flugjägare. Med en ihoprullad tidning i högsta hugg gav hon sig ut på jakt.
Fick hon syn på en flyga sa hon: Sitt stilla!
Fick hon in en fullträff sa hon: Där fick du dig!
Men blev det en miss sa hon: Arma raati!

Allt på dialekt. Arma raati kan kanske vara lite svårt att översätta till finsvenska men det är i alla fall inget positivt. Eländiga usling, kanske?

Kriget fortsätter! Detta maskrosornas och myggens år.

geting

Att fånga en mygga på bild är svårt. Åtminstone att få en skarp bild. Annars kan de nog som suddiga, oönskade varelser misspryda en bild.  Betydligt lättare är en geting eller liknande. Detta flygfä besvärade mig 2015 när jag tydligen höll på med min spanskaläxa.


Myggavskräckare Silverline A-Repeller M25 – Clas Olsson. En apparat som inte jag direkt rekommenderar.

4 kommentarer

 • annepauline

  Men se där, en släkting till de getingar som absolut ska in till mig denna försommar. Den ser riktigt fin ut på bild. Många getingar har jag skjutsat ut senaste tiden, jag har inte hjärta att slå ihjäl dem. Inbillar mig att de gör någon slags nytta i naturen. Vet inte om jag kan ha fel. Här finns nästan inga krankar. Det är för mycket avgaser! Nog är krankar förargliga, man kan bli tokig när man hör deras pinande ljud mitt i natten. I Finland tog de sig in i huset hur man än bar sig åt. Samt flugor! De kom så milt surrande och traskade runt på armar eller ben mitt i natten när man sov som bäst. Haha, det är inte enbart charmigt med sommar! Fästingar ska vi inte ens prata om. Jag har aldrig haft någon fästing som bitit sig fast på mig men jag gillar dem absolut inte i alla fall.

  • Per

   Jo, kanske en förfader för bilden är från 2015, det är lååångt tillbaka i tiden för en geting. Humlorna är nyttiga för pollineringen men getingarna? På tal om pollen så har vi förutom mygg och maskrosor också drabbats av pollen som lägger sig gul överallt. Jag har inte tvättat bilen i väntan på att pollenanfallet skall avta men ikväll skall det ske. Några nysningar har jag inte så pollenallergiker är jag inte.

   Det är en förmån med storstan, det är myggfritt. Jag minns att jag tyckte det var skönt den tiden jag bodde i Malmö. Fästingfritt också. Skönt!

 • Wesber

  Ja hu jeda mig, det blir ett riktigt myggår i år och en fästing har jag redan plockat på mig själv. Katterna räknar jag inte in, där får man plocka hela tiden. Man längtar så till sommaren och så kommer dessa förhatliga kryp, kanske man skulle flytta in till stan i alla fall för när mygg och knott har försvunnit ja då kommer älgflugorna. Tänk att man jämt förskönar somrarna så väldans och glömmer hur sköna vintrarna är utan kryp.!!!!???? Natti natti

  • Per

   Usch jag, jag vet inte vad som är värst, mygg, fästingar eller älgflugor. Älgflugor har jag inte sett ännu men de lär väl dyka upp. Idag skall jag inköpa medel mot myggen, det duger inte att inte kunna sova med dessa marodörer surrande natten lång.
   Inomhus-myror kan man också drabbas av men som tur är har de hållit sig borta ganska lång tid. Knacka i trä… Det har sina sidor att bo på landet även om det positiva ändå överväger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »