Funderingar

En ny tid?

Har ni ställt uret, putsat visarna och polerat lodet? Det som ni skulle göra natten till söndag. Nehej, jag kunde gissa det; ni låg i all sköns ro och snusade på kudden. Som jag då! Inte heller jag var speciellt punktlig att ställa klockorna tillbaka en timme för att därmed återgå till vintertid eller som det också kallas, normaltid. Hur normal den tiden sedan är kan man fråga sig?

Själv har jag inte haft problem med att ställa om klockorna två gånger per år. Det har gått lätt som en plätt och på några minuter är allt på banan igen. Andra har ojat sig och vojat sig i det oändliga över denna bagatell. Rent ut sagt varit lite småarga över denna kränkning av den personliga integriteten. Ah, att tvingas befatta sig med detta vridande på visarna och pillande på pyttesmå knappar på ännu mindre elektroniska ur och apparater. Och var finns manualerna?

Egentligen har jag aldrig förstått detta med sommar- och vintertid. Nu på hösten blir det lite ljusare på morgonen men redan efter 2-3 veckor är den förmånen uppäten. Kvällen kommer en timme tidigare och det gör den allt tidigare fram till midvintersolståndet. En försumbar och kort tid med lite ljusare morgnar på hösten.

Som det nu ser ut var det kanske sista gången vi ställde om tiden i söndags. Inom EU finns förslag som skall återinföra en permanent tid, sommar som vinter. Frågan är då om vi skall landa på ständig sommar- eller vintertid. Jag föreslår att vi har en gemensam nordisk tid. Stora fördelar för befolkningen, logistiken och näringslivet eftersom handeln och samarbetet med övriga Norden är stort.

Jag vet, solen kommer att gå upp och ned vid olika klockslag i Kuopio och Trondheim men har det någon betydelse? Nu i slutet på oktober är det ca. 50 minuter skillnad på solens uppgång på morgonen mellan Kuopio och Trondheim. Samma med att solen skall stå i söder klockan tolv. Ingen viktig sak, det kan vi gott ge avkall på! Sist och slutligen är det en vana och människan vänjer sig fort. Exakt hur man justerar tiden mellan de nordiska länderna må de lärda grubbla på men jag ser ingen omöjlighet att gemensam tid kan införas om bara viljan finns.

Jag vet, motståndet mot en gemensam nordisk tid är hårt. Det gamla tänkesättet sitter kvar långt in i nackhåren. Inte minst jordbruket brukar komma med invändningar men ärligt talat, är bonden och djurbesättningar idag beroende av solens upp- och nedgång? Annat var det kanske förr i världen med den typ av jordbruk som då bedrevs. Som sagt, det handlar om vana, ingenting annat!

Titta, jag har amerikansk New York-tid hemma hos mig och det går hur bra som helst! Så en liten justering i Norden är en småsak i sammanhanget.

6 kommentarer

 • annepauline

  Jag har heller aldrig förstått nyttan av att ändra tiden två gånger per år. Ett par ljusare timmar på dygnet här och där en kort tid gör varken till eller från. Vad var det för idioter som kom på att ändra tiden, har de inget bättre och viktigare att göra kan man undra. Då kan man också undra hur mycket annat värdelöst de lägger tiden på.
  Det var inte så kul när jag ett tag jobbade helgnätter. Två år råkade jag ut för att när klockan var fyra på morgonen och man var så där lagom seg så vips, var klockan tre igen och man fick jobba en timme extra. Jag råkade aldrig jobba en helg när man ställde fram klockan.
  Annars tuffar coronan på med oförminskad kraft. Undrar nu om vaccin kommer i januari, jag tvivlar på det. Är det ett vaccin som man i så fall vågar ta kan man undra. Det blir väl lite som rysk roulett.

  • Per

   Jag tror sommar- och vintertid har större nytta längre söderöver, typ Medlehavet, och att det är därifrån detta kommit. Här har det i alla fall ingen betydelse. Rent allmänt tycker jag det är bättre att det är ljusare på kvällarna eftersom många då har jobbat färdigt för dagen och kan behöva lite dagsljus för sina egna aktiviteter.

   I Vasa sjukvårdsdistrikt håller det nu på att gå ned med smittspridningen och vi får hoppas att det håller i sig. I övriga Europa ser det sämre ut i stora länder som Spanien, Frankrike, Storbrittannien osv. Detta trots att de har betydligt strängare förhållningsregler än här vad gäller munskydd, utgångsförbud och vete allt vad de hittar på. Det har också sina fördelar att bo i glesbygden!

 • Wesber

  Jag vet inte om jag inbillar mig men jag har alltid mått bättre av vintertid, varför vet jag inte. Ja visst var det ett elände när man jobbade natt och fick vara kvar en timme extra, desto bättre när det någon gång råkade vara åt andra hållet. Ett elände med coronan som aldrig ger sig, min sonhustrus bror flyttar i alla fall till Jyväskyla i början av december, han har träffat en tjej från Finland. Jobb och bostad är ordnad där så nu blir det kurs i finska för hans del. Tufft gjort att säga upp jobbet här och sälja lägenheten mitt i coronapandemin. Skönt att det börjar ge med sig i Vasa, jag vill åka hem till Österbotten till sommaren, vem vet hur länge man lever. Fick reda på att vår fd granne i hembyn gått bort, bäst att njuta av livet man vet aldrig när det är finito.

  • Per

   Det beror kanske på om man är morgon- eller kvällsmänniska? Själv har jag inga problem med att stiga upp fem på morgonen eller klockan sju. Beror lite på vad dagen har i sitt sköte. Samma med vinter- eller sommartid för min del.

   En flytt till ett annat land med ett helt annat språk är nog en utmaning. Inte som att flytta till Norge eller Danmark, även om danskan också upplevs som svår av många. Det är språkurs som gäller och att försöka i vardagslivet. Kan vara tröttsamt i början.

   Jo, S gick bort härom dagen. – Så sant, man vet inte om man överlever morgondagen, eller för den delen, denna dag. Klart är i alla fall att livet är ett fenomen med dödlig utgång!

 • annepauline

  Nu måste jag kommentera Wesbers kommentar! Ja oj, så tufft gjort av din sonhustrus bror att flytta till Jyväskylä, corona eller inte. Beroende av vilket arbete han kommer att ha så kanske han klarar sig med engelska men Jyväskylä är ju så purfinskt så jag antar att invånarna där inte så gärna pratar engelska. Att kunna engelska i Finland är ingen merit ( kanske i Helsingfors ), det är bara finska som gäller. Nåja, han kommer säkert att lära sig finska, inte så mycket genom att läsa finska men väl genom att börja prata så fort det bara går och använda alla ord han snappar upp. – Nog är man trött på coronan alltid, ibland känns det som man bara vill ge upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »