Upplevelser

Littfest i Umeå – jag deltar

Många är de evenemang som fått ställas in detta år som pandemin pågått. Konserter, utställningar, mässor, festivaler, resor och mycket annat. Inget har varit sig likt och detta fortsätter till synes utan ände. Det talas om ljuset i tunneln som också kan vara loket som kommer ångande. Det kan vara både ett och flera tåg som kommer innan vi ser det riktiga ljuset i tunneln.

Ifjol ställdes Littfest i Umeå in. Littfest är en festival för litteratur och läsande med många programpunkter, diskussioner och händelser. Jag har själv aldrig deltagit trots att jag är intresserad av böcker och litteratur i olika former men i år gör jag slag i saken. Hur då frågar den vetgirige. Jo, det blir via skärmen och förhoppningsvis med ett Internet som fungerar och teknik som inte krånglar.

Jag har blivit riktigt van att ta del av alla möjliga evenemang som erbjuds via streaming på nätet. Låt vara att tekniken och kvalitén på utsändningarna många gånger varierar och ibland är under all kritik. Som idag när jag kollade en föreläsning med professor Klaus Petersen från Syddansk Universitet på Facebook med bland annat Nordisk kulturkontakt som arrangör. Ämnet var nordiska värderingar, något som intresserar mig och speciellt som jag i min presentation av bloggen nämner att den nordiska gemenskapen ligger mig varmt om hjärtat. Intressant som sagt och något jag kanske skriver ett inlägg om? Men, en av deltagarna i panelen hade erbarmligt dåligt ljud, ibland var det knappt så man hörde vad hon sa. Det finns nog mycket att förbättra vad gäller tekniken i samband med evenemang och distansjobb via Internet. Själv har jag senaste halvåret drabbats av nedsatt hastighet på Internet från Telia och i måndags ringde jag och klagade. Få se om det hjälper?

Littfest i Umeå var det. Börjar i morgon och håller på i tre dagar. Biljett 100 kr för tre dagar finns att köpa och det är en struntsumma för den som är intresserad. En billig lunch. Själv fick jag en gratisbiljett av Västerbottens-Kuriren eftersom jag prenumererar på deras webb-utgåva av tidningen.

Jag har noga kollat programmet och gjort en lista som jag kommer att beta av. Blir det för tradigt är det bara att stänga av och göra annat men förhoppningsvis finns det ett och annat intressant.

Vi tittar lite på vad jag ämnar se och delta i.

HERRARNA SATTE OSS HIT – TVÅNGSFÖRFLYTTNINGEN AV SAMER. Med Elin Anna Labba och Birger Ekerlid. Tyvärr utgår Elin Anna Labba enligt senaste information.

TORNEDALEN UTIFRÅN OCH INIFRÅN. Med Nina Wähä som är aktuell med den Augustpris nominerade romanen Testamente, samt Curt Persson

ARVET EFTER ÁILLOHAŠ. ”Nils-Aslak Valkeapää, eller Áillohaš, är en portalfigur inom samiskt kulturliv”. Förutom Sofia Jannok som också deltar med musik finns Linnea Axelsson, Krister Stoor, Carl Åkerlund och Juvvá Pittja. Konferencier är Patricia Fjellgren.

BEKRÄFTELSE, SORG OCH TURNÉLIV. Med Annika Norlin som skrivit boken ”Jag ser allt du gör” och som jag läste i höstas.

SORSELE – BURTRÄSK, TUR OCH RETUR. ”Maria Broberg och Svante Bäckström, två av de nyaste författarrösterna från Västerbotten”

SAMPLA LANDSBYGDEN. ”Vilka röster hörs från, och om, landsbygden? Under nära två timmar utforskas allt från exotiska klichéer till verkliga ordagranna citat som gör anspråk på att ge en bild av landsbygden. Programmet avslutas med föreställningen Lev!, ett scenkonstverk som samplar och förstärker Sara Lidmans röst. Samtal mellan Marit Kapla, Mirja Unge, David Vikgren och David Väyrynen. Läsningar av Skuggteaterns Love Ersare och Karin Malmberg. Föreställningen Lev! av och med Ellenor Lindgren, med musik av Tim Enberg”

EN NY GENERATION SAMISKA FÖRFATTARE. Med Poeten Lisa Marainen och Moa Backe Åstot.

FLERSPRÅKIGHET, IDENTITET OCH SKRIVANDE. Samtal med Anna Järvinen, Franska Trions frontfigur Matti Ollikainen och Lisa Marainen under ledning av författaren Malin Nord.

TÅLAMOD – EN LITTERÄR SOARÉ. ”Vemodsreggaebandet Glesbygd’n bjuder in till sin musikaliska sfär, och ackompanjerar läsningar av författare och poeter. Läser gör Marit Kapla, Rönn-Lisa Zakrisson, Patrik Lundberg, Matti Ollikainen, Annika Norlin, Balsam Karam och David Väyrynen”

En hel del att spendera tiden på. Det blir på eftermiddagar och kvällar och som sagt, finner jag inte programpunkten intressant är det bara att vänta på nästa. Alla sändningarna finns tillgängliga en vecka så man är inte tvungen att se allt enligt tidtabell.

Som tips för den som kan tänkas vara intresserad. Det fanns förresten en artikel om festivalen i tisdagens Vasabladet.

Om inte detta intresserar, vad har du då tänkt göra och uppleva de närmaste dagarna? Ut i vårvintersolen eller blir det myshörnan?

Umeå

Många resor har det blivit till Umeå genom åren. Nu är det mera än ett år sedan jag senast besökte staden. Hit brukar jag nästan alltid gå för en stunds meditation i tunneln vid Centralstationen, Saras tunnel.

Lev, Umeå

Hur dystert det än ser ut måste vi ändå leva och därför tar jag del av Littfest  Umeå detta år via streaming. Kanske det blir på riktigt någon gång i framtiden?


Umeå Internationella Litteraturfestival – Deras hemsida där också biljett kan köpas och programmet kollas

Digital Littfest lyfter Norrland – fler samiska röster ska höras – Artikel i Vasabladet 16 mars 2021

Littfest – Wikipedia

6 kommentarer

 • Wesber

  Visst är det trist när allt är inställt, inga nyårsrevyer blev av, alla veteranmarknader är inställda och de bilträffar vi brukar vara på var förbjudna, undrar om man törs vaccinera sig jag börjar tveka allt mer när jag fått höra hur sjuka vissa här runt om blivit av Astra Zenecas första spruta. Men gubben min han är glad , igår kom det ett brev hem om att årets rally för gamla veteranmotorcyklar i Gävle blir av i maj ( om än i nedbantad tappning ) men det blir ingen mat på restaurang som förr det får dom äta ute i naturen. Idag är det kanonväder ute, sonen Tobias och barnbarnen kommer och han ska skruva med bilen idag på sin lediga dag inför besiktningen. Och jag är glad, 6000 tillbaka på skatten är väl inte fy skam. En skön torsdag önskar jag dig och alla som följer dig på bloggen. Och jo, Lapp-Lisa har redan sjungit från kylskåpet, det gjorde hon under frukosten.

  • Per

   Man får glädja sig åt det lilla, även evenemang i nedbantad tappning, men nog är det tråkigt att det ser ut som om även denna sommar är förlorad. Mycket strul av olika slag med vaccineringen. Finland verkar till viss del överge Astar Zeneca och istället satsa på Pfizer-Biontech.
   Kanonväder även här men temperaturen håller sig på minus i skuggan ännu några dagar. Besiktning kom jag att tänka på och den skall utföras innan 24 april så det är kanske dags för en översyn.
   6000 sek är inte dåligt, jag får istället betala 60 euro. Konstigt att jag som pensionär har större skatteprocent än när jag jobbade. Och höjning av pensionen per år är mycket blygsam för att inte säga skamlös.
   Fint att Lapp-Lisa ständigt finns i närheten. En legend på sin tid.
   Tack det samma, ha en bra dag!

 • annepauline

  Där har du fullt program! Det blir ju inte alls detsamma som att vara på plats men dock en nödlösning. Hoppas att tekniken fungerar. Det är många föreningar nu som kör med digitala nödlösningar. Även resor arrangeras med hänsyn till pandemin. Det blir ju inte alls det samma som när allt är som ”vanligt”. Hm, vad är ”vanligt” idag, kan man börja undra. Kanske man äntligen kan börja säga det var bättre förr och mena innan pandemin?
  Norrmännen menar att svåra blodproppar beror på Astra Zenecas vaccin. En sjukvårdspersonal under 50 år har dött av blodpropp i Norge efter vaccinering. Pest eller kolera. Är det meningen att lite svinn får man räkna med när man vaccinerar?

  Jag blev så sugen på en resa till Transylvanien. I september. Inte lär det vara bättre med pandemin då så det är ingen idé att boka.

  • Per

   Jo, kvällen är räddad och jag kan säga att kvalité på utsändningen är perfekt. Som på Tv. De måste ha anlitat proffs för att få det att fungera.
   Man kan stå ut med en kass streaming om innehållet är tillräckligt intressant. Men nog saknar jag det verkliga livet och att få trängas lite grann med folk.
   Livet är ett enda stort svinn men det får vi stå ut med.

   Kan vara vanskligt att redan nu beställa resor men hoppet och reselängtan finns.

 • Dalkulla

  På tal om blodpropp, en i grannskapet stod jag för en dag sedan och ventilerade
  Corona och vaccin. Jag påtalade att så länge inte vaccinet är 100% tillförlitligt vägra
  jag att vaccinera mig, svaret jag fick, ganska så ironiskt, säger grannen, men så bra
  då får vi andra vaccinera oss så slipper du bli smittad, blir väl bra fortsatte denna
  människan. Hon sa också att hon inte misstänker att vaccinet skulle ger några som
  helst blodproppar. Var och en har fritt att tycka vad dom vill men, då anser jag att
  hon skulle acceptera min åsikt, vilket inte gjordes.

  Tänker inte avsluta mitt liv med blodpropp, sedan får vem som tycka vad som helst
  man är sig själv närmast i den förhatliga Pandemin! Ut och resa är inget jag saknar, det
  är bara att gilla läget om man vill eller ej. En dag kanske vi kan återupptar våra liv igen,
  vi har fått oss en reell tankeställare, livet kan i ett enda slag förändras, och inget blir
  sig längre likt!

  • Per

   Jag anser att vaccineringar skall vara frivilliga. Det är vars och ens eget beslut och inget som myndigheter eller sociala trycket skall avgöra. Även om många avstår så kommer ändå flockimmunitet att uppstå i något skede. Själv kommer jag att vaccinera mig så fort det går om inte viruset plötsligt skulle försvinna vilket inte är troligt. När jag beöskte Argentina måste man där visa upp intyg på vaccination av ett par sorter och det hade jag inga problem med.

   Det är mycket som förändrats under pandemin och något av det sämsta är folk som kommer med pekpinnar och moraliska predikningar helt i onödan. De tror sig veta en massa och vill pracka på andra sina åsikter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »