Livet på landet

Alla namnen i byn

Idag gjorde jag slag i saken och for till Clas Olsson och lämnade tillbaka myggväktaren av märket Silverline med orden ”Den är värdelös!”. Pengarna fick jag tillbaka och alla var glada och nöjda, mest jag.

Tidigare i veckan köpte jag en vanlig sprayflaska av märket Natria som utlovade effektivt medel mot diverse flygfän och ser man på, det fungerade! Inte ett surr har jag hört sedan dess. Så skönt att få sova ifred och vakna något så när pigg. Få se hur länge den delsegern varar?

Byarådet i Oxkangar har tagit fram en serveringsbricka i faner med svart bakgrund och namnen på byns olika delar i vit text. En liknande idé är tavlor med namn från olika byar, städer och landskap men här blev det alltså en bricka. Jag beställde också en bricka som kuriosa och ett sätt att bevara och föra vidare de namn som finns på olika ställen i byn. Dessa namn är oftast gamla och risk finns att yngre generationer inte vet något om detta, en viktig del av byns identitet en gång i tiden.

Några allmänt kända namn i byn är Byholm, Malakton, Ahlnäs, Gammel-Ahlnäs, Päraback och så backen där jag bor, Rävasskåne. Men det finns många fler och ett projekt vore att på karta skriva in alla namn som ytterligare finns. Olika åkrar och odlingar, backar, kärr och insjöar, gårdsgrupper, stugor, stenar, skogar, speciella platser och så vidare. Något som borde göras så länge det finns någon av det gamla gardet som minns detta. Leden glesnar.

Till exempel finns Varghålet som inte många känner till. Var finns Varghålet i Oxkangar och varför heter det så? Jag vet var det finns men känner inte bakgrunden till namnet. Och Jeitberget, var finns det? Och Småhällorna? Pellos åkern och Lindåkern, Långtegen och Söderåkern. Och Göstas tomten? Och Fräkniskärr, Fladöur  och Plassin.  – Det finns många fler och saken brådskar.

Bra i alla fall detta med serveringsbrickan. Närmare 100 brickor beställdes och några extra kom med på köpet. I slutet av juli borde vi få placera temuggen eller glaset med läskande sommardrink på brickan!

Oxkangar

Dessa är namnen plus ett till som inte finns med på denna bild som jag lånat från Oxkangar Facebook.

Kanske det ännu finns möjlighet att beställa av de extra brickor som ingick i beställningen till leverantören men inget jag känner till. Förfrågan kan jag dock göra om någon med anknytning till byn skulle vara intresserad. 30 europenningar kostar brickan. Siffrorna, ja, vad kan de månne betyda?

Strändernas by är namnet på den hembygdsbok vi gav ut år 2008. Den finns garanterat till salu för det facila priset av 15 europenningar.

4 kommentarer

  • Per

   Jag tror inte det är glömt men tyvärr rymdes inte alla namn med, det finns många fler. Det är därför jag tycker det vore bra att på en karta få alla, eller nästan alla, namn på en karta.

 • annepauline

  Jag läste precis på ett ställe att det är mygg och getingsommar i år. Jo tack, jag har märkt det.
  Förr körde man alltid med Radar. Antar att det insektmedlet är förbjudet sedan länge. Men det var effektivt!

  Knepigt med ortsnamn och hur de en gång har uppstått. Många ortsnamn finns på flera ställen vi hade Långtegan även hos oss. Samt Fladan. Och Langjäälon.

  Här ligger Kungens Kurva en bit ifrån mig. Där körde kung Gustav V:s chaufför i diket när de var på hemväg från en jakt i Tullgarn. I många år stod där ett slags minnesmonument med en kungakrona högst upp på toppen. Men se mitt i allt var någon och stal kronan! Så nu är monumentet helt borttaget.

  Där håller man på och drar fram förbifart Stockholm. Så det ser ut! Allt är uppgrävt, det är ett jätteprojekt.

  • Per

   Mygg, maskrosor och pollen har vi drabbats av men däremot har jag knappt noterat en geting. Speciellt i uthuset vid villan brukar de hålla till men ännu inget surr från dem. Visst, Radar var effektivt och bra.
   Säkert finns det många namn eller ganska lika i många byar. En jäälo uppfattar jag som en äng eller åker omgiven av skog eller i närheten av skog. Lägda är ett annat ord.

   Kungens Kurva har jag kört förbi ett antal gånger utan att närmare reflektera över namnet. Jo, jo, även kungligheter kan hamna i diket. Tänk om jag skulle sätta upp ett litet monument på de två ställen jag kört i diket med plaketten ”Här körde PJ i diket” med årtal och allt. haha,,,,
   Storstädernas trafiksystem håller jag mig gärna borta ifrån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »