Allehanda

Frost

Den första frosten kom igår morse. -2,1C noterade min digitala mätare. Samma datum som i fjol. Och samma gradtal idag på morgonen.

Jag gjorde eld i spisen igår kväll. En härlig värme spred sig i stugan och jag behövde inte alls elda länge innan jag hade +23 grader inne. Nästan för varmt. Helst vill jag ha en +16-18 C när jag sover. Men visst är det skönt ändå med värmen från en vedeldad spis?

Klippte gräsmattan igår för sista gången denna säsong. Snaggade till den så att inte mycket långt gräs finns kvar nästa vår när åter denna trogna syssla pockar på.  Alltid när jag klipper gräset för första eller sista gången per år brukar jag fundera: vad allt har hänt tills nästa gång jag avslutar eller börjar klippa gräsmattan? Samma när jag byter till sommar- eller vinterdäck. Vad kommer att hända tills nästa gång jag håller i fälgkorset? Kommande sommar, kommande vinter.

Det som hänt i sommar är att ovanligt många har dött i byn, eller med anknytning till byn. Mest äldre människor men ändå. Tiden går och vi med den.  Och så måste det vara för tänk om alla levde hudratals år, så fullt det skulle bli här på denna jord. Huvudsaken är att man är nöjd med det liv man levt när aftonens skymning kommer. Lätt att säga; för många är det en sorglig historia detta med döden. Jag tror ändå att har man gjort så gott man kunnat och inte ständigt burit på bitterhet, avund, egoism och själviskhet så kan man inte göra mycket mera än så.

Jag tittade i morse på två ekorrar som rusade runt i träden bredvid min stuga. Fort, fort gick det i rasande tempo. Tätt efter varandra. Från tall till tall, uppför, nedför stammarna. Om det var slagsmål eller lek vet jag inte. Plötsligt tappade den ena fotfästet och föll till marken från en ganska hög höjd.  Någon flygekorre var det inte för färden gick rakt ned. En människa hade antagligen slagit ihjäl sig, men för ekorren betydde det inget, den var snart uppe i trädet igen. Ändå lever den ett betydligt kortare liv än en människa i år räknat.

2016-10-05-002-frost
Frost i gräset bådar för kallare tider.
2016-10-05-003-frost
Återvänder till jorden för att åter grönska till våren.

2016-10-06-soluppgang-010
Gryningen i morse färgade himlen i purpur. Ingen färgförstärkning av bilden, så såg de ut.

5 kommentarer

 • Wesber

  Undrar vem det är som har gått bort i byn. Jag har inte hört någonting förutom en släkting uppvuxen i byn men inte boendes där. Frost här i flera nätter nu men det är ju oktober.

 • Erik Forsling

  Häpnade över att ni ”däruppe” inte haft frost förrän igår natt. Här i Plejset, Avesta, har det varit frost under flera nätter, enligt Den Gamle i Nordanö t.o.m. åtskilliga grader under fryspunkten. Ni är bara att gratulera till en ännu längre varm höst än vår. Men när vi nu ändå leker med orden – glöm inte Karlfeldts nationalromantiska ord i dikten ”Höstens vår”.

  Nu är den stolta vår utsprungen,
  den vår de svaga kalla höst.
  Nu blommar heden röd av ljungen
  och hvitt av liljor älvens bröst.
  Nu är den sista visan sjungen
  av sommarens kvinnligt veka röst;
  nu stiger uppför bergens trappa
  trumpetarn storm i dunkel kappa.

  /—/

  • PJ

   Där ser man, en uppmuntrande höstdikt. Storm lär vi väl få en eller annan.
   Ja, vi har faktiskt inte haft köld här förrän nu. Bra nära har det varit men inte tillräckligt. Men så bor jag också ute i skärgården och därför är det någon grad varmare här på hösten. På våren tvärtom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »