Upplevelser

Sagobilder på Kuntsis

Salig mor brukade säga: ”Sådan man umgås med, sådan blir man”. Ofta stämmer det. Hon tänkte mest på det dåliga umgänget vars fasoner och olater spred sig till den väluppfostrade och snälla. Det varnade hon för. Men det kan ju också gå åt andra hållet, att man blir en bättre, skickligare och mera moraliskt högtstående människa i rätt sällskap och med positiv påverkan.

Idag besökte jag inre hamnen i Vasa. Längs kajen gick flanörer, turistbilder togs, glassar skopades, en och annan fritidsbåt svepte förbi, skärgårdsbåten Tiira väntande på avgång – nästan fullsatt vad jag kunde se – och uppe i backen intogs luncher på Strampens stora terrass i det fina sommarvädret. En riktigt fin stadssemesterdag såg det ut att vara. Själv styrde jag stegen till Kuntsis museum för modern konst och fotoutställningarna ”Places Beyond” av Erik Johansson samt ”1868 – 2021 – 2068” med sju konstnärer som utställare.

Båda utställningarna mycket intressanta men det var mest Erik Johanssons bilder som jag kände till sedan tidigare som var mitt egentliga mål för dagen. Han är något av en multikonstnär med den manipulerade bilden som slutresultat. Hans bilder är surrealistiska och samtidigt väldigt realistiska, bara så annorlunda och sagolika.  Hans verktyg är kamera och fotoredigering. Han har hisnande idéer, fantasi, bra bildmaterial samt stor skicklighet med fotoredigeringen. Av detta gör han sagobilder, jag kan inte beskriva dem på annat sätt.

Att se denna utställning är för den fotointresserade som att umgås en stund med en läromästare och inspiratör. Kanske inte så mycket tekniken bakom utan förmågan att tänka annorlunda, se perspektiven, se möjligheter där amatören bara ser det gråa och ointressanta. Han verkar ofta utgå från samhällsproblem och aktuella frågeställningar med oväntade infall och fantastiska berättelser som svar.

Själv har jag denna sommar lidit av idétorka och brist på inspiration i mitt fotograferande. Inget har intresserat och jag tycker jag redan tagit bilder av allt i nejden som går att fånga i en kamera samtidigt som jag vet att bilderna ligger där ute i tiden och universum och bara väntar. Därför var det en stor kick för mig att se denna utställning. Mitt fotografiska humör steg och jag började åter se med fotografens ögon. Naturligtvis blir det inga bilder som Erik Johansson presterar men med de medel och den kunskap som jag har borde jag ännu hinna få intressanta bilder denna sommar. Halva sommaren är ju kvar!

Jag tror att för att bli en bra författare skall man läsa många böcker och på samma sätt är det med bilder: se många bilder; fotograferade, målade, tecknade och inte minst, upptäck de bilder som naturen och den mänskliga miljön bjuder för att själv bli inspirerad. Därför är jag glad att jag idag umgicks med Erik Johanssons bilder, de hade positivt inflytande på mig.

Utställningen ”1868 – 2021 – 2068” intresserar också och en annan gång får jag fördjupa mig mera i den. De bägge utställningarna kan ses på Kuntsis museum till den 24 oktober. Gå och se dem, de är värd de få euron det kostar!

Inre hamnen i Vasa

Många fotografier blir tagna men alla hamnar inte på utställning utan blir i stället ett minne från en trevlig och kanske till och med lycklig stund. Också det helt bra.
Denna installation är tämligen ny och säkert ett kärt ställe att posera vid för semesterbilder. Stavningen på finska av staden Vasa är Vaasa vilket i detta fall skymmer det svenska Vasa. Inte helt lyckat enligt min åsikt. Man hade lätt kunnat åtgärda det genom att också ge den mittersta bokstaven samma färg som hjärtat, då hade båda stavningarna synts.
Huset med Kuntsi museet syns i bakgrunden.

Med kanot i Vasa inre hamn

Än så länge är detta hjärta rent och skärt. Få se när första klottret drabbar det? I bakgrunden syns Sandö, en pärla i Vasa med bad och båtar.

Tiira i Vasa väntar på avgång

Utflyktsbåten Tiira klar för att avgå på en uppskattad tur i Vasa Skärgård.

Kuntsi museum Vasa

Denna byggnad rymmer Kunsti museum för modern konst i Vasa. Hyfsat bra med parkering fast det är mitt i semestertider och med två serveringar/restauranger i närheten.

Flicka och en av Erik Johanssons bilder

Kanske den bästa bilden jag fick denna dag. En flicka betraktar Erik Johansson bild ”Impact”. Vad månne tänkte hon?

Jag hade dock kunnat få ytterligare en bra bild om jag hade varit snabb och haft kameran i skottläge. I köpladan stod en mamma av utländsk härkomst, av utseendet av att döma, och valde kläder tillsammans med sin lilla flicka. Modern var upptagen med sitt medan flickat stod mitt inne i en ”karusell” med färggranna t-shirts där bara huvudet stack upp bland klädespersedlarna. Hur hon kunnat ta sig dit förstår jag inte. Hon verkade först vara ett reklamhuvud men det äkta leendet och spjuverblicken var inte att ta miste på. Det hade blivit en bra bild men allt är förgängligt, även detta ögonblick.


Erik Johansson – hemsida

Kuntsi museum för modern konst -hemsida

Kuntsi museum – Google Maps

4 kommentarer

 • annepauline

  Där sitter folk bra så tätt på båten. Inga corona avstånd längre? Här är delta varianten på ingång.

  Varmt är det så man storknar. Här var det 33 plusgrader igår igen. Svalare idag, tack och lov.

  Erik Johanssons bilder är verkligen speciella. Vilken fantasi han måste ha! Vilket jobb ( kan jag tänka mig ) att få till dessa bilder. Jag tycker att bilderna ser ut som drömmar. Jag drömmer väldigt livligt mellan varven. Skulle jag beskriva mina drömmar skulle de kunna se ut som Erik Johanssons bilder. Alltså de går inte att beskriva hur de är för någon annan, ingen fattar förstås nånting. Lite så tycker jag att hans bilder är. Drömmar. Det är kanske inte alls hans mening att hans bilder ska föreställa drömmar men när det gäller konst får man ha sin egen uppfattning, haha.

  • Per

   De sitter ute men förmodligen finns det också de som sitter inne i salongen. Smittläget är annars mycket gott här i Österbotten men ett och annat fall dyker förstås upp. Sverige har de senaste två veckorna haft ett klart bättre smittläge än Finland men det talas det mycket tyst om. När det är tvärtom, ja då kommer gliringarna och coronanationalismen fram hos vissa.

   Du är inte så illa ute när du associerar till drömmar i Johanssons verk. Jag köpte en bok med hans främsta bilder och där fanns också en del texter. Jag har ännu inte hunnit läsa texterna men när jag skummade genom boken så såg jag hänvisning till drömmar i dessa skriverier. Och visst är det så som drömmar kan se ut, helt bakfram och nästan omöjliga att förstå sig på.

 • annepauline

  Var inte det där huset där konstsalongen finns ett tullhus förr? Huset är fint, bra att det används till nånting istället för att stå och förfalla. Så långt från centrum är det inte heller. – Precis vad jag tänkte när jag såg den här Vaasa installationen, konstigt att inte någon klottrat på den, sen läste jag under din bild att du skrev precis detsamma. Får se hur installationen ser ut när sommaren är slut…

  • Per

   Jo, helt riktigt. Tidigare huserade tullen där och när jag en gång i tiden tullade in min bil vid flytten från Sverige så besökte jag det huset. Minns att jag talade med min kusin som då jobbade där även om han inte skötte mitt ärende.
   Kanske installationen har någon speciell yta som göra att klotter inte fastnar så lätt? Eller kameraövervakning? Vi får se…

   Jag vill tillägga att tidigare, kanske ännu på 1960-talet, så lade Sverigebåtarna till vid denna kaj. Korsholm III hette en båt som gick till Umeå. Den tiden gick också linjen ända in till Umeå längs älven.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »