Livet på landet

Red Light District

Vi har passerat den absolut ljusaste tiden och sakta smyger sig sena, mörka kvällar på. Speciellt när det är mulet.

Häromkvällen upptäckte jag ett nytt fenomen när jag blickade ned mot byn från min backe. Något rött där mellan träd och löv. Först förstod jag inte vad det var utan jag blev tvungen att ge mig ut och forska lite. Jo, det lyste rött, inte bara ett sken utan flera. Ganska snabbt förstod jag vad som lyste. Vindmöllorna i England! Det hade jag inte väntat mig. De är ändå 15 km bort.

Senaste tid har jag från riksåttan observerat de nya vindmöllorna som vuxit upp som svampar ur jorden öster om Oravais centrum i området England och däromkring. Framtiden är här, vare sig vi vill det eller inte.

Jag vet inte vad jag skall tycka om det. Å ena sidan behöver vi så ren energi som möjligt med tanke på klimatförändringarna, å andra sidan innebär dessa etableringar stor inverkan på naturen och landskapet. Landsbygdens och glesbygdens oskuld lägras av investerare och samhällets allt större krav på energi i form av elektricitet. Vägar dras, kraftledningar för distribution av elektricitet till urbana orter korsar landet och tillfälliga arbetstillfällen uppstår. Hur blir det sedan och vem höstar in de förmodligen stora vinster som uppstår? Hur mycket av pengarna stannar kvar i bygden och vem tar ansvaret när möllorna skall rivas?

Själv störs jag inte av ljudet från dessa vindmöllor men jag hade helst sett att dessa vingar och röda lampor inte synts från mitt fönster. Jag är inte ens vän av vägbelysningen i byn även om jag förstår att många villa ha belysta vägar. Den mörka vinterkvällen utan ljusföroreningar blir allt sällsyntare och tystnaden något unikt.

Vad tycker du, är vindkraften bra eller medför den alltför stort besvär för landsbygden/glesbygden? Vilka är alternativen?

Sjö och skog

5 kommentarer

 • Wesber

  Vindmöllor har jag ingen åsikt om, de finns lite varstans här runt om men inga som vi ser härifrån eller som vi har nåt besvär av. Här är det sol och lagom temperatur idag men till helgen blir det åter uppåt 30 gr varmt, jag väntar på operation i Mora för handleden som jag bröt i måndags, Inte roligt att gå med gips nu när det blir så varmt och man inte kan bada. Det är som det är, gjort är gjort. Här blir det 70 års fest på söndag med mycket folk och födelsedagsbarnet känner sig stressad.
  Ha en skön helg.

  • Per

   Oj, inte roligt med bruten handled och nu när det är som bäst för uteliv och upptäcktsfärder. Är olyckan framme så är den. Å andra sidan kunde det ha gått värre. Så är det nästan alltid.
   Då får vi önska att det blir ett fint kalas på söndag. Hoppas att du kan hantera tårtspaden och kapa åt dig en stor bit.
   Ha det gott och soligt!

 • annepauline

  Vindmöllorna stör i en annars orörd natur. Måste man vänja sig? Utanför Västerås finns ett så kallat solkraftverk. Ett helt fält fullt med mycket fula solpaneler. Åter igen: Måste man vänja sig? Nu är det bara det här som stör som man ser, inte naturen i sig. Hur långt räcker denna form av energi? Inte långt alls. Det blir en annan form av miljöpåverkan än den med fossila bränslen. Laddbara elbilar, det låter det. Hur ”ren” är utvinningen av litium till batterierna? Vad ska man göra av alla uttjänta litiumbatterier som är en stor miljöfara i sig? Du ser, jag har många frågor men inga svar. Tillbaka till häst och vagn kanske. Problemet är att det är för mycket människor på jorden. I Finland kan man ju lätt knöla in tio miljoner människor till, men vad ska de leva av? I Sverige har man knölat in några hundra tusen personer till på sista åren. Jamen hej och hå så bra det har gått. Ojsan, nu blir jag upprörd igen!

  Wesber, har du brutit handleden. Det var tråkigt att läsa. Jag bröt handleden en vinter för 10 år sedan precis innan jul. När det än händer är det olämpligt. Fy fasen för att vara gipsad fem, sex veckor i värmen. Jobbigt är det på nätterna, super obekvämt. Det tar lång tid att bli återställd. Men nu måste du få hjälp med födelsedagskalaset, du får sitta och ropa: Hit med en bit tårta!

  • Per

   Jodå, England finns i Oravais och Öland finns också men mera söderut.

   Det är ganska stora omställningar i landskapsbilden när skogar av vindmöllor reser sig men detta tycks inte ha någon betydelse för de flesta. Samma torde det vara med solpaneler över stora ytor. Det är ett dilemma, vi behöver annan energiform men allt tycks ha sina baksidor. Kärnkraften kan flyga i luften och det räcker med bara en stor olycka och vad gör vi av avfallet. Det talas också om väte i framtiden men garanterat finns det också någon hake där. Och de stora älvarna och forsarna i Sverige tämjdes och stora dammar skapades där hela byar dränktes. Hur bra var det? El kom det men vem tog hand om den och vem förlorade?

   Samtidigt är ju människan påhittig och kreativ, kanske det ändå finns någon lösning i framtiden där vi slipper vindmöllor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »