Allehanda

Att tänka efter före

Igår skedde en tragisk trafikolycka inte långt från oss. En familj på väg söderut på R8 frontalkrockar med en mötande bil. Flera skadade och ett litet barn på 9 månader avlider. – Många blir upprörda.

Tyvärr är vi människor så funtade att vi ofta drar förhastade slutsatser. Massmedia förmedlar snabbt vad som händer men vi får inte veta hela sanningen förrän långt senare. Uppdateringar görs. Polisen berättar inte allt på en gång, av olika orsaker.

Det som hände igår var att folk alltför snabbt, bl.a. på sociala medier, drog slutsatsen att det var vägunderhållets fel att olyckan inträffade p.g.a. dålig halkbekämpning. Det kan mycket väl ha varit halt, eller t.o.m. mycket halt på platsen, men den primära orsaken till olyckan verkar vara att bilen med familjen i gjorde en farlig omkörning med gulmarkering och backkrön i trafiksituationen.

Visst var vägunderhållet ifjol vinter under all kritik med spåriga vägar och med många dikeskörningar som följd men att per automatik anklaga vägunderhållet för olyckan igår, utan att veta speciellt mycket om situationen, är ändå lite magstarkt.

Så sker gång på gång, inte minst på sociala medier, när något händer. Vi har sett liknande vid terrorattentat. Rykten går sekundsnabbt världen runt. Det är som om vi måste få ut vår rädsla, avsky och reaktion genast och någon syndabock måste också omgående sparkas fram i rampljuset om det så är vägunderhållet, muslimer, myndigheter eller någon annan som råkar i blåsväder. Fenomenet är säkert urgammalt men idag har det sådan explosiv verkan i vårt samhälle med all den kommunikationsteknik vi använder oss av och är omgivna av.

Det är inget fel i att uttrycka sympati med offer och försöka få klarhet i vad som hänt men vi bör nog alla lite till mans och kvinns inte alltför snabbt dra slutsatser som vi sedan får ångra. Det gäller att tänka efter före och inte vara för snabb med skicka-knappen.

Just nu håller jag på att läsa Emma Frans bok ”Larmrapporten” som kanske kan hjälpa mig personligen att tänka efter före både i verkliga livet och i cyberrymden. Jag får kanske återkomma till denna bok.

Ha det gott, kör med förstånd!

Två eftertänksamma och också två att tänka på i trafiken fast de inte alltid är lika synliga.

4 kommentarer

 • annepauline

  Vilken vacker bild! Den skulle jag vilja ha uppförstorad som tavla.
  Så tragiskt med bilolyckan. – Både halka och älgar kan ställa till med mycket i trafiken. Alltför ofta när man är ute på vägarna råkar man också på personer som verkar ha köpt sitt körkort på postorder.

  • PJ

   Fina älgar, visst, vi stod och tittade på varandra en god stund tills jag tröttnade.
   Ja, trafiken kan vara mycket farlig och vi vet sist och slutligen inte hur många gånger vi haft turen och sekunderna på vår sida. Men lite trafikvett hjälper alltid till att förbättra chanserna. Funderar på att skriva ett inlägg om det.

 • Anneri

  Tragiskt med olyckan och du har så rätt, sociala medier har gett oss möjligheten att slippa tänka efter före – med allt vad det innebär. Tyvärr kan det komma riktigt surt efter…
  Och, faktum är att oavsett vägunderhåll så får vi vackert anpassa hastigheten efter väglaget. Jag brukar tänka som så att om jag nu ska fara i diket – vilken hastighet vill jag då göra det i?
  Härligt foto på älgarna!

  • PJ

   Många gånger är det bra att sova på saken. Ofta finns det en annan aspekt på saken även om inte heller den behöver var korrekt till 100 %. Rent allmänt försöker jag skriva det jag också täcks säga offentligt.
   Enligt nya uppgifter i media var det tre bilar som körde om den första i kön, två hann, den tredje hann inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »