Upplevelser

På jungfrutur med Aurora Botnia

Återkommen från jungfruturen med Aurora Botnia igår lördag. Vilken båt, en upplevelse vi behöver på båda sidor av Kvarken! Jag blev smått imponerad.

Mitt första spontana intryck vid avgång från Vasklot kl. 08 var hur tyst Aurora Botnia är. Knappt så man hörde att vi lämnade kajen. Tidigare var det ett skakande, durrande och brummande när gamla Wasa Exrpress lämnade eller ankom kaj. Även ute sjön hördes glas och koppar klirra i bakgrunden. Det hörde liksom till. Nu var det mer eller mindre tyst. Nästan så jag saknar klirret.

Naturligtvis, nytt är nytt. Allt så rent, fräscht och annorlunda. Det gäller att lära sig hitta ombord men det är sist och slutligen inte svårt. Däck 7 och 8 är allmänna passagerarutrymmen. På däck 7 finns landgången, infodisken, pub och bar, business lounge, comfort lounge (För den som vill ha lugn och ro i bekväma fåtöljer. Mot en tilläggsavgift), konferensutrymme, butik, lekrum och djurrummet. På däck 8 finns café, buffétrestaurang och á la carte. 68 hytter finns på däck 8 och 9. Tre däck för bilar och långtradare. Betydligt utökad kapacitet för fordon (1500 filmeter) trots att Aurora Botnia (AB) ser mindre ut än Wasa Express är den faktiskt 16 meter längre.

Jag checkade in med Wasalines app i telefonen men fick också en specialbiljett som jag skall spara i min samling med nördiga saker. När vi lämnade AB i Vasklot på eftermiddag fick vi också en snygg sak i glas som även den hamnar i bokhyllan. Priset för jungfruturen var 129 europenningar men det var den faktiskt värd. Tur- och returresa, skärgårdsbordet med fri dryck (jag tog två glas vin till den myckna maten), specialbiljett och gåvan i glas.

Mera nytt i elektronisk väg är att man ombord kan skriva ut sin egen hyttnyckel med QR-kod på biljetten samt även betala förvaringsbox med betalkort. Tidigare var det mynt som gällde.

Jag gillade interiören och färgvalet som inspirerats av Kvarkens skiftande natur. Verkligen snyggt. Något annat jag också gillade var de stora fönstren från golv till tak midskepps där man kan betrakta havet. Igår ett lugnt och solglittrande hav men jag kan tänka även vid storm och elementens raseri att har man en härlig utsikt. På tal om det är AB utrustad med stabilisatorer som betydligt kommer att lugna ned fartygets rörelser i hårt väder.

Som inledning tog jag på morgonen i cafeterian en räksmörgås och Marieholms öl. Räksmörgås hör till en kryssning, tycker jag, om man inte äter lunch med köttbullar eller annat i cafeterian. Jag hoppas att deras goda köttbullar finns kvar även på AB. En helt annan känsla än cafeterian på WE.

Mitt dagen blev det lunch i form av skärgårdsbord med allehanda läckerheter. Naturligtvis ville alla andra äta då också så det blev att köa en del innan jag till slut kunde slå mig ned vid mitt bord. Trots att det var fullt i restaurangen och många gäster som skulle betjänas gick det ändå väldigt smidigt och personalen var uppmärksam med att ta bort tomäten tallrik och att fylla på med dryck. Tre tallrikar orkade jag men tackade som vanligt nej till desserten. Det gäller att äta skärgårdsbord med förstånd.

Annars mycket folk ombord men jag tror inte de lyckats sälja alla biljetter som var reserverade för jungfruturen. Kan bero på att det var villaavslutning med fester som planerats sedan länge och så naturligtvis pandemin som säkert avskräcker en del folk. Jag skulle dock säga att vid normal beläggning finns det gott om utrymme för den som vill hålla avstånd. Aurora Botnia är större inombords än vad det ser ut från utsidan.

På tal om det så rekommenderar jag verkligen minst en tur i höst med Aurora Botnia. Dels för att själv uppleva detta fina fartyg, dels för att stödja Wasa Line som Kvarkenrederi. Utan resenärer blir det mycket betungande med ett nytt fartyg som behöver dra in inkomster. Vill vi ha kvar färjetrafik i Kvarken gäller det också att utnyttja vad som erbjuds!

Tidtabellen har också ändrats så att den bättre passar för umeborna att göra ett besök i Vasa på veckoslutet. Med den gamla tidtabellen var det nästan omöjligt. Förhoppningsvis kommer vi i höst se fler nyfikna norrlänningar i Vasa och att hotellen får sin beskärda del av detta. Tidigare var det mest Umeås affärer, restauranger och hotell som drog nytta av Kvarkenresenärerna.

Och det bästa: överfarten har kortats till 3,5 timmer i stället för 4,5 timmar! 4,5 timmar tyckte jag var aningen för lång tid men nu är man redan halvvägs efter 1 timme och 45 minuter. Därtill är det ett miljövänligt fartyg som gör sitt till för att minska utsläppen i atmosfären. Med olika miljövänliga bränslelösningar och el som framdrivning är AB faktiskt världsledande inom branschen. Naturgas och biogas kan nämnas.

Så gott folk, ta en tur med Aurora Botnia denna höst och upplev nykomlingen men också det som bjuds på båda sidor om Kvarken i fråga om underhållning, kultur, evenemang, shopping och upplevelser! Månne vi ändå inte i höst kan se en svängning till det bättre efter pandemins förödande inverkan på mänskliga relationer, nedstängningar och begränsningar inom snart sagt alla områden? Så tror jag i alla fall!

Vi tittar på lite bilder!

Aurora Botnia

Med flaggan i topp lämnade vi Vasklot i Vasa på lördagsmorgon. Bild från akterdäck.

Aurora Botnia

Det första som möter en på däck 7 är infodisken. Strax till höger om disken finns automaten för hyttnyckeln om man inte vill hämta den vid infodisken.

Aurora Botnia

På däck 7 finns också baren med bekväma stolar, dansgolv och fönster runt om. Naturligtvis spelade ett band under jungfruturen men åtminstone på dagen var det ganska tomt på dansgolvet. Bara en liten tös och två små herrar gjorde ett försök. Kanske det blev det annat ljud i skällan under andra turen för dagen med återkomst närmare midnatt? Då borde det också ha varit möjligt att se villaavslutningens fyrverkeri i Vasa skärgård från första parkett.

Aurora Botnia

Business Louge såg också ut att ha bekväma stolar för den som känner sig manad till arbete i lugn och ro.

Aurora Botnia

Butiken erbjuder också drycker av olika slag men till landpriser. Taxfree finns inte längre i Kvarken men för den som ändå vill inhandla ett och annat starkt finns ett mindre utbud. Bl.a. såg jag Galliano som jag inte sett på många år, kanske inte ens sedan jag jobbade på Euroway? Och naturligtvis finns godis, presentartiklar och parfym i utbudet. Parfymen ombord lär var den billigaste på Östersjön påstod guiden under den visningsrunda som jag deltog i.

Aurora Botnia

Borta är den stora skorstenen som fanns på Wasa Express. I stället smidiga pipor och måsen.

Aurora Botnia

Hyttkorridor. Tyvärr fick jag ingen riktig titt i någon hytt för alla var upptagna för dagen.

Aurora Botnia

Cafeterian på däck 8. Det fanns gott om vägguttag för laddning av telefoner, plattor och datorer ombord. Även med två sorters USB-kablar.

Aurora Botnia

Hissen, fast den åkte jag inte i.

Aurora Botnia

Barens rikliga utbud av drycker, både starka och alkoholfria. Själv tog jag bara en lonkero. Gott och läskande en stund efter skärgårdsbordet.

Aurora Botnia

Buffétrestaurangen på däck 8. En hel del höjdare av olika kaliber från båda sidor av Kvaken var naturligtvis med på jungfruturen. I övrigt inte en enda bekant till mig. Var var ni?

Aurora Botnia

Bäst på skärgårdsbordet var ändå fisktallriken. Så mycket gott det fanns bland fisk och skaldjur men även bland kallskuret och varmrätter. Enbart skärgårdsbordet är värd en kryssning.

Aurora Botnia

Färgvalet ombord gillar jag! Verkligen harmoniskt.  Detta är en sittmöbel i konferensavdelningen.

Aurora Botnia

Puben ombord med stora fönster.

Aurora Botnia

Speciellt på återresan på eftermiddagen var det många småbåtar i Vasa skärgård som ville titta lite närmare på Aurora Botnia. Som mest såg jag ett trettiotal båtar på samma gång runtom. Och de växlade naturligtvis så det var betydligt fler som visade uppmärksamhet. I Holmsund var det inte så många småbåtar men där finns inte heller samma skärgård.


Wasaline – hemsida. Boka biljett vettja!

 

6 kommentarer

 • annepauline

  Nu har jag läst och begrundat. Se, detta var ett riktigt reportage! Det borde du få in på Vasabladet med bilder och allt. Vilken tjusig båt! Som du skriver, nytt är nytt. Så härligt med stora fönster. Verkligen fin färgsammansättning på allt. Detta kan man kalla en båt i världsklass. Jag är djupt imponerad. Hur säger man, den som väntar på något gott. Båten har ju blivit en aning försenad. Hoppas nu det lättar med coronan så folk börjar resa. Det var märkligt att du inte träffade på en enda bekanting på båten, verkar som om intresset var stort men ändå inte jättestort att ta en tripp med nya fartyget Aurora Botnia.

  • Per

   Jag har skrivit åtminstone en artikel i Vasabladet, den handlade om Urkult men vete sjutton hur många som läste den trots att den var på en dryg halvsida. På motstående sida fanns en artikel om en speciell klyvyxa om tagits fram i Finland och den hade alla läst. Haha….

   Jo, det är en fin båt och jag hoppas att jag förmedlat något av allt det fina men bäst är att göra en egen resa för att upptäcka. Lugn och tyst gång, färgvalet och storfönstren var det som jag gillade mest. Vi får verkligen hoppas att folk börjar resa i höst och inte vant sig vid att sitta hemma och mulna.

 • annepauline

  Expressen har en liten artikel om Aurora Botnia idag. Med bild på fartyget. Färjan presenteras som världens mest miljövänliga färja. Mattorna i hytterna är gjorda av gamla fisknät. Visste du det? Där har vi minsann återvinning!

  • Per

   Ser man på, åtminstone några rader även om videon var från ett helt annat bygge. Man tager vad man haver haha…
   Jo, detta att mattorna var gjorda av gamla fisknät visst jag, det fanns också andra attiraljer som var återanvänt med jag kommer inte ihåg vad.

   Annars har jag lagt märke till i massmedia, främst tidningar, så förkommer ganska ofta sakfel och felstavningar om Aurora Botnia. Slarviga journalister. I denna artikel var Wasaline felstavat på ett ställe, om man skall vara petig.

   https://www.expressen.se/nyheter/klimat/varldens-mest-miljovanliga-farja-gor-jungfrufard/

 • Sister Jane d.y.

  Roligt att läsa om dina intryck av det nya fartyget och själva jungfruturen. Så bra att vi fått ett fartyg anpassat till trafiken över Kvarken och att det också syns i inredningen. Själv hoppas jag att vi ska kunna åka över en gång under hösten och att också andra hörsammar din uppmaning, så att fartyget inte försvinner till mera lönsamma rutter. Tack för du delade med dej och tack för de fina fotona.

  • Per

   Roligt att du gillar inlägget.
   Visst är det fint att också vi här norröver får något nytt och fint flytetyg så att inte bara är södra Finland och Stockholm som har präktiga färjor och kryssningar. Det finns ju mer än nog där borta. Aurora Botnia är ju inte något stort schabrak utan anpassat till Kvarken.
   Det finns säkert tillfälle under hösten att göra en kryssning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »