Funderingar

Svarta fredagen

Så har reklamen för Black Friday rullat i gång på allvar och vi får dagligen annonser och påminnelser om vilka fina inköp som väntar kommande fredag. Rabatter som det bara ryker om. Samtidigt läste jag i tidningen att upp emot en fjärdedel av erbjudandena kan vara fusk och bedrägeri. I god tid innan Black Friday höjs priset på vissa varor som sedan sänks med motsvarande procent på svarta dagen. Så fiffigt!

Är man ekonomiskt lagd och om sig och kring sig bör man i god tid innan köpet orientera sig om prisnivån på tilltänkt vara så att man verkligen kan göra riktiga fynd i stället för att gå på fejkrabatter. Det är samma med till exempel fonder och aktier som man kanske tänkt använda till något. Till exempel köp av bostad. Man skall sälja när det är hög kurs och inte när man absolut behöver pengarna. Det handlar om planering samt koll av prisnivån och aktiekurser.  Inte ur hand i mun.

Själv har jag inte tänkt handla något på fredag. Eller, jo visst finns det köpsug på vissa saker men samtidigt gäller det att hålla i slantarna. Behöver jag detta just nu? Jag tänker närmast på en ny dator. Jag hankar mig nog fram ett halvt år till.

Jag minns en gång när jag var spekulant på en bil i en bilaffär. Jag hade dagen innan varit och spanat in fyndet men ville sova på saken en natt. Ingen dum idé när det gäller bilköp. Följande dag gick jag till bilaffären och på håll såg jag bilen stå och blänka. Jag fångade upp en försäljare i farten och erbjöd ett pris på 10 % längre än som de begärt. Vi gick fram till bilen för att närmare diskutera affären. Det var då jag kollade prislappen och upptäckte att de under natten sänkt priset med mera än 10 %. Snacka om att känna sig dum, haha… Det var en riktig Black Friday-affär! Eller det blev det inte, av en eller annan orsak. Vilken minns jag inte. Däremot köpte jag privat något senare min Mazda 929 Combi som jag var mycket nöjd med under många år. Det var tiden före Brunte, som ni säkert minns.

Lite snö fick vi faktiskt senaste natt och strax blev det ljusare i naturen. 2–3 cm så jag behövde inte ta fram snöskyffeln. Däremot bör vinterdäcken finnas på, halka förekommer nu som då, och jag vill ju inte hamna i diket med Bettan. Även vinterstövlarna och långkalsongerna har plockats fram. Däremot eldar jag fortfarande med gammal skräpved som jag behöver få bort. Sådant som legat mycket länge i lidret. Men den ger också värme och hållare kölden borta så här på höstkanten. Men någon gång i början på december är den slut och då tar jag av den fina torra björkveden som jag sparat för kalla vintern. – Ikväll regnar det, ha!

Har du planerat att handla något speciellt på Black Friday eller struntar du i sådant kommersiellt jippo? Kanske du i stället går i tankar på julklappar? De tankarna behöver inte jag tänka.

Oxkangar

Tog en tur ned till Fladan och gick ända ned till stranden. Is håller på att bildas men ännu inget att gå på.
Varje år dränker sig någon på svag is, få se när första offret dyker upp i tidningen denna vinter? Jag läste att på andra sidan pölen har det redan hänt.

Rävasskåne

Vinterväglag men ingen snöskog ännu. Det får vi vänta på. Kanske till jul? Tänk om vi denna jul får det perfekta vädret med 20 cm snö, 10 minusgrader, vindstilla och strålande solsken hela julhelgen. Det vore den bästa julklappen och Black Friday-erbjudandet!

2 kommentarer

 • annepauline

  Ja, nog har man blivit bombaderad med reklam för rabatter. En hel vecka är det Black Friday här. Jag har inte köpt nånting. Jag tycker det är som på mellandagsrean. Affärerna plockar fram gamla osålda lager och ”rear” ut dem.
  Kanske nånting finns att fynda om man riktigt anstränger sig men jag kollar inte så noga.

  Annars är det cirkusen med Sveriges regering som är på tapeten. Regering förresten. Är det en regering eller vad är det? Reportern Lucas Dahlström från YLE fällde bästa frågan igår. ”Ursäkta Sverige, men vad hände egentligen i dag?” blev rubriken i Finland . ”Vem styr Sverige egentligen?” Kaos är bara förnamnet. Inte konstigt det är som det är i Sverige när det är rent ut sagt skit i ledningen. Man får väl böna och be Löfvén att komma tillbaka…

  • Per

   Jo men Löfvén är tillbaka (eller rättare sagt, han lämnade aldrig) som regeringschef, rent tekniskt. Landet kan nämligen inte vara utan regering. Hur den kommande, politiskt tillsatta regeringen ser ut är en annan sak.

   Uppriktigt sagt så tror jag partierna är ganska nöjda med en eventuellt kommande minoritetsregering (S) fram till valet. Det handlar om upptakten inför kommande val. M, KD och SD kan triumfera med att det var deras budget som vann och mest slickar sig väl SD om munnen eftersom det var första gången de fick vara med om att påverka en budget. Som en förövning inför ett önskat regeringsdeltagande. I det fallet liter jag inte ett dyft på Kristersons utfästelser om att inte ta med SD i en regering.

   V, MP och C har fått göra sina utspel. Där tycker jag C hade de sämsta argumenten men MP:s inte mycket bättre. S kan i vissa frågor få något större spelrum och också framställa sig som det parti som tog regeringsansvar i en kaotisk situation samtidigt som de kan skylla eventuella motgångar fram till valet på högerpartiernas ”dåliga” budget. L är det ingen som bryr sig om. Tja, spelet går vidare.

   Mellandagsrean kan till och med starta innan själva julen. Inte är det så noga med datum bara man får REA! Köp, köp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »