Livet på landet

Bakslag

April månad var en ganska behaglig månad med temperaturer upp mot +20 C vissa dagar på solsidan. Igår kom dock ett bakslag i vårvädret med kraftiga, nordliga vindar som drog bort värmen ur huset. Jag blev tvungen att elda i spisen, något som jag gjort ganska sparsamt under april. Skönt med värmen från spisen. Något helt annat än den artificiella värmen som kommer via elledningarna.

I morse var det riktigt dåligt med snöyra och ett tunt snötäcke kring stugan. Lillstormen hade skärpt till sig under natten och detta väder förutsägs fortsätta hela dagen. Det blir att köra försiktigt med sommardäcken under Bettan så att ekipaget inte ”strittar” av vägen. Stritta är dialekt och betyder ungefär ramla omkull, halka av vägen.

Jag skickade förresten in en bild till Vasabladet som ville ha lite läsarbilder från landskapet med anledningen av bakslaget i vårvädret. Jag var ute med kameran på förmiddagen och vi tittar på några bilder.

Så här såg det ut i morse när jag titta ut genom köksfönstret. Grått, duggigt och kallt ute men inne fanns ännu kvar av spisvärmen från igår.

Tittar jag åt andra hållet bort mot sister Janes hus såg det inte mycket bättre ut. Blommorna verkade molokna.

Att slå sig ned med frukost vid utebordet var inte att tänka på. Åtminstone inte utan värmeoverall och skinnmössa.

Detta var bilden jag skickade in till Vasabladet med texten ”Äntligen nederbörd”. Man måste se det lilla positiva i tillvaron.

Om de första tappra vårblommorna såg det positiva i tillvaron vet jag inte men de lyste ändå vackert gula mot det vita.

På tal om blommor så såg det ut så här utanför Vörå Begravningsbyrå igår. Jag hade ärende dit och fick vänta en stund innan personal dök upp. De kan tydligen försvinna ut på uppdrag emellanåt och då låses dörrarna tillfälligt och man får ringa ett nummer. Nåja, efter en stund dök en dam upp och tog sig an mitt ärende. Jag sa jag väntade för jag förmodade att de inför stängningsdag snart skulle komma och lyfta in blommorna som stod till försäljning utanför. Nej då, svarade hon, de står ute 24/7 under våren och de som vill göra inköp utanför affärstid tar sina blommor och betalar i ett hål i väggen, typ. Alltså, tror ni det skulle fungera i en stad eller ännu hellre i en storstad att frivilligt betalar sina blomsterinköp via giro eller lämna pengar i hålet i väggen? Jag förmodar att det mesta skulle vara stulet innan nästa morgon gryr. Det är ju ändå en hel del pengar som står på spel. Dock vet jag att även andra blomsterhandlare i landskapet kör med samma system, ta vad du vill och betala enligt ditt samvete. Jag vet inte om vi här i Österbotten har ovanligt goda samveten med systemet verkar fungera. Skulle svinnet bli för stort hade inte detta system funnits.

Bakslaget med vårvädret till trots, den känns ändå uppmuntrande att de allra flest i landskapet är vanliga, hederliga människor!

6 kommentarer

 • annepauline

  Hahaa, vilken kul bild på snön i regnmätaren! Den måste de ta in i Vasabladet. Det var ju helt vitt på marken ett litet tag här också och nu är det kyligt med iskalla vindar.
  Här skulle det absolut inte fungera att ”ta det man vill och betala i ett hål i väggen”. Här försvinner allt både löst och fast fastän personal står och vaktar som hökar. Så olika kan det vara. Men heter det inte ”Vi gillar olika” eller hur var det nu igen?

  Stritta. Ordet har jag helt glömt. Ojoj, så jag har glömt! Visst kan man säga att man strittar av vägen. Men om det bara kommer ett litet duggregn brukar man ju säga: ”Nå, e kååm bara na strittor” Eller?

  • Per

   Största skillnaden när det gäller hederlighet handlar om stad eller landsbygd. I stan finns så mycket mera människor och därför mera brottslighet. Jag tror inte heller man kan köra med detta system i Vasa, svinnet skulle bli för stort och risken för vandalisering betydande. I ett litet samhälle som Vörå känner folk varandra bättre och har koll på vad som händer.
   Sedan undrar jag om inte blomsterköpare är ovanligt hederliga. Jag menar, genom att stjäla en blomma och plantera på en grav så känns det som att vanhedra den som ligger begravd där. Jag undrar om det är så mycket annat än blommor man kan sälja på detta sätt?

   Jo, man kan också tala om strittor och då är det enstaka regndroppar som kommer.

 • Wesber

  Sådär hade dom på somrarna i en liten by utanför Borlänge där det var jordgubbsodling. Kom man efter stängningsdags fick man gå in och hämta sina kartonger med jordgubbar och lägga pengarna i en låda. Det fungerade bra i flera år men de senaste åren började både jordgubbar och pengar försvinna så det togs bort. Vi var dock alltid ärliga och betalade för det vi köpte. Man kan inte lita på folk mera så är det här runt ikring. Stritta hade jag glömt bort men jag har för mig att dom brukar säga här att blodet strittar. Däremot blir jag lite irriterad när inte folk begriper vad jag menar när jag klagar över att det RISTER i örat. Är det dialekt eller är dom trögtänkta här, jag vet inte.

  • Per

   Aha, jordgubbar kan också fungera med ett liknande system? Synd att det inte håller än idag i den byn. Det är liksom en kvalitetsstämpel på det samhälle som klarar av handel på detta vis. Sedan skall vi naturligtvis inte heller glömma att visst finns det också ohederlighet på landsbygden. Det handlar kanske vad det är som finns lätt tillgängligt och hur det värderas?

   Rista finns nog i finsvenskan också och då i betydelsen hugga, ila, skära – göra ont på ett ”skarpt” sätt när det handlar om kroppslig smärta. Fast det är förmodligen ett ganska gammalmodig ord, skulle jag tro.

   • Erik Forsling

    Rista/rister känner jag väl till, men använder inte varianter av ordet som inte har med repande eller karvande att göra, eftersom jag inte känner mig säker på dem – utom då t.ex kroppen rister eller marken riste. Men när jag sökte på ”marken rister” fick jag på första Googlesidan enbart träffar med ”marken skakar”, etc., rister var bortsorterat. Däremot ger ”marken riste” helt andra svar. Nedan följer träffar på mina två första sök, innan jag vandrade vidare till ovanstående – där inga länkar bifogats.

    Sökord ”rista” – https://www.synonymer.se/sv-syn/rista
    ”rister i en mening” – http://exempelmeningar.se/sv/rister

    Vi svenskar lär ju gilla att prata väder, så jag ska också bidra. Här i köpingen hade också vi ett, för årstiden, smått pampigt snöfall igår, och jag var såklart ute vandring centrum t.o.r. Att att prata i vädret är något helt annat.

    Att släppa väder är en tredje vädervariant, som i värsta fall kan bli gnuttan genant, som när det trycker på i en befolkad omgivning. Man beslutar sig för att pysa iväg ett ljudlöst gasutsläpp, men det blir en brakare.

    • Per

     Rista i betydelsen ”rista i sten” eller i betydelsen skaka är den vanliga användningen av detta ord. Rista i örat eller i ben är mera ovanligt. Som jag skrev tidigare så är det en skarp, tillfällig smärta och förmodligen en gammal användning av ordet. Vi i Österbotten använder ofta ålderdomliga svenska ord och uttryck i dialekten och därför är det inte säkert det känns igen i andra delar av språkområdet. Och jag förmodar att bland ungdomar är det mycket sällsynt. Språkutvecklingen du vet!

     Vädret är, som du skriver, ett kärt ämne vi gärna vädrar. Man vädrar sina åsikter om ditten och dattan. Att släppa väder gör man säkrast, utan märkbar förnimmelse vare sig i näsa eller i öra till förargelse för andra, i stormen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *