Allehanda

Brunte fick på nöten och fåglarna fick nöt på nöt

En rejäl smäll skakade Brunte! Nu är säkert ett nytt däck eller något annat kostsamt på kommande, tänkte jag. Jag hade igår kväll ärende till kommuncentrat. Fåglarna behövde påfyllning med nötter och fotokursen startade åter för säsongen.

Men Gud så dålig väg det var dit! Djupa hål, hål här, hål där i vägbanan på slätten genom Tuckor och angränsande byar. Jag körde rakt ned i ett hål och jag trodde att nu var Bruntes sista stund kommen. Inte konstigt att det blir reparationer på bilarna med tanke på alla hål i vägen. Jag blev tvungen att reducera farten till max 60 km/h för att alls ha en chans att undvika fler smällar i framvagnen. Vägunderhållet i republiken har fått stå tillbaka i många år och nu ser vi resultatet och bättring lovas inte heller från hösta hönset i huvudstaden. Bara spara, spara; snart har vi sparat oss till döds men bilverkstäderna mår gott. Nåja, det finns också bra vägar men många sidovägar har fått ta stryk.

Småfåglarna, mest talgoxar, har äntligen hittat till mitt fågelbord och förser sig dagligen med nötter. Nötter gjorde susen så nu får jag fylla på både en och två gånger per dag. De kommer liksom i flockar men sedan kan gå långa stunder utan att någon pippi syns till. Jag hoppas de gillar det nya märket på förpackningen.

Fotokursen började med en repetition av det som vi lärde oss i höstas och jag klarade mig ganska bra, tyckte jag, när jag fyllde i frågeformuläret. Förutom ett par tillfällen när vi lär oss mera om bildredigeringsprogrammet Lightroom skall vi också ut på expedition med våra kameror i högsta hugg. Nattfotografering vid havsstrand, landskapsfotografering vid Voitby fors och som avslutning i maj planerar vi en session med fotografering av hästar och eventuellt andra husdjur i fin terräng. Det lovar gott!

Jag har ju hållit på med fotografering i många år och tycker att jag lärt mig en hel del under årens gång men det finns alltid mera att lära, mera att upptäcka, mycket att diskutera. Vår lärare Johan är en mycket duktig fotograf och förebild. Mycket av kursinnehållet finns naturligtvis på nätet om man letar men just detta att få inspiration och nya idéer tillsammans med likasinnade är värdefullt. Vi i Österbotten är kända för att vara flitiga kursmänniskor. Snart får jag väl också gå på kurs för att bli fågelskådare och lära känna igen annat än talgoxar och kråkor. Kajor och svalor, mina gamla antagonister, räknas inte!

2016-02-15 Solnedgång Karvsor 002-1
Solnedgång med spinkiga men starka gubbar i dragkamp om watten och volten.

Min små fåglar flyger och far som yra höns men nötter gillar de!
[youtube=https://youtu.be/Ly3Kyi1lgl8]

0 kommentarer

 • annepauline

  Så du gick och köpte nötter. Javisst är fåglarna som tokiga i nötter! – Så himla intressant att läsa om Voitby fors. Jag är uppvuxen några kilometer därifrån så lite historia kunde jag men här var det mycket nytt. ( gammalt, hehe. )

  • PJ

   Visst, det bästa är gott nog!

   Där ser man, min blogg är också en länk till historiska källor även för en inföding. Förhoppningsvis kommer småningom på denna blogg en och annan bild därifrån.

 • annepauline

  Men oj, så mycket intressant läsning det fanns på länken Voitby fors. Nu får jag ju sån där akut ”heimlängtan” igen.

 • Ulla Maria

  Låter givande med fotokurs så förhoppningsvis är vägen mödan värd. Många fina bilder och trevlig presentation som Johan bjöd på. Stort tack för visningen av livet vid fågelbordet. Med så passande filmmusik fick jag en känsla av sängkammarfars i stumfilmsmiljö. 🙂

  • PJ

   Detta är bara ett litet urval av Johans bilder och i rätt litet format men det finns många flera spännande bilder på både FB och Instagram. Bl.a. från Kebnekajse och fjällvärlden. Jag vet tyvärr inte om han har någon egen fotosida.

   Ha, ha, sängkammarfars är det nog en ganska bra beskrivning. Tidvis mycket livat men ljudlöst för mig som sitter inomhus och tittar på dem genom fönstret. Då kan det behövas lite pianoklink och kanske lite synt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »