Allehanda

Dags att skicka julkort

Förra inlägget handlade om julklappar och då främst till mig själv. Jag fortsätter på den linjen och idag anlände ett julkort adresserat till mig själv och med samma avsändare. Det är väl ändå höjden av egenkärlek och fåfänga? Skicka julkort till sig själv! Ha, ha…

Fullt så illa är det inte för kortet till mig själv är närmast ett kontrollkort på hur min julhälsning i år ser ut och hur länge det tar innan det kommer fram. Jag kan säga att jag är nöjd med julkortet även om motivet kunde ha varit något mera julbetonat. Eller behöver en julhälsning ha julen som motiv? Visst är det käckt med tomtar, julgranar, snö och renar som åker omkring i rymden men varför inte bryta normen och ha ett helt annat motiv? Nästa år kommer mitt motiv för julkortet att väljas i god tid och vara av annan sort.

Jag skickade ett antal kort via Postnord i Sverige till Finland, Sverige och Canada. Alla till det facila priset av 15 kr/styck eftersom jag skickade fler än 10 kort. Normalpriset är 19 kr per kort men skickar man fler än fem kort så finns det olika rabatter. Korten beställdes i måndags på eftermiddagen och i onsdags kom de fram till Svärje, idag till Finland. Hyfsat snabbt.

Så mitt tips inför julen är att skicka julkort via till exempel Posti i Finland eller Postnord i Sverige. Postnord är billigare därför valde jag dom. Åtminstone enligt den undersökning som jag gjorde i våras och jag tror det är samma ännu. Postnord har också det större formatet som jag använder i år och där går det att skriva massor på baksidan om man så vill. Posti i Finland har också vikta kort vilket någon kanske föredrar?

Jag valde som sagt ett eget motiv från min bildsamling men man kan också välja traditionella julkort som det finns många fina av på Postnord. Har man många adresser kan det vara bekvämt att använda Postnords adressmall i Excel och skicka upp en lista så slipper man sitta och knappa in en massa. Speciellt bra om man som jag har ett färdigt adressregister i Excel som man enkelt kan kopiera över till adressmallen. Det skall jag testa nästa år.

Jag vet att många tycker att julkort skall vara skrivna för hand och jag förstår också den tanken. Samtidigt kan man också göra de kort som skickas via olika posttjänster på nätet personliga genom texten (t.ex. en vers), eget fotografi eller inskannat/fotograferat pysseljulkort som många tycker om att göra. Eller styla till det riktigt rejält i Photoshop eller något annat redigeringsprogram. Så sätt igång och skicka julkort på det ena eller andra sättet! Det är hög tid.

Brukar du skicka julkort och vilka motiv är dina favoriter? Julkort fritt eller i kuvert? Har du tidigare skickat julkort via någon posttjänst på nätet?

Årets julkort? Nej, det blir exklusivt för de som får julkortet. Detta är pepparkakshuset hos sister Jane i Den lyckliga staden förra julen.
De julkort jag skickar ut blir kanske samlarobjekt? ha, ha vem vet?


Postnord Sverige – hemsida
Posti Finland – hemsida

Skicka vykort digitalt – ett inlägg som jag skrev i våras om att skicka vykort via posttjänster på nätet.

14 kommentarer

 • annepauline

  Vilket härligt mysigt pepparkakshus! Har sister Jane gjort det själv? I så fall är hon verkligen pepparkakshus proffs.
  Med mina favoriter Franska pastiller som dekoration. Hjälp, så sugen jag blev på franska pastiller!

  Jag har inte skickat julkort via posttjänst på nätet men det verkar rätt fiifigt. Jag är antagligen för lat för att engagera mig i hur man får till det. Men några julkort skickar jag på ”gammalt” sätt även om det blir mindre antal kort för varje år. De flesta skickar en julhälsning via mail eller sms och då bryr inte jag mig heller om att skicka kort med posten. Men nog tycker jag att det är trevligt att få ett julkort i postlådan. Ett riktigt gammaldags motiv på kortet tycker jag om! Inte bara ett slentrianmässigt köpt kort med två klockor och en grankvist som motiv, haha! Nåja, det är tanken som räknas så nu ska jag inte vara grinig.

  Här är det plus 10 grader idag och mulet. Så himla mörkt! Men snart går vi mot ljusare tider igen så det är bara att härda ut.

  • Per

   Jag är inte helt säker men jag tror det var en byggsats. Säkert gottestund när huset revs efter julen. En och annan pepparkaka är inte dumt. Jag burkar köpa en burk till jul.

   Att skcka kort via Postnord är mycket enkelt. Bara att följa anvisningarna på skärmen och sedan betalar man med kort eller Swisch. Adressuppgifterna bör man naturligtivis ha till hands.
   Epost eller via Facebook är kanske de vanligaste sätten idag? Även här kan man snickra till ett och annat passligt. Via Facebook blir det närmast en bulk-julhälsning. Den som vill få ta åt sig.
   Visst är det trevligt att få julkort via posten, inte tu tal om annat. Speciellt med de gamla motiven med tomten, snötyngd skog, julgran och väntande barn. Ungefär som i boken Tomten som jag köpte.

   Här var det duggregn idag och den lilla snö som finns tynar alltmera bort.

   Nå, det var väl också fiffigt att skriva fiifigt. Eller som det också heter: advokatoriskt!

 • annepauline

  Hoppsan, jag skrev visst ”fiifigt” i min kommentar. Det ska förstås vara ”fiffigt”. Det är ta mej sjutton mörkt både ute och inne så jag ser tydligen inte vad jag skriver, hehe.

 • Wesber

  Jag har inte skickat julkort på år och dagar. En dag häromsistens när jag gick igenom en garderob så hittade jag ett album fullt med gamla födelsedagskort som jag fått av bybor. ett var när jag fyllde 14 år från Mi….och Be…. Laa.. Och många olika kort från Hulda o Valdemar i Malakton från när jag flyttade till Sverige – 78. Vilken nostalgi att plocka ur dom ur fotofickan och läsa på baksidan. På ett kort stod det att dom åkt förbi vägen in till vårt hus och den var igensnöad för ingen bodde där då, jag vill inte tänka på barndomshemmet som bara står där och blir ett av alla ödehus. Så sorgligt så. Glad Andra Advent.

  • Per

   Jag sprar också alla julkort. Varför vet jag inte. Det bir ganska många med åren.
   Haf tröst, de senaste veckorna har på kvällarna synts ljus i fönstren från ditt bardomshem. Någon är där men ingen vet vem. Troligen någon renovering på gång.
   Tack det samma!

 • Designern

  Jodå – precis som pj skriver så är nog huset i användning igen ?. Jag var på besök dit i torsdags på eftemiddagen – värmen spred sej så hemtrevligt i huset samtidigt som en renovering genomförs. Bland annat pågick ett byte av köksinredningen ?

 • Designern

  Så är väl nog tanken får man hoppas eftersom tomten och huset med tillhörande byggnader är köpta och renovering inomhus pågår ?.

 • Designern

  Jag blev åxå överraskad och glad då jag samma eftermiddag körde förbi huset på tovisback och det åxå där var julbelysning i fönstren ?.

 • Wesber

  Nu blev både jag och syrran glada över att det lyser i huset åter igen, men vem är det som har köpt det. Nu blev jag återigen såååå nyfiken. Oj och voj vad jag är spänd på att få veta vem det kan vara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »