Allehanda

Hela havet stormar snart, bara vi hittar det

Efter nyheterna på radion kan väderleksrapporten avlyssnas. Där omtalas den signifikanta våghöjden. Kommande dygn väntas storm i södra delarna av republiken och då kan man vänta sig att den signifikanta våghöjden är över 4 meter i norra Östersjön. Upps, det är ganska höga vågor och inget jag skulle vilja uppleva i min lilla roddbåt. Men vad betyder signifikant våghöjd?

Citat från Wikipedia: medelvärdet i våghöjd på den högsta tredjedelen av vågorna, vilket betyder att de största vågorna kan vara betydligt större, knappt dubbla den signifikanta våghöjden. Enstaka vågor på 7-8 meter kan dyka upp imorgon i norra Östersjön. Tur att man bor lite mera avsides.

Intresserad av språk som jag är och nyfiken på ord slog jag först upp ordet signifikant i min kära ordlista. Där stod det ganska intetsägande: ”betecknande, säkerställd, icke slumpmässig” vilket inte förklarade mycket vad gäller våghöjd. Då är Wikipedia betydligt mera informativ.

Jag kunde konstatera att min ordlista befinner sig i ett bedrövligt skick. Pärmarna har lossnat och snart börjar väl också sidorna leva sitt eget liv och fladdra iväg så fort jag försöker bläddra i min språkliga postilla. Jag måste ha varit flitig användare under de 30 år jag ägt detta verk utgivet av Svenska Akademin. Jag minns att det kostade en vacker slant och jag stod en stund och tvekade i bokhandeln innan jag slog till och köpte boken, något jag inte ångrat. Cirka en tjuga kostar den idag vilket jag inte alls känns lika mycket som då en gång i början på 80-talet.

Väderleksrapporten hade i slutet på uppläsningen tappat bort norra Östersjön och bad att få återkomma i en senare rapport. Hoppa de hittar Östersjön illa kvickt. Det är inte kul med ett hav på drift, speciellt inte med storm är på kommande.

En kär, men ryggradslös vän

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »