Upplevelser

Jokkmokks marknad digitalt 2021

Ikväll den 3 februari öppnas Jokkmokks vintermarknad med den digitala version som i år är aktuell på grund av pandemin. Som så mycket annat har den välkända marknaden fått ställa in men skam den som ger sig; en digital marknad erbjuds istället med digert program som streamas via Zoom och kanske även via andra medier. Öppning ikväll 17:30 svensk tid men den egentliga marknaden får fart på riktigt imorgon torsdag med de första programpunkterna klockan 09:00 och sedan rullar det på ända till den 7 februari.

Naturligtvis kan inte en streamad marknad ersätta en riktig marknad i friska luften där det är massor med stånd som prånglar ut sina varor, trängsel, uppträdande på snöscenen, renrajden, renracet på sjön och mycket annat. Är det kallt så står ångan om människorna, snön knarrar under skorna och rödkindade nunor tittar fram bland skinnmössor, tjocka paletåer av alla de slag och modern värmebeklädnad. Det hör till men man kan också söka sig till något av tälten med mat och dryck eller inomhusaktiviteter för att få lite värme omkring sig en stund. – I år kan man däremot sitta hemma i soffan och läppja på något värmande.

Det fina med årets digitala marknad är att förhoppningsvis får fler möjlighet att se vad Jokkmokk vintermarkand är för något och kanske nästa år också besöka marknaden på riktigt. Det handlar mycket om det samiska, Norrland, kulturella aktiviteter, musik och berättande. Och naturligtvis själva marknaden som går av stapeln inne i Jokkmokk centrum. Alltid går det att försöka pruta!

Själv har jag besökt Jokkmokk vintermarknad två gånger, 2016 och 2018, och jag skulle gärna besöka den fler gånger. Vi får se nästa år om det då är möjligt.

Program finns det i mängd och massor och den kloke installerar programmet Zoom redan på förhand så är den saken klar.

Jag kommer under dagens lopp att granska listan över programpunkter och välja ut något jag skall se och det blir en liten lista här vartefter. Klart är att jag kommer att se Maxida Märaks framträdande på lördagskvällen 19:30. Den zoomar vi in! – Vi tittar på några av de val jag gjort från programmet.

Torsdag (svenska tider)
13:00 Presentation av utställning om tvångsförflyttningar
15:00 Isande vandring – marknadens historia
19:30 Kvällens spelning: Nadja Holm

Fredag
11:30 Fallet som tystnade
12:30 En sommar i kulturlandskapet Laponia
13:45 I gammelskogen
18:15 Kulturtältkåtan presenterar: Flera olika artister under kvällen. Bland annat med Jakob Hellman 19:30

Lördag
12:25 Kulturkåtan presenterar: Juhán Niila Stålka
15:35 Ett liv värt att leva (film)
16:35 Samer på Jokkmokks marknad. Från dåtid till nutid
17:00 Marknadsgodis – Victoria och Eva med vänner. Avsnitt 3: BLAND SKRÖNOR, RONDELLKONST OCH POESI
19:30 Kvällens spelning: Maxida Märak

Söndag
14:15 Kulturkåtan presenterar: Nordvalls-Jojken

Flera av programpunkterna kommer också att ske andra tider än dessa som jag valt. Om jag hinner titta allt vet jag inte men detta är i alla fall mina val.

Skulle du vilja besöka Jokkmokk marknad under vanliga förhållanden med marknadsgata och mycket människor som sökt sig till Jokkmokk?

Jokkmokks marknad

Naturligtvis måste Kuhmonens renrajd ses. 2018

Jokkmokks marknad

Mycket folk, försäljning och fin stämning brukar det vara. 2018

Jokkmokks marknad

Dröjer man sig kvar på marknaden så sänker sig snart mörkret över Jokkmokk men det gör inget, en ny stämning inträder. 2018

Jokkmokk marknad

Bild från år 2016. I huset finns Jokkmokk turistbyrå och uppe till vänster på huset finns en live webbkamera som går att se på Internet året runt. I år blir det ganska lugnt i den kameran men den går att kolla på
http://live.jokkmokk.com/webcam/


Jokkmokks marknad – Hemsida med bland annat programmet

Zoom – Sida varifrån du kan ladda ned programmet Zoom

Ett par tidigare inlägg jag skrivit om Jokkmokk marknad:
Jokkmokks vintermarknad – jag frös inte ett dugg!  – 2016

En dag på Jokkmokk vintermarknad – 2018

2 kommentarer

 • annepauline

  Vilket enormt arbete de måste ha haft för att få till alla dessa programpunkter i digital form. Som du skriver kan det bli ett stort värde inför kommande års marknader. Det lär locka fler besökare. Tråkigt är det dock för alla som brukar stå på marknaden med försäljning av mat och hantverk. Det blir stort inkomstbortfall för många precis som det blivit på andra marknader och mässor under hela förra året. Jag har tänkt och tänkt åka till marknaden och inte kommit iväg. Jag har ju varit till Kiruna och till Ishotellet, Det var en upplevelse! Under samma resa var jag ute en hel dag med hundspann. Jag och sex kanadensare! Jokkmokks marknad måste jag absolut ta mig till. Vågar man hoppas på nästa år?

  • Per

   Nja, jag vet inte om det var så mycket arbete att plocka ut lite favoriter men nu är det gjort och jag har möjlighet att ha någon slags tidtabell att hålla mig till. Om jag hinner se allt är en annan sak men jag prioriterar musiken.
   Exakt det som jag skrev i inlägget igår om att årets digitala marknad kanske kan locka de som aldrig kommit på tanken att besöka Jokkmokk marknad att nästa år besöka marknaden; så sa de också på Nyhetsmorgon i morse.

   Du får kolla lite olika saker på digitala markanden denna gång och kanske nästa år så slår du till. 🙂 Problemet är att hitta lämpligt boende i närheten. Vi får hoppas att det normala återvänt till nästa år men man vet aldrig. Jag har blivit pessismist när det gäller pandemin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »