Funderingar,  Språk/Språket

God fortsättning?

Ja, när säger man God fortsättning på julen och när upphör denna hälsning för att i stället bli Gott Nytt År? Jag såg en artikel i Vasabladet i morse med rubriken ”Då kan du säga god fortsättning – experten reder ut”. Jag har faktiskt funderat på detta de senaste två dagarna och skyndade mig att i tanken formulera min inställning till hälsningen God fortsättning innan jag läste texten.

I artikeln påstås att man kan säga God fortsättning ända fram till 30 december, dagen innan Nyårsaftonen, och där skiljer jag mig från expertens uppfattning. Jag menar att jul är tre dagar, från julafton till julannandagen och sedan är det över. God fortsättning säger man bara på juldagen och julannandagen. Dagarna innan nyåret önskar man Gott Nytt År precis som man kan önska God Jul veckan innan julaftonen.

Experten menar att man inte skall rätta folk som hälsar på annat sätt en själv och det kan jag hålla med om. Huvudsaken är att man hälsar. Hälsar någon mig med God fortsättning i mellandagarna svarar jag på studs med ”…och Gott Nytt År”, så blir alla nöjda.

Visst vet jag att många firar jul både till trettondagen och tjugondag Knut men det passade bäst förr i världen när man gick till julfrämmandes långt in i januari. Då var det vanligt med julkaffe och besök hos grannar, släkt och bybor. Januari kunde vara en enda lång bullfest. Själv plockar jag ned julstjärnan i fönstret och övrigt pynt dagen efter nyårsdagen och därmed är firandet över för min del. Trettondagen, ja den vet jag inte ens varför man firar men är man anställd får man i allmänhet ledigt den dagen och det är ju fint med en extra dag så här innan oxveckorna.

Normalt brukar byarådet bjuda på nyårskaffe dagarna efter nyår men jag antar att även i år (2022) är den bjudningen inställd. Ja, blir det alls en god fortsättning på nya året?

Grod Hjul och Grått Nytt Hår!

Betel i Oxkangar

Då är det att klara sig med mobilkameran när jag lätt och enkelt vill få någon bild till bloggen.
Solen gömde sig bakom bönehuset Betel. Äntligen lite sol!

Dånaback

En bit in i skogen var det rent idylliskt. Vinterskogen. Många spår av älg, rådjur och vitsvanshjort som passerat landsvägen mot skären det senaste dygnet. Alla klarade de tydligen livhanken.
Så lugnt och tyst när allt ljud var dämpat av snön på träden.

6 kommentarer

 • Wesber

  Jag håller med, God fortsättning säger man på juldagen och annandagen sen när vardagarna kommer är julen över. Jag har redan slängt ut julgranen, blev sååååå trött på den och efter nyårsdagen så ryker det andra också. Vilka fina foton, den med solen som går ner bakom Betel får mig att tänka på en dröm som jag har, i drömmen skuttar jag gladeligen förbi Betel på väg hem men plötsligt vet jag inte vart alla tagit vägen och till huset vågar jag inte gå. Sen letar jag halva natten efter mina anhöriga, jag går till Hulda o Valdemar i Malakton men där är det också ödsligt och tomt. Idag är det bara 5 gr kallt här, jag ser att ni har fått mycket snö i Vasatrakten, här har vi vitt i alla fall och det skulle snöa på eftermiddagen. Gott Nytt År.

  • Per

   Oj, har granen redan åkt ut? Det var snabba ryck men å andra sidan är ju julen förbi även om den dröjer kvar hos vissa. Men så antar jag att du tog in den ganska tidigt?
   Drömmar är som strömmar, inte alltid lätta att förstå och förklara. Allt förändras även om de flesta hus finns kvar sedan du flyttade. Men människorna byts ut och av de som var aktiva på din tid är idag många borta. Som till exempel Hulda o Valdemar. Så kanske är det inte så konstigt att du känner dig vilseni drömmen.
   Tack det samma!

 • annepauline

  Det var fina bilder! Så härlig skog. En riktig julgran den granen i mitten.
  En gammal jobbarkompis tjoade Glad Påsk till mig idag. Haha, ja, snart är det påsk så det var väl inte helt fel men låt oss ta nyåret först. Jag bryr mig inte alls om nyårsfirande. Jag har alltid tyckt att nyår är en riktigt stökig helg.
  Får se hur det går med den tjatiga coronan. Restaurangerna hade fullt inbokat nyårsfirande här och har förstås beställt hem massor med mat. Nu blev det restriktioner och folk har avbokat så där står restaurangköken med en massa mat att kasta och förlusten är total. Igen.
  Får se om det blir någon Urkult festival? Trädgårdsmässan i mars lär inte bli av.

  Inte mer än ett par minusgrader här men det pinar på och blåser. Halkigt har det blivit, jag höll på att ”flyga upp och ner” idag. Klarade mig från platt fall med nöd och näppe.

  • Per

   Vintern bjuder ofta på fina fotomotiv även om ljuset är en bristvara. Det är nästan så att jag tycker att jag får finare naturbilder på vintern.
   På tal om påsk så brukar jag ofta på skämt säga: ”Vi ses närmare påsk” även om det är vid juletid och man högst troligt ses tidigare. På samma sätt som jag brukar säga som avslutning på ett samtal eller träff: ”Krya på dig!” fast personen är hur frisk som helst. Då brukar folk titta lite konstigt på mig haha…

   Ja, detta elände fortsätter och något slut ser det inte ut att bli. Få se om det inte är samma även nästa jul? Samtidigt hoppas jag att denna omikron-topp är kulmen på pandemin.
   Vad gäller Urkult så ser det allt sämre ut. Nu har de också tagit bort datumräknaren för Urkult 2022 på hemsidan och det bådar inte gott. Jag tippar att det inte blir något Urkult 2022 men hoppas naturligtvis annat. Utvecklingen under januari och februari avgör, sedan är det kört.

 • Carita Liljendahl

  Fina naturbilder och ja – jag har tänkt på samma sak. När säger man God fortsättning, Gott slut, och vad säger man efter första januari. Men såsom du också noterade här, det är ingen idé att rätta folk och på det sättet verkar snusförnuftig 🤣 huvudsaken är att man hälsar och är vänlig.
  Kul att hitta den här bloggen, jag ska försöka läsa allt fler finlandssvenska bloggar 2022. Inget nyårslöfte men nåt slags försök ska det bli!

  • Per

   Tack, något i bildväg försöker jag ha med i varje inlägg.
   Heller ett hej och God Fortsättning än trumpen min och till på köpet snusförnuftig. Det blir man inte glad av.
   Fast ibland känner jag mig lite snusförnuftig, men förhoppningsvis men lite humor inblandad.
   Roligt att du hittade hit, hoppas att du kollar ibland.

   Ett tips om en annan finlandssvensk blogg är ”Naleis nätt”. Det jag gillar med denna blogg är språket och sättet att skriva.
   https://naleis.net/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.