Allehanda

Kan man ta bilder när det är oväder?

Påsken avslutades med ruskväder annandag påsk. Kanske inte direkt storm men i byarna hård vind och snöfall som piskade på längs med marken. Liten aning av solen kunde skymtas men egentligen lyckades den inte tränga igenom på riktigt någon gång under dagen. Vinden rev och slet i buskar och gren, ruskade toppen på björk och en.

Vet ni vad, jag gillar lite grann när det är storm och ruskväder! Se och höra naturens krafter, vindens dån, vågornas raseri, snöbyarna som likt snälltåg rusar längs åker och äng, trädens toppar som äntligen får dansa. Höra regnet smattra mot rutan, lyssna till elden i spisen som får extra dragkraft i stormens sug, ta en kopp te och en smörgås, undra när elektriciteten försvinner. Nä, det sista gillar jag inte. Det är ett otyg när det stormar rejält och det blir elavbrott. Nästan alltid då får vi sitta i mörker en stund eller två. På vintern är det inte heller kul om snödrivorna är metern hög innan snöröjningen hinner fram. Fast annars, inget fel på en storm någon gång emellanåt. Den rensar luften och naturen.

Man kan tro att ruskväder är dåligt för fotografering. Och jovisst, kanske inte optimala förhållanden men har man tur kan man få riktigt fina bilder av stormen. Jag gjorde en tur norrut idag på eftermiddagen i förhoppning om att solen skulle bryta fram vid något tillfälle och skapa det magiska ljuset. Fläckvis vitt på marken, gammal växtlighets bruna och guldbruna färger, molnen kraftfullt penslade med blått och grått i olika nyanser. Och så kommer solen plötsligt fram och ger hela landskapet ett sken som är rena magin. Jag såg det för ett par veckor sedan men då var jag upptagen med annat och missade att få fina bilder. Vitt längs stränderna, mörkt stålblått i himlen och ett ännu mörkare, nästan hotfullt hav. Vilka bilder det hade kunnat bli!

Idag syntes solen bara svagt vid ett tillfälle när jag var ute på min fotosafari och då var jag fel ställe. Så jag fick inte det där extra fina ljuset jag hade önskat. Nåja, någon hyfsad bild blev det ändå. Man får göra så gott man kan. Kallt om fingrar och nästipp. Det gäller att rusta sig väl när det är urbanius, som salig mor sade när det var storm. Jag har för mig att Urban var förknippat med dåligt väder men kommer inte på hur.

Fick ni också ett stormigt avslut på påsken?

Vi tittar på några bilder från dagens utflykt.

Trappan ned till sanddynerna vid Storsand. Vågorna rullar in mot stranden från nordväst.

Inte direkt läge för att vältra sig i sanden denna dag. Än mindre vada iväg.

Vid hamnen i Monäs kom en mindre snöby insvepande från havet det vida.  Raka rör från nordväst.

Grått, grått och lite vitt. Ser ni ladan där borta? Inte det?

Nå, desto fler här på slagfältet i Oravais. Kolla också in alla fåglarna som sitter och kurar. Gäss, allehanda sjöfåglar, svanar, tranor, ja alla möjliga fåglar är på gång nu.
Jag såg förresten tre tofsvipor idag. Våren är här!
Också mäktigt när tio tranor flög på låg höjd alldeles ovanför mig och gol och skrek det värsta de kunde. Så fint!

Till sist en bild på skogen den trygga. Så fint att skogen lugnar ned stormen där uppe i trädtopparna.

En låt jag förknippar med storm och oväder är Janne Schaffers låt ”Norrland”. Björn J:son Lindh spelar flöjt. Så fin och lite nostalgisk. Även själv filmen gillar jag fast den är i gammalmodig stil. Eller just därför.
Jag har säkert haft den på bloggen tidigare men vi tar den en gång till.

 

 

6 kommentarer

 • Wesber

  Så fina foton du knäppt, man ser riktigt hur kallt och blåsigt det är på bilderna. Har tittat på filmen och det är vackert filmat till musiken, det är grant i Norrland. Här blåste det nåt så infernaliskt i går, tur att vi numera har nergrävda elledningar här i byn för förr behövdes det bara en liten vindpust så var det strömavbrott ( eller ströminbrott som pojkarna skrek när dom var små). Det är ganska skönt att påsken är över och att det är vardag igen även om man inte gör så mycket i dessa tider. Skönt att ni har klarat er från ….. ni får hålla gränsen stängd in till byn och skärgården ,sätt ut vakter vid Hellnäs bron !!!??? Jag tror hela Borlänge har snart haft det, alla går runt och har ont i halsen och snorar. Man vet inte om det är ….. eller vanlig förkylning. Ha det.

  • Per

   Tack! Du har också fina bilder på Instagram. Fortsätt med det! Alltid kul att se vad som händer på annat håll i världen.
   Har jag förstått rätt så hade ni full storm medan vi bara hade halv storm. Å andra sidan har vi fått ganska mycket nysnö senaste dygnet, speciellt i natt. Tung och besvärlig.
   Nja, vi lär knappast klara oss undan så det är nog bara att gilla läget. Ju förr desto bättre.

 • annepauline

  Vilka fina bilder! Jag kan tänka mig att det blev kallt om fingrarna när du var ute, jag fryser när jag ser på bilderna och jag sitter inomhus. Här blåser det förskräckligt kallt också, mitt i allt kommer en hagelskur svepande så det är helt vitt i luften. Det blev ofta ”ströminbrott” ( hihi ) hemma i Finland när det stormade. Ibland hände det att man var utan el flera dygn. Så himla förvånad man blev när lamporna sedan tändes mitt i allt. Då hade man nästan vant sig med stearinljus och fotogenlampor.

  • Per

   Tack! Jo, det var ganska kallt ute vid Storsand så jag stannade inte alls länge. Däremot stod en stor husbil med utländska plåtar där ute. Stor som en lastbil och med fyrahjulsdrift. Undrar vad det var för ena?

   Oj ni hade vant er vid gammel-belysningen? Det gick fort, ha, ha. Men så levde de förr i världen. Ibland bara med sken från spisen. Och det gick också på något konstigt vis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »