Allehanda

I vargens tid

I morse när jag vaknade hade jag genast en idé i huvudet. Den bara fanns där och jag tyckte den var bra. Det är en idé till ett manuskript passande till en bok, teaterstycke eller varför inte en TV-serie. Jo, en TV-serie blir bäst till denna idé som utspelas i Österbotten. En thriller på många plan och med utgångspunkt från aktuella händelser i Österbotten.

Grundtanken är att olika värderingar som finns i samhället konfronteras med varandra och det uppstår spänningar mellan människor. Också inom den egna familjen. Vem kan man lita på?

Serien kan gott heta ”I vargens tid” och syftar på det vargmotstånd som finns runt om i landskapet. Slitningar uppstår mellan vargkramare och vargmotståndare. Varghatare kallas de också av sina antagonister. Tonen är understundom hetsig och hotfull.

Det kommer in anonyma tips till polisen – jo, en riktigt rejäl polisman finns som en av huvudpersonerna – om att tjuvjakt på varg är organiserad. En journalist får naturligtvis reda på saken och gör sina egna undersökningar, vilket kolliderar med polisens spaningar. Ni ser, jag har redan full fjong på handlingen men låt oss inte stanna därvid.

Journalisten har i flera år haft nys om en knarkliga i Österbotten vars mystiska ledare heter Vargen. En doldis som alltid klarar sig när underhuggarna åker fast. Av en eller annan anledning får journalisten misstankar om att Vargen också är inblandad i detta med tjuvjakten men på ett helt annat sätt än vad som förväntas. En av de förmodade tjuvjägarna hittar en knarkgömma, gör vissa iakttagelser och börjar lägg ihop två och två vilket leder till en högst oväntad händelseutveckling. Det är i det skedet journalisten tror sig göra tidernas scoop något som polismannen (kan också vara en poliskvinna) vill förhindra för att inte störa polisens arbete. Eller är det bara därför?

Som ytterligare ingrediens i handlingen försvinner en jägare spårlöst under älgjakten. Mystiskt!

Ingen thriller utan ett kärlekspar och den ena parten är Evelina som är dotter till en pälsdjursfarmare och som under studier på universitetet kommer i tvivel om pälsdjursnäringens berättigande efter kontakter med nya vänner i storstaden. Vågar hon berätta för dem att hennes familj sysslar med farmning? Vad händer när plötsligt en av hennes studiekamrater dyker upp på sommaren i Österbotten och hur hanterar hon situationen när det visar sig att hennes käresta misstänks för att vara tjuvjägare av varg och också för att ha sålt små mängder knark till vissa av sina kompisar.  Bara misstankar men ändå. Vad är sant och vad är rykten?

Jo, en sak till! Mystiska skåpbilar har setts köra omkring i skogarna sent på nätterna. Är det tjuvjägarna, knarkhandlare, utländska inbrottligor eller Ähtäri djurpark som planterar ut vargar i Österbotten? Och hittas den försvunna älgjägaren, död eller levande? Hur går det för Evelina och hennes pojkvän och stämmer ryktena om tjuvjakt? Åker Vargen fast i en razzia och vem saboterar regelbundet vargkramarnas bilar för att inte tala om en planerad raid mot en pälsdjursfarm. Vem är Evelina lojal emot?

Som ni ser, grunden är lagd för tidernas TV-serie i Finland och nu förväntar jag mig att Yle Fem nappar på idén och låter en vässad penna utarbeta detaljerna.  Det mesta har jag skissat upp så det är bara att köra igång. Ett fett gage kan jag gott tänka mig för idén och vissa procenter när serien säljs till utlandet.

Skriver en som sparsamt ser TV och än mera sällan ser thrillers.

Det kan hända mycket i de österbottniska skogarna!

Naturligtvis, på Juthbacka marknad finns utrymmer för mycket spännande när mörkret infinner sig fredagskväll. Vem ringde vem, vem sköt, vem vägde fel och vem var alltför duktig värjfäktare? Och framför allt, vem eller vad sågs flyta förbi i ån?

Och vilken roll spelar de österbottniska ladorna i TV-serien? Jo, en ganska stor roll vill jag lova.

6 kommentarer

 • annepauline

  Åhh, så roligt! Jag lovar och svär att allt det där finns på riktigt i Österbotten! Du får allt spetsa till det lite, jägaren som försvann var en av höjdarna inom knarkligan ( han var också aktad ordförande för nykterhetsföreningen i byn ), hur som helst, han blev mördad, återfanns i ett kärr så småningom…ja, sen är det bara att spinna på. – Jag gick in i en lada i Österbotten för ett par år sedan, skulle liksom insupa atmosfären av gammal hölada. Vad låg där i ett hörn? Jo, flera använda knarksprutor. Jag hade väl tur att ”knarkarkvarten var” tom på pundare för tillfället. Så himla roliga är inte knarkare. Så lador har du helt klart användning av i din TV serie.

  • PJ

   Ha, ha…. Jag hade tänkt lägga in som slutkläm att läsarna av inlägget kan fylla på med egna små scenerier och det gjorde du självmant.
   Aj, se där, det kunde man inte tro om nykterhetsföreningens ordförande. Det var en tragisk död han fick för han var både aktad och omtyckt. Om det var han eller någon annan som var Vargen, det kan vi inte berätta för då försvinner spänningen i serien. Jag hade annars tänkt mig att han hittades under golvet i en lada men låt gå, ett träsk är också bra.

   Där ser man, jag är inte helt ute i ogjort väder när det gäller lador som tillhåll för diverse skumma typer.

 • annepauline

  …mystiska skåpbilar kör JÄMT omkring på nätterna i Österbotten. Har gjort så sedan 1935, hahaaa! Knarkgömman hittas däremot under golvet i en lada, journalisten är äntligen något stort på spåren och får sin bil sönderslagen. Journalisten får hotelser om att inte lägga näsan i blöt och han blir också sönderslagen men klarar sig med livet i behåll. Evelinas boyfriend har inte rent mjöl ( haha! ) i påsen och den tillresta studiekamraten är väldigt insyltad i både det ena och det andra… folket i stugorna ojas och vojas och byns skvallertant står bakom spetsgardinerna i köket och spanar både natt och dag.

  • PJ

   Där ser du, det finns hur många vägar som helst att föra handlingen framåt. Märkligt att denna TV-serie inte blivit gjord ännu!
   Studiekamraten blir kanske kär i Evelinas pojkvän samtidigt som hon lurar in Evelina på farliga vägar. Jag antar att studiekamraten är en hon men det vet vi ännu inte helt säkert. Naturligtvis, några skvallerkärringar ryms helt säkert med. De vet mera än vad man kan tro. Spetsgardinerna har inte fladdrat förgäves.

 • annepauline

  Har ingen annan läsare något tillägg till thrillern? Erik Forsling borde ha något riktigt rafflande att komma med tycker jag.
  På en annan blogg ( som nog är nerlagd nu ) startades en gång upp en liknande historia, många engagerade sig och skrev och det blev hur tokigt och roligt som helst till slut. På riktigt något som kunde ha blivit en bok. Eller TV serie.

  • PJ

   Erik är kanske på jobb, då brukar det bli tunnsått med kommentarer från hans håll.
   Jo, jag har också hört talas om liknande projekt men kanske lite mera strukturerat. I detta fallet borde någon sammanställa alla idéer och förslag. Fast på min FB har det förekommit en hel del vilda förslag på händelser och scenerier. Och filmmusiken är redan vald 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »