Allehanda

Emma hittar ett hem i Åre

”Vill jobba så litet som möjligt. För att hinna njuta och känna mig fri när jag är ledig” / Katie Fransson

Jag har alltid varit fascinerad av människor som gått sina egna vägar och haft en alternativ livsstil. Som denna Wallin i förra inlägget men det finns fler. Kanske för att jag själv tidvis levt ett ganska enahanda liv.

Här om dagen snubblade jag över ett program på Svt Play där Katie Fransson från Åre har byggt sitt eget lilla hem på hjul. 20 m2 stort men det är ingen husvagn utan ett spirat och isolerat hus som går att flytta. Byggt så miljövänligt som möjligt. Helt utan lån vilket gör att hon kan jobba deltid på affär och göra det som hon tycker är roligt och viktig, inte bara snurra runt i ekorrhjulet. En glad och positiv person med mottot: det ordnar sig alltid.

Jag tror mig ha sett denna Katie Fransson i verkliga livet men var, vet jag inte. Troligen på Urkult som hon lär ha besökt men jag kan inte placera henne. Jag sökte på nätet och hittade också ett radioprogram om henne som med fördel kan avlyssnas för att få ytterligare information om hennes livsstil. I programmet berättar hon bl.a. om sina resor men även om sin syn på jobb och fritid; en strategi som gör att hon kan välja det hon vill här i livet.

Programmet ”Emma hittar hem” är en serie där Emma Hamberg besöker människor med lite udda boenden och annorlunda stil på sina hem. En intressant programserie som jag kommer att se alla program av, både säsong 2 och 3. Tips från Rowan Tree Blog där jag hittade länken.

katies-hus-i-are
Katies hus i Åre. – Jag tog mig friheten att ta ett par print screens från TV-programmet.

katie-fransson
Häst har hon också tillgång till. Om den är hennes egen eller ej,  vet jag inte. Inte för att jag vet något om hästar och ridning men jag blev lite imponerad av hennes sätta ta sig upp på hästen för att rida barbacka.

4 kommentarer

 • Erik Forsling

  ”Inte för att jag vet något om hästar och ridning men jag blev lite imponerad av hennes sätta ta sig upp på hästen för att rida barbacka.” Det är många av oss som inte vet något om hästar, och alla förtjänar inte att bli kallade hästkarlar. Det har ju undertecknad ovedersägligen blivit, trots en skräck och fasa som jag visserligen har stoppat in i en mental garderob, men som jag kan, likt en magiker, associera fram. Ja, du vet, min överordiga kommentar för en tid sedan. Att rida barbacka är en konst i sig. I Texasfilmer gör ofta de förfärliga och blodtörstiga indianerna det. Många ryttarfolk genom historien har gjort samma sak, men med sadel, och senare stigbyglar, utvecklades i alla fall krigskonsten, denna mänsklighetens ädlaste ådra.

  Jag har aldrig ridit barbacka, men har suttit barbacka, en kort stund, bakom min lillebror, på en bondhäst som stod blickstilla. Ett fotografi var på gång. Jag gled lite, jag gled lite mer, och dråsade i backen. Den gamle vänlige halvalkoholiserade bonden som ägde hästen, där i det norrländska semesterparadiset, blev förfärad. Men det var ju inte hans fel.

  Hästar ska man akta sig för. De är stora. Får är mer hanterliga.

 • Ulla Maria

  Visst är det härligt och inspirerande med människor som går sina egna vägar. Emma hittar hem hade jag inte hittat på egen hand så nu har jag många program att glädjas av. Det här med play är verkligen käckt, man kan välja vad man vill se vid tidpunkt som passar. Ser annars inte så mycket på TV vilket dels beror på att jag har så mycket annat att göra och dels på att jag inte har funnit så mycket sevärt trots många kanaler att välja bland.

  • PJ

   Så roligt att jag kunde tipsa om nåt sevärt. Jag har inte tittat alla program än men av de jag hittills sett är detta det bästa. Radioprogrammet är också hörvärt.

   Annars är det en trend att allt fler lämnar det vanliga TV-tittandet och hellre ser på programmen via nätet. När man vill och har tid. Så är det helt för mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »