Resor

Kors och tvärs

Igår fallerade nätet på hotellet och jag fick ingen tillgång till Internet. De kunde bara beklaga i reception men lovade att det skulle fungera på torsdagsmorgonen. Själv hade jag kontaktuppgifter på nätet som jag inte kom åt via min dator. Tänk så mycket jag predikat om backup och så drabbas jag av detta. Det visar bara hur mycket man blivit beroende av nätet.

Gårdagen åtgick till stor del för besök hos bekanta och därom finns inte mycket att orda av allmänt intresse. Jo, jag åkte en hel del buss på min 72-timmarsbiljett. Nytt för mig är att de flesta nu har JoJo-kort för att betala sin resa med på stadsbussarna. De för bara kortet mot en kortläsare och så får de grönt, så är att resan betald. Idag kan man inte handla biljet ombord på stadsbussarna i Malmö.

Jag besökte också antikvariat och hittade då, till in stora glädje, den andra boken av Pelle Molin som jag sökt, nämligen Ådalen Poesi. Jag satte mig ned på ett ställe för att dricka en öl och fiskade då fram boken för att jag ville se hur den börjar. Jag blev inte besviken när jag läste det första kapitlet. Vilken formuleringskonst, vilka målande beskrivningar av natur och människor, alla gammaldags ord han använde. Det är prosa han skriver med samtidigt är det poesi; jag förstår varför boken heter Ådalens Poesi. Det borgar för en läsupplevelse i höst.

Jag letade också en grav där jag tänkte lägga en ros men den hittade jag inte enligt det tips jag fått. Vet man inte ungefär var graven finns är det svårt. Man kan irra omkring i timtal utan att hitta rätt. Så gick det denna gång.

En del av mina äldre bekanta i staden har gått bort, sådan är tidens gång. Jag roade mig också med att i förbifarten försöka hitta gamla butiker, restauranger och andra ställen jag frekventerade och mindes från den tid jag bodde här. Jag kan bara konstatera att många ställen är borta, har bytt namn eller så ser det helt annorlunda ut. Det har hänt en hel del på de snart 14 år som jag varit borta från staden för att inte tala om när jag först kom hit på 1970-talet. – Skulle jag kunna tänka mig att flytta tillbaka hit? Ja, utan tvekan om bara rätt jobb fanns.

Det finns många illvilliga rykten om Malmö och visst finns det problem på sina håll av olika orsaker men staden är ändå ett fynd vid sundet. Närheten till havet, Ribban, kanalen runt innerstaden, Möllevången, alla parkerna, det härliga skånska landskapet som finns bara en kort körsel bort med bil, Köpenhamn vid horisonten, kontinenten når man på några timmar. Vill man resa finns ett stort urval att välja mellan, man är alltid nära världen. – Tänk om man kunde få det bästa av två världar, sommaren i byn, resten av året i Malmö.

I byggnaden till höger brottades man på 70-talet, sedan blev den saluhall och nu huserar Netto där. Till vänster en annan turist på vandring i staden.
En stund med läskande öl och en läsupplevelse
Så här ser det ut utanför mitt hotell på torsdagsmorgonen. Tält på rad som väntar på morgondagens inledning av Malmöfestivalen.

 

 

4 kommentarer

 • Maclindhe

  Haur man sitt Malme haur man sitt varlden,,. men det är ju trevligt att se stan från cyberspacen också! Sicken tur att du fick anslutning igen. 😉

 • annepauline

  Malmö är en trevlig stad, Köpenhamn likaså. Jag har ju roat mig med att åka Hurtigruten i sommar. Det var en enormt fin resa. Vi började resan i Bergen. Bergen är en väldigt trevlig och vacker stad. Vi var där två dagar men jag kunde lätt ha stannat där två dagar till.

  • Don PJ

   Hurtigruten hade jag också väldigt gärna velat åka och kanske jag gör det en vacker dag. Vackra vyer bjuds säkert. Bergen har jag inte besökt men staden är kanske bra som start på kryssningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »