Livet på landet,  Upplevelser

Påsklördag och sega brasor

Som seden är i Österbotten bränns det påskbrasor, stora som små, på påsklördag. Föreningar och byalag drar ihop en stor rishög som under kvällens lopp antänds och förväntas brinna med ystra lågor upp mot en mörknande himmel med fullmånen hängande i öster. Grillkorv, kaffe med dopp säljs och är man riktigt påhittig steker man plättar eller gräddar våfflor. Allt för att glädja folket och förstärka kassan.

Det finns dock ett par aber, enligt min mening. Riset i påskbrasan bör inte vara dyngsurt och helst bör man ha ett eller annat hemligt knep som gör att brasan brinner med full styrka den första timmen. Det kan vara vad som helst, snustorr halm till diverse kemikalier som alstrar rök eller animaliskt fett. Bildäck lär vara förbjudna att gömma i denna brasa men förr i världen var de populära effekthöjare i påskbrasan. Vindriktningen spelar också stor roll. Helst bör man inte antända brasan i lä.

En annan sak är att i stort sätt alla påskbrasor antänds vid samma klockslag; i år kl. 19. Ganska dumt med tanke på att då hinner det bilburna folket som jagar påskbrasor bara se en eller max två brasor. Hade det däremot varit större spridning av klockslagen för eldningen, kanske t.o.m. en samordning, hade de som vill se flera brasor haft en möjlighet att bila runt och se kanske tre eller fyra brasor och naturligtvis köpa både korv och kaffe på alla ställena. Win-win för alla.

Jag besökte Oravais där de kostat på sig att bränna två brasor. En vid hamnen, den andra vid ungdomslokalen. Båda brann si så där när jag behagade infinna mig.

Klocka sju stålade solen ännu med full kraft vilket förtog en del av påskbrasans magi. Bättre hade varit en timme eller två senare när också fullmånen gled upp över skogen i öster.

Det fina är dock att man får träffa folk och prata borta en stund. Förhöra sig om sakernas tillstånd och klaga på vargen och vintern som är envis.

Vi i Österbotten är inte ensamma om att bränna påskbrasor. Bl.a. på västkusten i kungariket bränner man påskbrasor och där är det riktiga tävlingar om vem som har de värsta brasorna. Där kan man t.o.m. ta till nävarna för att hävda sin påskbrasa. Det gick ett tv-program om detta för ett par år sedan.

Senast idag läste jag på Aftonbladet om Smögens påskbrasa som objuden brunnit ned redan på natten till påskaftonen. Ett dåd utfört som kan jämföras med eldandet av bocken i Gävle. Folket i dalen var dock inte försagda utan, på nolltid, med gemensamma krafter samlade man ihop en ännu större hög med lastpallar än den tidigare försmedliga nedbrunna tronen av lastpallar. Tydligen kör man där med lastpallar som huvudingrediens i brist på gran och tall. – Ett tips till de österbottniska brasbrännarna: blanda lastpallar med ris och fett!

Jag körde hemåt i den vackra kvällen. Månen steg upp i öster, god och glad. Lite trafik på skärgårdens vägar, långsam skymning, en föraning om långa, ljusa sommarkvällar.

(En kul grej var att en liten tjej vid Båthamnen i Oravais hälsade mig välkommen med handslag.)


Skärgårdens grankrig 

Revanschen efter vandalernas dåd: Rekordpåskbrasa 

 


Så här såg Fjärden i Oravais ut klockan sju ikväll.

Här går eldmästaren till aktion: mera fyr i brasan!

Själv åt jag en delikatess med rom. Mycket god!

Brasan vid ungdomslokalen brann långsamt.

Vid kaffestugan gick solen ned i väster, trött på all eld och rök.

I Kärklax hade de flesta redan gǻtt hem när jag passerade. Brasan var ett minne blott.

Hemma i byn hängde månen stum i öster.

10 kommentarer

 • Erik Forsling

  Helt apropå. Kan bara konstatera att jag till dags dato haft totalt fel i mina förutsägelser rörande Googleloggan. Hittills denna påsk har det bara varit just originalloggan. God fortsättning på påsken önskas bloggägaren, nu när denna helgens mörka sida tippat över till den ljusa.

  • PJ

   Jag gjorde ett tappert försök att sikta varg men nada. Sakta körde jag över Öj-skatbron men inte den minsta tass syntes till på isen. Jag misstänker att påskbrasorna skrämde bort dem. Hädanefter borde det brännas brasor varje kväll!

 • Erik Forsling

  Men nu du P.J.!

  Idag, 3/4 uppmärksammar Google John Harrissons 325-årsdag. Så nu kan du enkelt även läsa om världens första fungerande marina kronometer genom en enkelknapptryckning, utan att ens behöva söka själv. Njut av att känna hur du fylls av bildning.

  • PJ

   Se där, nu vaknade de allt till liv. Jag sammanblandade först George Harrison, han som var medlem i Beatles, med denna John. Där fann ju också John Lennon. Nåja, rätt snart uppdagade jag min lilla tankefadäs när jag noterade 325-årsdagen. Denna kronometer (H4) som Harrrison konstruerade var mycket dyr och hade en felmarginal på ca. 3 km. Detta att jämföra med dagens mobiltelefoner som har en felmarginal på några meter och kostar en struntsumma jämfört med den tidens underverk.

   Jag kom också att tänka på författaren Frank Harris (f. 1855) som jag har i min bokhylla.

 • annepauline

  Vackra skymningsbilder men påskbrasorna verkade ha lite svårt att ”ta sig”. Jag kommer ihåg hur man luktade rök när man eldat påskbrasa. – Här hittade jag inte memma i en enda affär i år, nära katastrofläge ( för mig ), jag hittade inga påskkort heller. En gammal bekant från Finland skickade påskkort till mig och jag skulle ju skyndsamt köpa ett och skicka tillbaka. Men tji fick jag, hittade inget påskkort fastän jag var och letade i tre, fyra olika affärer. Ur led är kungariket, ingen memma och inga påskkort.

  • PJ

   Ja, brasorna i Oravais var inte så ivriga och röken behövde man inte bry sig om. Med växlande vind kan det annars bli lite hur som helst med röken och ibland hinner man inte undan. Så icke i år. Äsch, sådan otur du hade, varken memma eller påskkort. Och naturligtvis ingen brasa heller? Men någon småhäxa fick du kanske besök av?

 • annepauline

  Förstås ingen brasa. Och kan du tänka dig, jag hade köpt lite smågodis enbart med tanke på att någon liten häxa kanske hade vägarna förbi, men nix! Inte en enda häxa! Inte hos mig och inte i grannskapet heller. Nog var det ju konstigt, påsken verkar vara totalt avskaffad i kungariket, undrar när det hände?

  • PJ

   Så synd att det blev så när du bjudit till och allt. Samma hände mig flera år i rad för ca 5 år sedan men de senaste åren har de kommit, småhäxorna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *