Allehanda

Porträtt

På fotokursen i måndags gjorde vi en utflykt upp på Grannasberget. Landskapsfotografering stod på programmet och jag lyckades så där halvbra. Principerna och inställningarna för porträttfotografering fick också en genomgång och vi bildade par där vi skulle ta porträtt av varandra och testa oss fram med olika inställningar och bakgrunder. Mäster Johan stod naturligtvis för de bästa resultaten men några hyfsade porträtt av en grannbyspojk fick jag.

Det gäller nu att öva och testa, vilket är roligt. Någon modell för porträttfotografering har jag inte förutom mig själv med stativ och självutlösare men det är inte aktuellt eftersom jag kom att tänka på fåren i hagen på andra sidan vägen.

Några av ungfåren är rädda och springer iväg för minsta misstänksamma rörelse medan ett par av de äldre tackorna mer än gärna kommer fram till stängslet för att få gräs och buskar eller för att bli kliade bakom öronen. Så de njuter när jag kliar dem bakom öronen. De kan stå i trance flera minuter efteråt. Detta gör att jag kan använda dem som tacksamma (hi, hi, tacksamma) modeller för mina porträttexperiment. Skarpt fokus på huvudet och suddig bakgrund.

2015-09-21 Får
Här poserar tackan Belinda, som jag kallar henne. Bilden är inte bildbehandlad förutom förminskad i storlek.

0 kommentarer

 • annepauline

  Belinda är en alldeles utomordentligt tjusig fotomodell. Du får tacka ( hehe ) henne för att hon ställde upp som modell och klia henne lite extra även från mig.

 • Ellen

  Ikväll hade fotoklubben jag är med i start för redigeringskurs. Photoshop alltså. Vet inte om jag blev så imponerad….Jag försöker att redigera mina bilder så lite som möjligt, rätar ut och beskär när det behövs. Har hittills använt mig av Picasa som, hittills, har haft dom verktyg jag behöver. Ska inte såga ps totalt, det finns mycket att lära så jag kan ändra mig! Nästa helg är det ny kurs, då ska vi lära oss kamerans inställningar. Då ska jag förhoppningsvis gå från auto till manuellt :). Fast i helgen ska jag efter tips ställa in kameran så jag kan fota blodmånen/supermånen. Får se hur det går! Hur som helst: foto är himla kul!

  • PJ

   Fint att du är med på fotokursen, alltid lär man sig något. Plus att det är roligt att träffa andra som är fotointresserade. Jag redigerar nästan alla mina bilder och då i Photshop Elements, ett program som följde med kameran. För att riktigt kunna dra nytta av redigering är det bästa att ta bilder i RAW-format. Då ser du stora skillnader. Själv tar jag bilder både i RAW- och jpg-format något som i nuläget kanske är onödigt eftersom mina vanliga bildvisningsprogram i Windows 10 också kan visa RAW vilket inte var fallet i Win7.

   Supermånen hade jag också tänkt fota. Håller tummen för att det inte är mulet.

   Du har annars många fina bilder på din FB-sida och fler lär det väl bli om du går kurs. Du har ju också så nära till fjällen med underbara landskap och motiv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *