Allehanda

Nostalgi

Det är märkligt vad en enda låt kan väcka minnen. Av en händelse snubblade jag över Bo Hanssons ”Utflykt med förvecklingar” och snart kom minnen som dyningar in mot stranden. Minnen som man nästan glömt bort.

I mitten på 70-talet flyttade jag till Malmö och ganska snart köpte jag en grammofon och mina första två LP-skivor. De var Bob Dylans ”Greatest Hits” och en skiva med Hurriganes. Senare, kanske i början 80-talet, kom också Bo Hanssons LP ”Ur Trollkarlens Hatt” att ingå i min samling. På denna skiva fanns ovannämnda nostalgilåt. Ungefär samtidigt måste min Merit Hemmingson-period inträffat.

Jag har inte spelat skivan på minst 10-15 år, därför blev det ett glatt återseende på YouTube när jag hörde denna låt. Den är storartad och gångbar även idag. Varför jag gillar låten vet jag inte men kanske det beror på att 01.55 kommer en tempoväxling. Den borde få en renässans.

Jag skall inte redogöra för alla minnen och händelser kring denna låt men jag minns regn och tung grönska, varma kvällar, glänsande gator, våta gräsmattor, doften av blöt jord. Promenader genom Pildammsparken, dunkla skuggor från bokar och pilträd, kvällar på Pireus. Varför jag minns regn i samband med denna låt är inte lätt att förklara. Det är  något som bara  kom. Något kompakt, grönt och vått. En midsommarafton?

Jag blir både glad och nostalgisk när jag hör denna låt.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=HkkpschVGSs]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »