Allehanda

Om att söka det positiva

I dessa tider med ekonomiska problem, uppsägningar, ständigt gnäll att det inte finns pengar till någonting kan man lätt bli deppad och se allt i svart. Visst vet jag att blir man utan jobb så kan det kännas jobbigt med pengar, osäkerhet inför framtiden och blir man långtidsarbetslös är det riktigt svårt. Trots det hittar de flesta ett nytt arbete förr eller senare. Det kan t.o.m. bli så att de som blivit av med jobbet hittar ett nytt som är bättre än det som de blev av med. Det har jag hört talas om många gånger.

Det gäller att inte gräva ned sig i svarta tankar för då blir det svårt att åter ta sig upp. Hur märkligt det än låter borde man i stället se möjligheter i varje svårighet. Det var ett påstående som framhölls flera gånger under en Lean workshop som jag deltog i senaste veckan. Det kan låta hurtfriskt och flummigt men det ligger ganska mycket sanning i detta påstående. Det gäller att inte se förändringar som en ständig fiende utan något man kan utnyttja. Det gäller att ha positiva tankar, att klura ut vad som är bra i en svår situation och sedan utveckla det.

De människor jag beundrar mest är de som går sin egen väg trots att det inte alltid är dans på rosor. Ett exempel är Jonna Jinton, min favoritbloggerska. Hon hoppade av en utbildning och bosatte sig i en liten by i Norrland bara därför att hon kände så. Trots att det inte alltid är lätt för henne så har hon lyckats över förväntan och hennes liv är rikt, kanske inte på pengar men på upplevelser, kreativitetet och uppskattning. Att alla skall ha en utbildning tas för givet av de flesta men hon har en annan syn på detta. Jag länkar till hennes inlägg om detta: Tankar om utbildning. Hon lever ett liv som många skulle vilja men få vågar pröva.

En annan är Taiye Selasi, årets litterärar fenomen som hon beskrivs i Sydsvenskans artikel ”Hemma överallt – och ingenstans”. Hon avbröt också sina studier men valde att bli författare. Vem skulle inte vilja det? Skriva böcker som många läser och uppskattar. Hon vågade bryta med en utstakad väg för att istället ta ett stickspår som hon inte visst vart det förde men hon litade på sin känsla. Det borde vi göra lite mera till mans och kvinns: lita på magkänslan.

Jag menar inte att avbryta studier är något universalmedel för framgång, tvärtom kan rätt utbildning föra till stor tillfredsställelse i livet men det kan ibland behövas tvära kast i livet för att komma rätt.

Detta bara som ett par exempel på personer som självmant vågat kasta sig ut i ovisshet. Att bli arbetslös är också att bli utkastad i ovisshet men något som också kan ge oanade möjligheter att gå vidare i livet.

Som sagt, det gäller att ha positiva tankar, att vara inställd på att hitta det som kan gynna en själv utan att för den skull trampa på andra. Den 14 november har Tomas Gunnarsson från kungariket föreläsning i Den lyckliga staden på ämnet ”Att överlista Jante – om konsten att lyfta sig själv och andra”. Naturligtvis har jag anmält mig till den föreläsningen för man har alltid nytta av alla positiva tankar och rörelser som dyker upp. Varför umgås med negativa människor, finna sig tråkiga situationer, utsätta sig för dåliga vibbar när man kan ta intryck av positiva bloggar likt Jonnas, läsa om framgångar som Taiyes eller höra en föreläsare som vill förpassa Jantelagen till evigheten. Har ni förresten läst boken ”En flykting korsar sitt spår” av Axel Sandemose där Jantelagen skapades? Om inte, så gör det!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=zRkd7VH9wkY]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »