Allehanda

Än slank det hit och än slank det dit…

Naturligtvis är det en fördel att vara slank och smidig. Inte minst när skosnörena skall knytas. Slank, vilket fint ord!  Det finns flera synonymer men bäst är smäcker och gracil. Ha, ha, gracil! Jag gillar ordet gracil!

Vikten går upp och den går ned. Mest upp med åldern. Ned om man drabbas av olämplig sjukdom som i värsta fall kan vara dödsbringande. Eller så gör man själv tappra försök att medels motion, kost och glatt humör reducera ”den personliga packningen” som en bekant skrev på sin blogg. Hon har gått all in och lyckats. Snart bär det av på långresa med betydligt mindre totalvikt.

Någon gång före jul noterade jag ett visst stön när jag knöt skosnörena. Ett säkert tecken på att något var fel. Något annat var kanske inte att vänta efter att jag lämnat ett relativt rörligt arbete till förmån för pension och ett liv som friherre. När man största delen av tiden är hemma finns också kylskåpet otäckt nära. En godbit nu som då avnjöts helt i onödan. Noterades i ett tidigt skede.

Idealvikten för mig ligger någonstans kring 80-85 kg. Jag är realist och där är målet. Jag har några kilon att jobba bort, men inte helt ouppnåeligt.

Vid nyår avges löften om ett bättre liv, sundare vanor och en ny människa. Stod jag över. Löfte är tvingande, mål är mål. Jag har ett mål!

Motion varje dag är ett verktyg. Rask gång i första hand och när våren infinner sig, cykling. Vid usligt väder konditionscykel. Fast det har jag inte behövt använda ännu men kommer att sättas in om resultat inte infinner sig.  Något annat är skogsarbete.

Kost: morot och vitkål! Mitt eget påhitt. När suget sätter in efter något ätbart är det bara att i kylskåpet grabba tag i en morot eller en bit vitkål. Kanske inte någon direkt gourmethöjdare men mättande och nyttigt. Annars vanlig husmanskost.

En viktig sak är att får allt på papper. Regelbundna anteckningar om vikt, blodtyck och aktiviteter. Svart på vitt. Händer inget eller siffrorna ökar i fel riktning, då vet man vart man är på väg.

Ett problem för mig har varit spökdrömmen för drygt två veckor sedan när jag sparkade foten i väggen och fick en rejäl skada i foten. Ännu känner jag smärta i foten när jag går längre sträckor. Därför har jag beslut om ett mera stillsamt liv några dagar och låta läkningen ha sin gång för att sedan succesivt öka min motionsmängd.

Spöket som angrep mig i drömmen var en tjockis men jag vet inte om ett slankt spöke är så mycket bättre. Spöke som spöke.

Vad är ert bästa verktyg för att hålla vikten, slank eller inte?


Fett avslöjande om nödvändigheten att skärpa mig 

Munsala vinterväg
Munsala

 

 

5 kommentarer

 • Anne

  Härligt foto!
  Jag har inte behövt tänka på vikten alls så några knep har jag inte. Däremot skulle jag behöva något för nu märker även jag att åldern helt klart påverkar ämnesomsättningen 😉 Inga större bekymmer men några kilo skull nog behöva bort. Förr om åren var jag smal för att inte säga mager (slank 🙂 ) utan att göra något alls för att det skulle vara så. Tvärt om så vande jag mig vid att kunna äta precis vad som helst – lite att avvänja mig från nu 😉

  • PJ

   Tack! Fina färger på himlen igår em.
   Vissa har förmånen att få äta vad som helst och hur mycket som helst och ändå hålla vikten eller tom vara mager. Något måste det ha att göra med generna. Själv var jag också smal och nästan lite spinkig i unga år men det är historia nu. Men jag har ett program och en målsättning. Jag är på väg.

 • fritidsbloggenblog

  Så vackert foto!
  Att cykla är alltid roligt, då får man se runt sig på samma gång och njuta av nerförsbackarna. Det fungerar ju inte lika bra inomhus.
  På tal om spöken, så undrar jag just om det finns några? ?

  • PJ

   Ja, en fin himmel med rätta färger.
   Cykling är bra, det kommer nog när vägarna blir bara och värmen återvänder. Kameran får hänga med.
   Spöken? Nej, det tror jag inte förutom i drömmen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »