Livet på landet,  Upplevelser

Picknick på Gammel-Ahlnäs

Igår lördag på en av sommarens kanske bästa och varmaste dagar så ställdes till med picknick vid hamnen på Gammel-Ahlnäs här i byn. Det var ingen ersättning för byadagen som annars brukar hållas i juli utan ett mera spontant tillfälle med kort varsel och små medel. En grill, några bänkar och glatt humör var det enda som behövdes. Grillad korv och annat man ville förtära en sådan fin dag tog man med själv.

Något program fanns inte utan det fick vi stå för själva vilket betydde mycket prat och skratt. Inget hade dock hindrat att någon tog ton eller berättade en god historia men det får kanske bli nästa gång, nästa sommar. För visst vore det fint med ytterligare ett tillfälle att träffas i byn? Picknick bara så där när någon får lust och tar initiativet. Annonsering via Facebook och djungeltelegrafen. Platserna kan variera men visst är Gammel-Ahlnäs ett fint och lämpligt ställe. Dock är antalet parkeringsplatser starkt begränsade (de som finns är till för de som hyr båtplatser) så bäst är att ta sig dit med apostlahästarna, cykel eller sjöledes med ett eller annat flytetyg.

Annars är byadagen i juli det stora evenemanget i Oxkangar, något som i år ställdes in på grund av pandemin. Kring nyår bjuds det också på Nyårskaffe vilket är ett välkommet avbrott i vintermörkret och starten på ett nytt år. Byarådet arrangerar dessa två tillfällen och hade kanske också ett finger med igår.

Nya bekantskaper gjordes och frodas kanske bäst under sådana små omständigheter. Man hinner prata och umgås på ett helt annat sätt än vid stora evenemang. En lyckad stund igår nere vid hamnen på Gammel-Ahlnäs som också kallas ”Skatan” sedan gammalt. Alltså inte fågeln skata utan platsen. Jag citerar från Wikipedia: ”Skata är ett fornsvenskt ord som betyder topp, yttersta änden, något som sticker ut, och används relativt ofta i ortnamn bland annat för vissa formationer (uddar) i skärgårdar” Ordet finns i orts- och platsnamn både i Finland och Sverige.

Vi tittar på några bilder!

Folk började samlas. Kanske ett tjugotal mötte upp förutom de som skulle ut till  sina sommarstugor och som stannade upp för en pratstund.

Som synes lagom mycket folk och trevlig stämning.

Bara glada miner kring bordet som finns där hela tiden, redo för alla tillfällen. Jag brukar ofta gå hit på mina motionsturer och sitta och meditera en stund. Igår gick jag hem via Småhällorna och där träffade jag på en liten orm. Det verkar vara ett gott ormår i år. På Gammel-Ahlnäs var det dock ormfritt.

Några barn fanns också med och naturligtvis skulle det badas. En litet men naggande gott badställe finns med omklädningshytt.

Den som ville kunde ta med egna stolar. Eller filt för picknick i ordets ursprungliga betydelse.

Någon trängsel var det inte fråga om vilket är bra i dessa tider med pandemin.

Längre bort i bild, i Bockholms sund, var det livlig båttrafik hela eftermiddagen på väg till eller från Hellnäs med stor småbåtshamn och Hellnäs Grill och Glasskiosk. Även via Inre sundet (Ahlnässund) kom också som synes en och annan större båt.


Oxkangar på Facebook – Gå in och gilla sidan så får du löpande reda på vad som  händer i Oxkangar
Anslagstavla i Oxkangar med omnejd – En nystartad Facebook-grupp som främst är till för att sälja och köpa saker och ting.

Picknick – Wikipedia

4 kommentarer

 • Wesber

  Men jag känner ju inte igen en endaste människa förutom på ett foto. Där sitter väl i alla fall Johanna B, Greta, Stig och Elsa. Och det större barnet i vagnen ger jag mitt huvud på att det är Kents barnbarn, för det är en kopia av honom som liten. Men vem alla dom andra är har jag inte en susning, kan en av männen på ett foto vara Mikael V son, är väldigt lik honom som yngre. Hur som haver, kanonfina foton. Tummen upp.

  • Per

   Du har rätt angående de som du känner igen. Även detta med barnet har du rätt och det blir jag faktiskt lite imponerad över. Att du kan se likheten. Däremot fanns inte någon son till Mikael V med. Du har nog varit borta för länge för att känna alla. För mig fanns också några nya ansikten som jag inte sett tidigare.
   Om du kollar din epost skall jag skicka dig ett intressant foto för dig att fundera över.

 • Annepauline

  Så trevligt och gemytligt det ser ut. Jag undrar varför man inte har något liknande i andra byar. Spontana träffar i all enkelhet skapar ju gemenskap.

  • Per

   Detta var första gången i vår by att det blev en sådan spontanträff utan alltför stor förberedelse. Annars förekommer nog diverse privata fester. Vi får se om det blir en uppföljning. Men kul var det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »