Allehanda

Hej, Hei

I våra köplador sitter ofta unga tjejer vid kassorna och bokför våra inköp och ser till att vi betalar. ”Har du Plussa” frågar de uppfordrande i en av landets monopolkedjor. Tänk om de istället skulle säga: ”Vill du pussa?”. Det skulle vara betydligt trevligare än denna trista uppmaning att registrera mina inköp för några futtiga poäng på deras förmånskort.

En sak jag lagt märke till är sättet dessa tösabitar i kassorna brukar hälsa när de kastar en kort blick på mig innan de kastar sig över kolonialvarorna jag radat upp på bandet. Det kommer ofta ett klämkäckt och snabbt ”hej, hej”. Man får nästan känslan av att de levererat den obligatoriska hälsningsfrasen ungefär som om jag var på väg bort från kassan.

Nu är hej samma på finska men stavas då hei. Så man vet inte riktigt vilket språk de pratar när de hälsar med hej. Annat vore det om de sade ett purfinskt ”terve” eller ett äktsvenskt ”tjenare”. Kanske de fått instruktioner om det neutrala och snabba hej, hej.

Själv brukar jag alltid svara ”hejsan” för det finns inte i finskan och markerar att jag vill bli betjänad på svenska. Nåja, de flesta av personalen i kassorna i provinsen kan både svenska och finska så det blir sällan problem.

Hej, hej, nu blir det bingen för mig!

PS! Så här i efterhand kom jag att tänka på ordet ”Tjenare” i svenska språket. Används det fortfarande allmänt och alls av dagens ungdom? Det känns lite gammalmodigt.

Lingonen håller på att mogna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »