Allehanda

Se kvinnor och trafik…

Igår blev jag förnärmad, stött i kanten, sur på tanten, uppbragd. Tanten, ja, det var en ung kvinna i sina bästa år med höga stövlar, sminket på plats och klädd enligt senaste mode.

Jag har en ära i att bete mig korrekt i trafiken mot fotgängare och cyklister. När jag gör en högersväng kollar jag alltid om någon är på ingående på skydds- och cykelväg. Jag vrider på både huvud och kropp för att se så att ingen korsar min väg. Det gjorde jag också igår när jag var på tur till provinshuvudstaden med Brunte. Men vad gör det nervösa fruntimret trots att jag stannade på betryggande avstånd från henne när hon gick ut på skyddsvägen; hon pekar med två fingrar mot trafikljusets gröna gubbe för gående  (nästan som  en Hitler-hälsning) och tittar på mig. Precis som om jag inte sett varken henne eller hennes gröna gubbe. Jag blev sur, inte med detsamma, utan en stund efteråt. Vad menade hon?

Av en händelse snubblade jag över följande citat på nätet.  Det lindrade min nesa efter att den arma människan orättmätigt försökt tillrättavisa mig. Istället får jag väl huka mig när jag får arga kommentarer från kvinnliga läsare över att jag sprider fördomar. Det bjuder jag på för sista meningen i citatet var enastående rolig. 🙂

Citat ur körkortsbok år 1920:

De som vållar bilisten de största bekymren, äro dock lekande barn och nervösa fruntimmer.
De förra äro under lek både blinda och döva.
Att signalera åt dem hjälper i regel ej, och ofta komma de framrusande så nära vagnen att signalen icke blir av betydelse.
Där man väntar sig lekande barn såsom vid skolor, lekplaner etc,
bör man endast köra fram med yttersta varsamhet,
ty man kan sällan hjälpa sig med annan manöver än att stoppa vagnen.
Damer är ofta lika svåra som barnen, ty vid en hornsignal tappar de ej helt sällan koncepterna.
Att de efter att ha passerat trefjärdedelar av gatan utan vidare vända för att nå den gångbana de nyss lämnat är intet sällsynt.
Ja två, tre gånger kunna de springa fram och tillbaka framför bilen.
Stanna och låt dem komma upp på gångbanan! Handla i övrigt som vid möte med spårvagnar.

Hos Pølsemannen får man alltid en korv att lugna nerverna med

0 kommentarer

  • Chorizo

   Jag borde gett henne en hornsignal enligt den gamla körkortsboken. Men hon hade väl helt tappat koncepterna då och sprungit två, tre gånger framför bilen utan att veta vart hon skulle. 🙂

  • Chorizo

   Rubriken var aningen provokativ, det får jag erkänna, men vad gör man inte för att få kommentarer, arg eller mindre arg. 😉 Visst finns det kvinnor som också är goda chaufförer och trafikanter, annat skall inte sägas. Körkortsboken från 1920 var ändå kul trots att den drog alla kvinnor över en kam.

 • Shirouz

  Jag smålog här och vet inte riktigt om jag ska säga vad jag muttrar när jag far fram i trafiken, dock på cykel…. Men så kvinntimmer jag är så hörs jag ofta muttra ”Kärringer och höns, kärringer och höns…” Men! I begreppet ”Kärringer” ingår både män och kvinnor, jag är generös med min könskvotering där 😉

  • Chorizo

   ”Han kör som en kärring”, det uttrycket har jag också hört. 🙂 Så jag håller med om att det även omfattar manfolk. Och alla kvinnor kör inte heller ”som kärringar”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »