Allehanda

Inga cirkuskonster på vägarna!

Ibland blir jag sittandes långa stunder som jag slösar bort på roliga, dråpliga och ibland rent ut sagt livsfarliga klipp på YouTube och Facebook. Det är folk som begår dumheter, olyckor, skojiga och farliga djur, krockar med både bil och annat, som till exempel motorcyklar och mopeder. Speciellt de ryska krockvideorna är otroliga. Otroligt hur mycket dumt folk det finns! Och ungdomar kan utsätta sig för stor fara med sina upptåg och påhitt.

Igår kväll hade jag ärende till skärgården längre utåt. Så säger vi, utåt, och då menar vi allt vad som är väster om Oxkangar och då främst Maxmo skärgård. Åt andra hållet, österut, säger vi landet och menar fastlandet och det som är öster om Hellnäs bro.

Alltnog, på väg hem såg jag på avstånd en moped som uppförde sig konstigt. Eller rättare sagt den unga mopedisten. Körningar av och an på vägen, ibland på höger sida, ibland på vänster sida av vägen. Ett snurrande och surrande. Paradnumret var att köra en sträcka på bakhjulet med framhjulet högt upp i luften. Ynglingen verkade inte se att jag kom farandes med bil utan fortsatte med sina cirkuskonster. Jag saktade ned farten och fann mig föranlåten att ge signal med tutan och då verkade han lugna ned sig och körde till sidan. Trodde jag, för när jag sedan skulle köra om honom med god marginal så svänger han plötsligt till vänster rakt ut i min körriktning. Han lyckades i sista halvsekunden väja för att bli överkörd men nära var det.

Felet var helt och hållet mopedistens men hur roligt skulle det ändå ha blivit för mig att köra på någon och i värsta fall skada någon svårt eller till och med han skulle ha avlidit. Ungdomligt oförstånd men det visar också hur lätt det är att råka ut för en trafikolycka när man minst anar det. Denna gång var turen på vår sida, mopedistens och min, men jag gormade en hel del under fortsatt färd.

Motorcykel Kyroboas i Kimo

Detta är ingen moped utan en motorcykel av märket Jawa, tror jag. Stället är Kyroboas i Kimo där Oravais Teater kör sina sommarföreställningar. Men anledning av en kommentar i föregående inlägg så återspeglar inte bilden publiktillströmningen. Bilden togs just som de första åskådarna kom.

2 kommentarer

 • annepauline

  Visst finns det roliga klipp på YouTube att kolla på! Ett av de roligaste är djur som äter sig berusade på jästa amarulafrukter. Kolla på den! – Så otäckt med den här ynglingen som var nära att ställa till det i trafiken både för dig och sig själv. Kanske blev han irriterad för att du tutade på honom och skulle visa en extra cirkuskonst. De tror de är odödliga men det är de inte. Här håller de på med så kallade chicken race. Två bilar kör i hög hastighet rakt mot varandra och den som först väjer undan är en ”chicken”. Den här ”leken” har orsakat både dödsfall och svåra personskador när ingen har väjt undan utan bilarna krockat front mot front. Det är som du skrivit, livsfarligt att bege sig ut i trafiken och ännu livsfarligare om man har oturen att råka på såna här marodörer. Kanske inte så farligt att flyga ändå, uppe i luften kan man i alla fall inte köra i diket…

  Några yngre personer ses gå in till vridläktaren men nog verkar de flesta vara mer än sexti plus.

  • Per

   Haha, aporna var mest på snusen, verkade det som. Emils griseknoe hade också passat in i gänget. Älgar lär också bli berusade av äpplen, har jag hört. På tal om älgar så såg jag igår live älgar på ”Den stora älgvandringen” Fast de låg mest i riset.

   Man blir lite skakad när olyckan lurar runt hörnet. Märkligt ändå att det sker så lite olyckor som det gör med tanke på mängden trafik, hög fart, trängsel och rattfylleri. Eller trötthet. Det sista brukar jag vara uppmärksam på så att jag inte nickar till ett ögonblick. Hellre tar jag en kort tupplur på första bästa parkeringsplats.

   Jo, jag känner till chicken race, en lek men både eget och andras liv. Ungdomstiden kan vara en vild tid när mycket skall testas och ibland går det över styr, något som bittert får ångras.

   Sexti plus är nästan alltid i tid så det kan bero på det. Mest är det medelålders och äldre men även yngre människor kan ses i publikhavet. Vridläktaren brukar för det mesta vara full.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »