Allehanda

Irving Penn har inte bara beundrare

Förra fredagen, innan festivalyran riktigt kom igång i Malmö, gjorde jag ett besök på Moderna Museet. Irving Penns fotografier hängde på väggarna i första våningen. Jag hade fått ett tips och ville se hans bilder. Visst var han en skicklig fotograf men ändå lämnade han mig ganska oberörd. Intressant då var porträtt av kända personer; vissa kände jag igen genast, andra fick jag fundera lite på. Anaïs Nin visste jag genast vem det var, trots att hon såg så annorlunda ut, men Ingmar Bergman dolde sina ögon, vem är han, funderade jag?

Ikväll hittade jag en fotoblogg med många av hans bilder, även i stort format, och efter att jag scrollat och kollat en god stund steg hans bilder i värde för mig. Utan tvekan en stor fotograf. Jag vet inte varför jag inte riktigt tände i museet. Var det rummet som sådant som inte tilltalade mig? Flera av bilderna som fanns på utställningen finns också på bloggen, plus många fler, döm själv.

I ena ändan av museet fanns en workshop där barn ritat teckningar och satt sina namn på underverken de åstadkommit. Jag tittade lite på de mer eller mindre lustiga bilderna och slängde iväg en replik till en av damerna som tydligen tillhörde personalen på stället: Det är här väl bara för barn? Vuxna gör sig inte besvär?

– Jo, svarade hon allvarligt, det är nog bara för barn.
– Men vad är detta, sa jag muntert. Här har Mikael, 57 år varit framme och ritat en teckning.

Hon blev lite förlägen och mumlade något om att kanske också vuxna kan delta. Själv hade jag dock inga planer att rita vare sig det ena eller andra just den dagen. Kanske en annan gång.

Någon stor lust att gå på museet och tittar på bilder hade inte Oskar 9 år som ritat en ful gubbe och skrivit under: Jag hatar Irving Penn! – Man kan undra om Irving, på bild, kunnat fånga pojken i sin leda över att gå på museum? Jag är ganska säker på att han gjort ett mästerverk.

4 kommentarer

 • Maclindhe

  Vad trist att du inte gillade utställningen så mycket. Själv blev jag helsåld! Det kan ju bero på humör o stämning. Synd att jag missade chansen att rita där. Då hade det varit en 57-åring till bland konstnärerna…
  Tack för länken till hans bilder – den sparas!

  • Don PJ

   Ja, så kan det gå. Efteråt började jag fundera på om det var själva lokalen som inte föll mig i smaken för när jag tittade på bilderna på fotobloggen i lugn och ro tyckte betydligt bättre om dem.

 • stenuppsala

  Mycket ska stämma när man ser en bild – håller med där. Och jag instämmer också i att Penns bilder inte berör så som dom borde. Jag menar så känd som han är – men jag upplever hans bilder som överarrangerade. Men som sagt det är min åsikt.
  En fotograf vars bilder jag tycker om är Mike Disfarmer – människor bara.

  • Don PJ

   Han är utan tvekan mycket skicklig men för mig krävs det kanske lite till för att det skall bli full poäng, Kanske det är något av känslan som saknas för min del. Dock tyckte jag bättre om bilderna när jag såg dem på nätet, konstigt nog. Men vi är alla olika och tur är det.
   Mikes bilder får jag kolla in.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »