Allehanda

Tomma hus ramlar mest

Jag snubblade ikväll över ett blogginlägg som handlar om bostadsbristen på landsbygden. Man kanske tror att sådant inte finns men så är det tydligen. Det är ett ungt par i Hallenbygden (i mitten av Jämtland) som flyttade från Göteborg till Månsåsen, den sydligaste utposten i Åre kommun och där hyr en lägenhet. De skulle gärna köpa något av de tomma hus som står i byn. Problemet är att husen inte är till salu och om det skriver de i detta inlägg: Bostadsbrist på landsbygden – är det ens möjligt? 

Mera finns att läsa på deras blogg Glesbygdsdrömmar.

Mina tankar gick till vår egen by som också skulle behöva nytt blod, gärna barnfamiljer. Det skulle ge liv åt byn och sänka medelåldern. Problemet är att nästan ingen bjuder ut tomter till försäljning. Några gamla hus finns för de som vill renovera och iståndsätta men om ingen vet om dem och om de inte är till försäljning till passligt pris så blir det inget av.

Dock har vi lyckade projekt i byn där tomma hus renoverats och där även folk har flyttat in som bofasta, inte bara som sommargäster. Det är mera sådant vi behöver.

Själv har jag ett gammalt hus i min ägo som jag inte använder men jag tror tyvärr att det är i så dåligt skick att det inte är något att börja med. En passlig tomt hade jag som jag sålde till en släkting och det drog en barnfamilj till byn. Mera sådant borde hända för det är en fin by, belägen i skärgården, nära till naturen och ändå inte alltför långt borta från tätort och stad.

Ja, var då, kanske någon undrar. Svar: https://goo.gl/maps/V0mLy

maskros
Även om maskrosen är ett ogräs i min gräsmatta gillar jag när deras gula anläten när de dyker upp på våren. Och gräsmattan borde redan klippas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »