Allehanda

Den sommaren

Det går snabbt nu, mot vintern. Kanske dags att göra en summering av främst sommaren som gick svindlande snabbt förbi. Tänk att tiden rusar så snabbt, nyss var det midsommar, nu är det strax julafton. Eller som föriga pojken sa: ”Mitt i dan så kommer kvällen”. Han var i 4-5 års ålder och trivdes så till den milda grad bra när han fick vara med sin far i arbete att han inte alls ville åka hem på kvällen.

Det var mycket jobb i Saltgruvan hela sommaren och en hel del övertid blev det ibland. Det är kanske därför som sommaren försvann så fort. Regn var det också en del bl.a. på skärgårdsmarknaden men danskvällen i Maxmo var fin. Ack vad jag frös på Jakobs dagarna i Ebbas stad, i sena kvällen. Barcelona besöktes i början på juni, en trevlig resa på alla sätt och vis och i slutet på juli månad gjorde jag en raid i mellersta Norrland. En annorlunda resa som jag gärna gör om. Till Malmö hann jag också på min semester och fick än en gång uppleva Malmöfestivalen. Åtminstone öppningen. Det är jag glad åt. Men någon riktig värmebölja blev det inte för besöken till min villa blev inte så många. En ganska så vanlig sommar med andra ord. Jag får väl vara nöjd!

Det är nu man får planera och fundera för nästa sommar för snart är den här trots kyla och lite snö som nu kommit till byn. Den är flyktig, vintern.

norrbyskär
Värdshuset på Norrbyskär i kvällsolen i juli.
långskär
Bara för ca. tio dagar sedan såg det ut så här i Långskärs hamn. En ensam båt fanns kvar men ingen is då ännu.
lilloxkangar
Sådant är läget idag. Lite snö och mest kallt. Det är bra för då går tjälen i jorden innan snön kommer. Vy mot Lill-Oxkangar.

6 kommentarer

 • wesber

  Men vecka 33 var i alla fall varm o fin, då tog vi ”Skorven” över viken o besökte Juthbacka marknad. Det var stekhett den fredagen vi var där så vi åkte till playan i Hellnäs och badade o solade. Tittar man på vebbkameran från Hellnäs båthamn nu så känns den veckan ganska avlägsen.
  På tal om det första skolhuset som du hade en bild på förut. Köpte en bok för 3 år sen när vi besökte Oravais skolmuseum i Kimo, den är skriven av Ragnar Hertsberg 1979 o heter ”Folkskolan i Oravais 100 år”. Där står det skrivet såhär om det gamla skolhuset. ” Man hyrde skollokaler än här än där, men slutligen köpte man en skolstuga som stod på sluttningen av Storbacken. Stugan flyttades senare till den nya skoltomten ( nu bystugan) och gjordes om till bastu och tvättstuga där den ännu finns kvar. Den nya skolans invigningsfest hölls den 29 juli 1923, Oxkangarborna hade fått en så prydlig och fin skolbyggnad att äldre personer muttrade ”den är för bra åt oss, vi hade varit nöjda med billigare”.
  Så var det med det. 17 grader kallt här i Falun, sjukskriven med ont i halsen, eldar o eldar i pannan men fryser ändå.

  • PJN

   I år hade jag inte möjlighet att besöka Juthbacka marknad, något som jag annars brukar göra. Fint att ni hade bra väder under er vistelse här. För den som vill kolla webkameran över Hellnäs småbåtshamn så är adressen: http://www.netikka.net/hellnasbathamn/cam/cam.html

   Det skulle vara roligt att hitta grunden till skolstugan som stod på Storback. Kanske den syns på någon gammal karta?

 • kicki

  De varma dagarna var alltför få, men det är ju dem man minns i alla fall. På Juthbackamarknaden var det otroligt varmt och likaså på Purmo loppisrace. Så mycket mera var det inte, tyvärr.

  • PJN

   Kanske det nog var några dagar som svetten lackade i somras, nu lackar det mest mot jul. Något riktigt åskväder fick jag däremot inte uppleva. Jag har för mig att jag var bortrest när det small lite extra i backen.

 • oops

  ”Mitt i dan så kommer kvällen”. Kände en man som hade den omvända funderingen. Han klagade på att han vaknade mitt i natten, när skolbussen dundrade förbi. 😉

  • PJN

   Kanske det var en skiftesarbetare som försökte sova på morgon och förmiddag? Då kan det säkert kännas omvänt. Eller så var det en äkta sjusovare, en sådan som sov efter sju. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »