Allehanda

Långkalsongernas tid

Hela -18 C tangerar termometern ikväll och nu gäller det att elda för kung och fosterland. Tur att jag har rikligt med ved i lidret. Lite jobb är det att hämta veden och sedan när man väl har fått fyr i spisen gäller det också att passa på så att det inte brinner ut med följd att det slocknar helt. Det har hänt sig en och annan gång och det är inte roligt.

Brunte i lidret har det inte lätt. Utan motorvärmare i denna kyla är det inte så bra vid kallstart men vad gör jag när jag inte fick tid till verkstaden förrän nästa vecka. Vid kontroll visade det sig att värmaren har gett upp och endast byte återstår.

Solen sken idag och då tog jag en promenad genom byn. Kameran var med och långkalsongerna på. Det var inte många ute på vägarna, bara en som var ute och rastade hunden. Den blev först skraj, skällde och gömde sig bakom matte men efter lite försiktigt närmande så kom den fram och nosade på handen och då blev den genast lugnare. När jag brukar bekanta mig med en hund försöker jag aldrig klappa den utan räcker bara ut en hand och ser om den vill komma närmare och nosa. Det är en svart schäfer importerad från Tjeckien som lystrar till namnet Bella.

På Byholmen gav en hackspett full gas i en av stolparna för vägbelysningen och en rovfågel av ett eller annat slag flög makligt över Fladan. Kanske dags att sätta ut lite frö och talg till småfåglarna?

nybron
Nybron
Killingholmsströmmen
Isen har lagt sig i sunden runt byn.
Bella
Bella

8 kommentarer

 • annepauline

  Ja hu, vad kallt det blev på en gång. Minus 13 hade jag i morse, det ska visst bli kallare i natt.
  Är Bella en så kallad hittehund? Hon är väldigt fin. Jag har en kompis som tagit hem två hittehundar från Spanien. De ser ut som nån slags Jack Russel blandning, det blev väldigt trevliga hundar av dem båda två.

  • PJN

   Nej, hon är inte en hittehund utan är importerad med papper och det hela.Egentligen heter hon något att annat på B men det var för svårt att missas och uttala så då blev det Bella.

 • Anne

  Que bella! Este perro Bella. 🙂
  Trevligt att råka på ordet lidret. Det är sällan man hör i svenskan här. Liiteri. Det är finska barndomsminnen för mig. Tycker om doften av liiteri också. Märkligt med dofter. Hur de väcker känslor och minnen till liv. Liksom ord. Ordet lidret förde mig till Finland och väckte mitt doftsinne.

  • PJN

   Jag tänkte inte på att lider/lidret kanske inte är ett så vanligt ord i kungariket. Men det finns i både en och flera betydelser. Lider = uthus av bräder. Verbet lider, d.v.s. att man lider alla kval samt att det lider mot kvällen eller varför inte det lider mot jul. Ett annat uttryck för att det lider mot jul är att det lackar mot jul. Också ett uttryck man kan diskutera mycket kring.

   Du inledde med lite spanska och då kom jag också att tänka på att lider på spanska är ledare på svenska.

 • kicki

  Bella ser snäll ut och hundar märker direkt vem som tycker om djur. Jag är väldigt svag för hundar och katter, så vi har alltid haft ett par katter och nästan jämt en hund.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »