Allehanda

Med glöd i härden

Ikväll var det så dags att elda i spisen för första gången denna höst. Senast jag eldade var nog i början av maj om jag inte minns fel. Jag eldade  först lite med tidningspapper i rökkanalen och där var det bra drag. När jag sedan satte fyr i ved och spån var det lika bra drag. Det rykte inte in det minsta och det är jag evigt tacksam för. I morgon kommer sotaren och då blir det rensning av mur och rökkanaler så att jag inte får soteld, nog så viktigt.

En kort stund eldade jag och vips var termometern inomhus uppe i +25C, lite för varmt för min smak och definitivt ingen sovtemperatur. Vid +18C sover jag bäst! Dock kändes det skönt när jag märkte att värmen spred sig i stugan. Nu blir det bingen, hoppas jag får sova i det übervarma gemaket.

glöden
Blåelden börjar skymta och den värmer bäst men är också farlig om man stänger spjället för tidigt.

4 kommentarer

  • wesber

    Här var det höstkallt när vi kom tillbaka från Chalkidiki men september har varit fin. Jag badade ute i sjöarna här hemma i Sverige ända till 7 september och det är första gången i mitt liv som man kunnat bada ute så länge med behagliga 20 gr i vattnet. Det eldas flitigt i vedpannan här också, jag hade gärna stannat kvar i Grekland. Vinter är INTE min melodi.

    • PJN

      Grekland har inte jag besökt men jag kan gott föreställa mig en värmande septembersol i det landet. Egentligen gillar jag alla årstider även om vissa borde vara kortare. Våren och försommaren är dock mina favoriter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »