Språk/Språket

Svenska dagen

Idag firades Svenska dagen i republiken. Vet ni vad, det är knappt så att jag ens visste att svenska dagen firades idag. Konstigt med tanke på att jag är finlandssvensk och befinner mig i ett av de mest arkesvenska områdena i republiken.

Gustav II Adolf stupade denna dag och dagen har anammats av Svenskfinland. Märkligt att denna dag går vår by förbi. Inga hissade flaggor, zero samtalsämne, inga festligheter. Är det månne bara eliten, högdjuren i huvudstaden och plikttrogna redaktörer som uppmärksammar dagen? Jag hoppas att så är inte fallet men galet ser det ut. Speciellt med tanke på att regeringen i dagarna avhandlar en nog så viktig s.k. reform om landets hälsovård. Med allt större enheter riskerar vi svenskspråkiga att inte att få fullgod vård på vårt modersmål. Centrum förskjuts allt längre bort från vår by och vem i vårdapparaten känner till vår by, vår dialekt, vår existens när defibrillatorn plockas fram eller det sista andetaget pressas fram?

Jag anser att ens modersmål är oerhört viktigt, något som sällan reflekteras över hos majoritetsbefolkningen, när livets slutskede närmar sig. Månne vår regering gör det?

Svenska dagen må passera men vem firar den? Har du firat svenska dagen på något sätt? Är det en dag som borde firas mera hos oss i svenskbygderna? Har vi oss själva att skylla för att vi inte mera uppmärksammar vår finlandssvenska identitet?

tunet
En trygg bild från vår by

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.