Resor,  Upplevelser

I sommarens soliga dagar…

I sommarens soliga dagar
vi gå genom skogar och hagar
på färdens besvär ingen klagar
Vi sjunga var vi gå, hallå, hallå

Ni minns den visan eller hur? Vi sjöng den i skolan. Vem som gjort text och musik vet jag inte men en fin sommarvisa är det. Lite klämmig så där.

De senaste dagarna har verkligen varit fina. Sol och värme, speciellt igår söndag. Kommande vecka utlovas också det perfekta sommarvädret med närmare +30 C även i våra trakter. Midsommarfirandet kan ske utomhus.

I torsdags inhandlades blommor till min harv och sister Jane var den som gjorde urvalet hos Solstrands Trädgård i Kålax. Det jag hade som önskemål var pelargoner och lobelia. Utbudet var kanske inte lika frodigt som ifjol men vi fann ändå vad vi sökte. Enligt ägaren så har det varit stor åtgång på blommor denna vår så vi var förmodligen lite sena. I fredags så utrustades harven med blommor och nu gäller det bara att vattna och prata vackert med dem.

I fredags gjorde jag också besök hos ny-gamla Halpa-Halli i Vasa. Köplada med resonabla priser på vardagens nödvändigheter. Förutom matvaror finns där kläder, hushålls- och fritidsartiklar av olika slag. Däremot säljer de inte alkohol (öl eller alkoläsk) utan man får nöja dig med vanliga läskedrycker och saft. Gott så!

Jag blev positivt överraskad och jag kommer nog att besöka stället fler gånger. Snyggt och gott om utrymme, inte som tidigare, trångt och varor som nästan svämmade över.

Något att som också kommer att besökas denna sommar är de smultronställen i Vörå kommun som presenterades i senaste Kommunbladet, nummer 5/2020. Artikeln visade upp 19 ställen som kan vara värda att besöka. Kanske inte de mesta kända ställena utan mera sådant som är fint utan att vara alltför upphaussat. Till exempel Gammel-Ahlnäs båthamn i vår by. Inget storslaget men fin utsikt mot sjön har man, liten simstrand, omklädningshytt och utedass. Bord och två bänkar för den som vill ha lite picknick.

Jag har besökt flera av ställena tidigare men hela 12 ställen har jag inte tidigare haft möjlighet att se. Det blir alltså sommarens utmaning. Det talas ju mycket om hemsemester denna sommar och detta är ett utmärkt initiativ. Är man riktigt hurtig kan man cykla till alla ställena. Uppdelat då på flera dagar förstås.

Så nu har jag uppslag till flera inlägg här på bloggen. Lokal turism i kommunen.

Kommer du att hemsemestra något denna sommar och vad skulle du bjuda ut i dina hemtrakter till utbys av sådant som inte är så känt?


Kommunbladet – Vörå kommun. Här kan man bl.a. läsa/ladda ned senaste Kommunbladet nr 5 2020 som pdf eller läsa i ISSUU. På sidan fem finns ”Vörå runt i sommar”

Tadaa, blomsterharven är laddad och klar. I år har också en järngryta fått blommor.

Som synes, ljust och rymligt på nya Halpa-Halli (Billig-hallen på svenska) som flyttat till Laddarevägen från Vasaesplanaden. Alldeles bakom gamla Hong Kong som numera heter Rusta – också en nykomling att bekanta sig med.

Alldeles framför ingången finns en cykelparkering. Cykelparkeringar brukar annars hamna lite vid sidan om.

Och orkar någon inte kolla Kommunbladet så finns här en bild av artikeln. Bara att klicka på den två gånger så får du full storlek.
Källa: Kommunbladet nr. 5 2020.

 

 

8 kommentarer

 • Wesber

  Det blev vackert med blommorna på harven, lobelia och pelargoner är fint ihop. 6 st av de 19 sevärdheterna har jag varit till men Galgkullen skulle jag nog hoppa över, där har säkert folk blivit hängda för länge sen. En av mina söner bor på Galgberget i Falun, en gammal avrättningsplats där dom säger att stackarna som blivit hängda vandrar runt som osaliga andar. 30 gr varmt här idag, det blir ett besök på simstranden idag. Ha det.

  • Per

   Ja, jag är nöjd med årets blomsterharv.
   Högst troligt har på Galgkullen och Galgberget avrättats människor en gång i tiden. Hårda bud den tiden och frågan är om alla fick en rättvis rättegång. Det var nog hemska scener som utspelades innan ett liv släcktes. Vi får nog säga att vi har ett bättre samhälle nu. Bara vi har förstånd att försvara det.
   Också varmt här men besök på simstranden blir det inte idag. Fler varma dagar väntar.

 • annepauline

  Den visan minns jag minsann! Undrar om de fortfarande sjunger den i skolorna? Skulle inte tro det.
  Här ska det visst bli 30 plusgrader idag, det är på god väg redan. Det är för varmt för mig, runt 23 grader tycker jag är lagom. Jag var ut och cyklade igår och höll inte på att orka cykla hem i värmen, haha. Jag cyklade till en handelsträdgård men där hade de också dåligt utbud av sommarblommor. Folk håller sig tydligen hemma och planterar i dessa coronatider så växterna har tagit slut. Ditt blomsterarrangemang på harven blev väldigt fint. Nu får du vattna och vattna…Torrt är det så snart sätter väl gräs- och skogsbränder igång. Jag har inte planerat något för sommaren coronan härjar och folk från kungariket är inte välkomna någonstans, hehe. Det blir hemester, se där ett nytt ord som tillkommit detta år.

  • Per

   Det vore intressant att få veta om denna visa sjungs i nutida skolor. Egentligen inte så dum låt så varför inte i så fall. Denna video spelades in 2017 så kanske, kanske ändå visan lever kvar?

   Ja usch, 30 grader är för varmt då stannar jag hellre i skuggan. 20-23 grader räcker för mig. I morse när det var svalt och skönt tog jag mig en cykeltur till byns begravningsplats för att vattna släktens gravar. Det gick utmärkt.
   Ja usch en gång till. Skogsbränder kommer väl snart att flamma upp med denna värme och torka. Blåser gör det också.
   Vi får se hur läget utvecklar sig. Det duggar ju ganska tätt med lättnader för olika rekommendationer och restriktioner. Och situationen går utan tvekan åt rätt håll i kungariket fast man inte skulle tro det.

 • annepauline

  Jag måste säga att det är ett väldigt bra initiativ av HalpaHalli att ha cykelparkering precis utanför ingången. Det har jag aldrig sett någonstans. Cykelställ brukar, om de överhuvudtaget finns, vara undangömda på något konstigt ställe långt ifrån ingången. Så är det på handelsträdgården jag besökte igår. Man får ta mej tusan gå en halv mil ( nå nästan ) från cykelparkeringen till ingången.

 • Fina Christina

  Hemestra har vi gjort de senaste somrarna ja.. 🙂 Har själv redan prickat av den ena grejen som jag ville göra i sommar. Besöka Aava Kertun Kotitila i Södra Vallgrund. Å så blev det en spontanutfärd till Ritgrund i helgen, fast dit åker man bara när vädret är bra. Hoppas på att vi kan åka en dag senare i sommar också. Skulle gärna också besöka Rödgrynnorna eftersom det lär vara ett vackert ställe inte långt från vår stuga.

  Här i vår del av Korsholm skulle jag rekommendera ett besök till Petsmo Hlg, eftersom den sortens bybutiker finns det inte många kvar av. Å sen förstås ett besök till simstranden där det också finns möjlighet att grilla. Det lär bli aktuellt med en vandringsled här i byn så småningom bara allt pappersarbete får gk. Men annars är det en vacker by att ta en tur genom om man vill se något annat en stund.

  • Per

   Ni har ju verkligen ett bra val när ni får bege er till sommarstugan. Eller som utgångspunkt för båtfärder.
   Säkert fina ställen runt om i Kvarken.

   Petsmo och byarna därom kring känner jag inte till så bra men säkert finns där finheter och smultronställen. Vandringsled låter intressant. Kanske jag borde börja samla på vandringsleder och stigar. Som jag gått…. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »