Databiten,  Funderingar

Med intresse, nyfikenhet och lite envishet går det mesta

Jag såg en video där två ynglingar försökte sig på att telefonera med en gammaldags telefon med snurrskiva. Inte riktigt deras grej för de kände inte till denna uråldriga manick. Det var mycket try and error. Ganska kul video.

Själv känner jag mig nästan lika handfallen inför vanliga mobiltelefoner med knappsats och liten skärm. Jag har haft smartphone några år och håller på att glömma bort hur knapptelefonerna fungerar och hur man hittar i menyer. Ibland hjälper jag till med både datorproblem och telefoner och ofta går det att hitta en lösning men gamla knapptelefoner gör att jag får skrapa mig  i huvudet lite extra.

Den äldre typen av mobiltelefoner känns främmande. Det är märkligt hur lätt man glömmer. Samtidigt finns det ändå vana att testa med try and error. Knappa på tills jag hittar rätt. Det är så man lär sig och så också ungdomen tar till sig nya saker. Manicker och appar skall vara intuitiva, då är de bra.

Samtidigt måste man nå en sådan nivå i hanterandet av apparater och program att man vågar sig på nya grejor. Att man inte är rädd för att göra fel, att man testar och känner hur saker och ting fungerar. För det behöver man inte vara en ungdom med näsan begravd i en mobilskärm eller sitta framför datorn all ledig tid man har. Även äldre personer kan göra framsteg och jag tycker alltid det är lika kul när jag ser någon från äldre generationer allt säkrare använder både dator och smartphone.

Nu under Corona pandemin med restriktioner har dator, smartphone eller platta nästan blivit ett måste för att hålla kommunikation mellan olika släktled på ett mera levande sätt även om riktiga möten inte kan ersättas fullt ut. Det finns väl knappast någon pensionär som inte hört talas om Skype.

Själv försöker jag lära ut så mycket det går och utan att skryta har jag en viss pedagogisk förmåga. Det gäller att ta det steg för steg och även sätta sig in i adeptens situation. Att stressa fram är inte bra. Tålamod och tydlighet är receptet för framgång. Det gäller också att låta personen öva istället för att enbart blixtsnabbt visa med tangentbord, mus eller pekskärmen och sedan likt ett yrväder försvinna ut genom dörren.

Sist och slutligen så handlar det om intresse, nyfikenhet och lite envishet för att lära sig nya saker. Är man inte intresserad, då är allting svårt. Både för gammal och för ung.

Vad skulle jag vilja lära mig? Mera Photoshop, absolut! Något instrument vore också kul att kunna spela. Jag har ju lite grunder men har ännu inte kommit till skott. Nyckelharpa, ha, ha, ja men varför inte? Eller lära mig berätta en historia, rolig eller dramatisk. Vissa människor verkar ha en medfödd förmåga att tala och trollbinda folk med sitt berättande. Andra, likt mig, förstör en god historia på direkten och åhörarnas blickar böjar redan efter en halv minut fladdra och söka sig till något intressantare. Går det att träna sig till att bli en bra berättare?

Vad skulle du vilja lära dig, eller lära dig mera av? Vinterbada, klättra på väggar, joddla eller sy stramalj? Något?

Eller gå med i frivilliga brandkåren? Förra veckan uppstod en markbrand vid sundet när någon eldade ris och branden spred sig snabbt. De gör verkligen ett strongt jobb alla dessa som offrar sin fritid för att släcka bränder både natt och dag. Nåja, bäst före-datum har nog gått ut för min del vad gäller frivilliga brandkåren.

 

 

5 kommentarer

 • annepauline

  Du skriver ”… jag får skrapa mig i huvudet …”, det är väldigt roande att läsa din blogg när du skriver ord och uttryck som jag helt glömt bort. … jag får skrapa mig i huvudet …säger man så i kungariket? Jag har aldrig hört det här. Man säger: klia sig i huvudet om man är villrådig och konfunderad. Tror jag. Roligt är det här med språk!
  Jag är nog en som får skrapa mig i huvudet när det gäller tekniska prylar. Jag kan bli helt galen när min dator eller mobil inte uppför sig som jag vill. Många gånger ( alltför många! ) har jag sökt teknisk support och då är det förstås jag själv som klantat mig på knapparna och ställt till med nånting. Supportkillarna ( ja, det är nästan alltid killar ) har rättat till det som behövts och jag antar att de både ler och gapskrattar åt mig sedan. Otekniska gamlingar, tanten borde hålla sig till snurrtelefon, säger de säkert. Om nu de vet vad en snurrtelefon är.
  Jag skulle verkligen vilja lära mig mer om alla tekniska prylar som finns och hur de fungerar. Om jag försöker på egen hand slutar det med att jag ställer till med nånting som jag inte kan komma ur. Till exempel på datorn. Jahapp, så blir det att kontakta någon support igen efter att jag skrapat mig i huvudet någon timme…

  • Per

   Skrapa sig i huvudet kan nog var en finlandism. Klia sig i huvudet är mera vanligt. Huvudsaken är att man inte är en träskalle för då kan man få flisor under naglarna.
   Teknisk support brukar ofta rafsa ifrån sig jobbet och försvinna som ett skott. Nada har man lärt sig. Om inte det är en snäll en som har lite tid extra.
   På YouTube finns massor med videos om olika tekniska prylar, datorproblem och diverse lösningar.
   En gång när gamla Brunte krånglade fick han besöka verkstaden ett par gånger för 4-500 euro utan att felet hittades. Till sist hittade jag själv lösningen på YouTube. Kabelfel. Tänk om jag sökt där från första gången!
   Frist vågat är hälften vunnet!

   https://youtu.be/LEVuFND_rVs

 • Wesber

  Det är roligt att hålla på med både datorer och telefoner och är det något jag inte begriper så slår jag en pling till någon av mina söner. Jag vill gärna ta motorcykelkort, fick inget på mitt körkort, det var borttaget när jag tog körkort 1986. Men jag säger som Tobbe i Välkommen till Köping : Det kostar pengar, du vet att det kostar pengar: Här i Aspeboda hade 30-40 kor rymt i går kväll och levt rövare på golfbanan här. Dom hade hoppat o skuttat och stampat sönder gräset och hålen och en hade varit ner och badat i vattengropen. Glad försommar.

  • Per

   Se där, bara att meka på och leta dig fram. Tids nog fungerar det. Bra att du har någon att ringa, det är värdefullt och sparar en massa tid. Extra kul är det när man själv löst ett problem på datorn som trilskades.
   Aha, MC-kort. Naturligtvis! Vore säkert fint att få glida omkring på en motorped i sommar. Dalarna är ett fint landskap och närmare naturen kommer man än att sitta i en bil.
   Ha, ha, så korna hade party på golfbanan i natt? Till och med badat. Kanske det var kornas nudistbad?
   Jo, jo, kor kan!
   Tack detsamma!

 • annepauline

  Haha, 30 – 40 kossor som roat sig på golfbanan hade jag velat se! De som har hand om banan är inte lika roade kan jag tänka mig. Försommar ja, här är det som vanligt kyligt och iskall snålblåst. Ofta brukar hägg och syren blomma mer eller mindre samtidigt men nu blommar häggen lite försiktigt och syrenen ligger långt efter i schemat. Klart du ska ta motorcykelkörkort Wesber! Sen köper du kanske en HD att glida runt med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »